Ingrediente:
- Cartofi
- Ulei
- Sare
Cartofii rosii sunt, statistic vorbind, mai buni de prajit. Trebuie sa se simta grei, indesati si tari la apasare iar inauntru trebuie sa fie galbui, nu albiciosi. Carnea trebuie sa fie mata si uscata, adica cartoful trebuie sa contina cat mai putina apa. Daca este lucios inauntru si umed, cartoful nu este bun pentru prajit. La cartofii buni de prajit, coaja se curata mai greu.
Nu voi specifica cantitati exacte in aceasta reteta, pentru ca nu este nevoie. Fiecare isi curata cati cartofi crede ca manaca. Daca gasiti vreun cartof cu parti verzi, acestea trebuiesc taiate adanc si aruncate pentru ca partile verzi sunt toxice. Curatam bine si toate punctele negre pe care le mai gasim.
Dupa ce i-am spalat trebuie facuti pai folosind un aparat special sau un cutit. Spalam bine cartofii pai. Daca ii folosim imediat ii punem pe un prosop de bucatarie si ii uscam. Daca nu, ii tinem in apa rece pana ii folosim.
- Prima metoda – este cea clasica si de aceea incep cu ea
O friteuza este de ajutor la aceasta reteta, dar nu este indispensabila. In schimb unul dintre secretele cartofilor prajiti este uleiul, mai precis cantitatea lui. Trebuie sa fie mult. Cartofii trebuie sa inoate in el. Nu puteti face cartofi pai crocanti in ulei putin. A, si nu umpleti vasul in care prajiti mai mult de doua treimi pt ca va da pe afara.
Cel mai mare secret al secret al cartofilor prajiti este ca nu se arunca in ulei incins. In nici un caz. Uleiul trebuie sa aiba 120 grade cand punem cartofii in el, adica sa nu sfaraie deloc. Doar sa faca cateva bule. De-abia dupa vreo 30 de secunde incepe sfaraiala. Prajim astfel, cu focul cel mai mic posibil, minim 10 minute. Cu cat mai multi cartofi prajiti cu atat mai mult va dura aceasta etapa.
Ce se intampla de fapt in acest rastimp? Umiditatea din cartofi incepe sa se evapore. Si trebuie sa evaporam cat mai multa pentru ca un cartof umed nu va deveni niciodata crocant.
Dupa ce cartofii s-au ridicat la suprafata, iar sfaraiala uleiul s-a mai domolit, scoatem cartofii pe un prosop de hartie. Ei nu trebuie sa fie rumeniti deloc.
Dam focul mare ca sa incalzim uleiul la 170 de grade Celsius. Cand s-a incins bine punem din nou cartofii in el.
In cateva minute uleiul fierbinte va forma o crusta aurie si crocanta. Daca am fi prajit in ulei incins de la inceput, cartofii nu ar fi avut suficient timp sa evapore apa in exces si ulterior s-ar fi inmuiat.
Metoda 2.
Metoda asta este identica cu cea dinainte doar ca prima etapa nu se face gatind cartofii la 120 de grade in ulei ci fierbandu-i in apa cu sare! Daca vreti puteti sa puneti si doi catei de usturoi zdrobiti in apa. Se fierb cartofii pana ce sunt patrunsi bine, dar nu pana se fac piure. Atentie, daca nu-i fierbeti suficient acum, vor ramane cruzi la mijloc la prajire.
Se strecoara, se pun rasfirati pe un prosop de hartie, si se lasa pana ce iese tot aburul din ei.
Se prajesc apoi la 170 de grade Celsius cateva minute (ulei fierbinte), pana ce prind o crusta frumoasa.
Ati fi tentati sa credeti poate, ca acesti cartofi, fierti in prealabil, ar fi mai moi decat primii. Dar este chiar contrariul. Nu numai ca sunt mai crocanti dar si raman crocanti mai mult timp si este varianta cu sansele cele mai mari de reusita daca nu aveti friteuza sau o modalitate de controlat temperatura. Prin urmare o recomand cu caldura!
- Metoda 3
Se pun cartofii la prajit in ulei complet rece. E un pic ciudat nu? Credeti ca absorb mai mult ulei asa? Nu, vor iesi la fel ca ceilalti. Se tine focul mic (adica tot pe la 120 de grade). Stim ca sunt gata cand plutesc si sfaraie mai putin, ceea ce inseamna cam 30 de minute. Acesta e dezavantajul acestei metode. Timpul indelungat.
Apoi dam focul mare si asteptam sa se rumeneasca.
Va urez pofta buna!