Drob de miel

      Nr portii: 8-10Pregatire:  45 minPauza:  60 minCoacere:  60 min

Ingrediente:

  • 1 kg organe de miel
  • Doua lingurite rase de sare
  • 3 legaturi ceapa verde
  • 1 legatura usturoi verde
  • 2 legaturi de marar
  • 4-5 oua crude
  • 7 g de sare
  • 2 g piper macinat
  • 10 g granule de ceapa uscata
  • 65 g unt clarificat sau untura
  • O bucata mai mare de prapur
  • Unt pentru uns tava
  • Optional – 4 oua fierte cleioase.

Luam organele pe rand si le taiem felii subtiri, cam de o jumatate de cm. Rinichiul l-am tinut mai intai in apa rece cu zeama de lamaie ca sa indepartez mirosul de urina. De aceea este alb. Inima am taiat-o pe doua si am curatat-o de cheaguri de sange. Plamanul il fac tot asa feliute. Trebuie sa stiti ca plamanul este foarte important. Un drob fara plaman absoarbe mai putin ou cand facem compozitia si este mai sfaramicios.

Acum iata primul lucru pe care eu il fac diferit. Iau un bol cu apa rece, in care pun doua lingurite rase de sare.  Pun organele taiate inauntru. Apa sarata va extrage mare parte din sange. Aceasta etapa nu e obligatorie, dar mie personal mi se pare ca imbunatateste gustul. Lasam la frigider  o ora  sau doua.

Intre timp ne pregatim celelalte ingrediente.Tocam verdeata;  incep cu cele 3 legaturi de ceapa verde. Daca nu e pe gustul vostru atata verdeata puteti micsora cantitatea nu e problema. Toc si usturoiul si mararul. Tot in pauza asta cat timp organele sunt la frigider puteti sa fierbeti ouale, sa pregatiti condimentele, sa spalati prapurul si sa clarificati untul  – Ce inseamna asta? Inseamna sa indepartam partea apoasa . V-am arata cum se face in reteta de sarailie. Din 100 grame de unt obtineti cam 65-70 g clarificat. Acesta este unul din secretele mele pentru drob, odata pentru ca da gust foarte bun si a doua oara pentru ca untul se incheaga la frig si intareste drobul. Daca nu vreti sa va complicati cu decantatul untului, folositi 65 g untura, dar nu ulei.

Scoatem organele de la frigider. Le scoatem pe un platou cu prosop de hartie si le apoi le tamponam bine tot cu prosoape de hartie. Este important sa fie uscate. Punem pe foc o cratita incapatoare. Adaugam in ea  untul clarificat si-l lasam sa se incinga.

Acum punem organele la prajit, in untul incins, dar nu toate odata, ci doar cat sa acopere fundul vasului intr-un singur strat. Daca punem prea multe, nu se mai prajesc , se fierb, si e cu totul altceva. Secretul este ca organele sa capete aceasta culoare putin maronie frumoasa ca la friptura, pentru ca asta da gust bun.

Prajirea trebuie sa dureze 4-5 minute. Nu au nevoie de mai mult sa se patrunda pentru ca le-am taiat foarte subtiri si oricum gatirea nu trebuie sa fie completa pentru ca vor merge si in cuptor. Prajim si tura a doua.

Untul care ramane dupa prajit in nici un caz nu se arunca. Vom cali in el ceapa verde si usturoiul, pana se inmoie si scad in volum apoi le scoatem intr-un castron incapator. Organele se dau prin masina de tocat sau se pun la blender, cum vi se pare mai usor. Puteti sa taiati si la cutit, dar drobul cu bucatele este mai predispus sa se destrame. Odata maruntite puneti-le  direct in castronul cu ceapa calita.

Un alt secret al meu pentru un gust placut, dulceag, este ceapa granulata. Se gaseste in hypermarket la raionul de condimente. V-o recomand cu caldura. Incercati si-o sa vedeti ca da un gust mai bun decat ceapa cruda. Adaugati la compozitie, puneti si sarea, piperul macinat, mararul tocat si ouale crude. Se pun atatea oua cat simtim ca are nevoie compozitia ca sa devina legata. Eu am pus cinci.

Ungem o tava de chec (dimensiuni 10X25 cm) cu unt  din belsug. Ideal ar fi sa avem o tava turnata gen yena, pentru ca cele de tabla curg pe la incheieturi.

Apoi o tapetam cu prapur, dar astfel incat sa avem o parte care atarna inafara. Se poate si fara prapur, dar atunci tapetati tava cu hartie de copt, ca sa puteti scoate drobul usor. Punem jumatate din compozitie in tava. La mijloc vom pune ouale fierte. E de preferat sa nu le fierbeti tari, ci sa le lasati cleioase, asa galbenusul n-o sa aiba inelul ala verde in jurul galbenusului. Daca vreti un drob mai dietetic renuntati la ouale din mijloc pur si simplu. Punem restul de compozitie deasupra. Invelim cu excesul de prapur, fara sa-l intindem prea tare, asa mai lejer.  Ascundem excesul de prapur indesandu-l pe marginile tavii, unde este nevoie mai taiem din el. Pe deasupra punem untul care a ramas de la unsul tavii – il ajuta sa se rumeneasca frumos.

Dam la cuptor pe  nivelul din mijloc, dar nu pe gratar ci intr-o tava ca sa se adune scurgerile. Eu am copt aproximativ 60 min la 180 grade Celsius dar in functie de cuptor poate dura mai mult sau mai putin.

Neaparat drobul trebuie taiat numai a doua zi, cand e complet complet rece, altfel se sfarama.

Dragi prieteni astea sunt secretele mele pentru drobul de Pasti. Sper sa-l incercati si  voi iar daca v-a placut da-ti-i  un like si o distribuire, si abonati-va ca sa primiti toate retetele mele. Pupici multi!