2 tavi | Pregatire: 15 min | Coacere: 5-10 min/lot |
Ingrediente:
- 100 g frisca lichida cu 32 % grasime sau 100 g unt moale cu minim 80% grasime.
- 100 g zahar, neaparat fin, pentru o dizolvare usoara, dintre care 30 g pot fi de zahar vanilat
- 100 g faina
- 2 albusuri (70 g)
Pentru fursecurile “limbi de pisica” de astazi, exista doua variante principale – cea originala din retetarul romanesc de cofetarie si varianta frantuzeasca. In retetarul de cofetarie aceaste fursecuri se fac cu frisca de 32% grasime dar se mai pot face si cu unt in loc de frisca. Eu am sa va arat ambele retete si va voi spune ce particularitati are fiecare.
Mai intai preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius. Pana se incinge, aluatul va fi gata. Apoi pregatim o tava tapetata cu hartie de copt. Ca sa putem forma “langues de chat” cat mai drepte, putem sa ne ajutam de un sablon cu linii verticale de 6-8 cm desenate la departare de 5 cm unele de altele (pentru ca fursecurile se latesc foarte mult). Sablonul se pune sub foaia de copt, si se poate refolosi de oricate ori este nevoie.
Pentru varianta cu unt:
Punem untul moale intr-un castron mai incapator. Peste el adaugam zaharul si zaharul vanilat. Mixam. Se mai pot adauga si alte arome precum coaja de portocala, coaja de lamaie sau rom; dupa preferinta. Pentru aceasta cantitate de ingrediente va recomand sa mixati minim 5 minute dupa ceas, pana cand untul devine foarte alb si spumos. Astfel incorporati aer, ceea ce va face fursecurile mai afanate si fragede.
Apoi adaugam faina si albusurile. Nu se folosesc niciodata oua intregi. Amestecam putin cu mixerul oprit, pentru a umezi faina si a nu starni un norisor de pulbere in jur, apoi pornim mixerul si omogenizam compozitia. Aluatul este gata.
Pentru a da forma fursecurilor ne ajutam de un pos cu dui simplu, rotund, cu deschizatura de 1 cm.
Punem toata compozitia in pos.
Folosim o picatura de aluat in colturile tavii, pentru a lipi hartia de copt. Ea nu trebuie sa se miste in timp ce lucram.
Formam bastonase subtiri, distantate unele de altele.
Dam la cuptorul preincalzit. In functie de cum arde cuptorul fiecaruia, poate dura 5 minute sau 10 minute, asa ca trebuie sa stati cu ochii pe ele.
Sunt gata cand s-au rumenit pe margini, dar mijlocul este albicios. Nu asteptati niciodata sa se rumeneasca mijlocul, el este copt chiar daca e alb, pentru ca fursecurile sunt subtiri.
Sunt foarte fragede si aromate.
Din reteta de fata ies 2 tavi. Daca doriti, imediat ce scoateti tava din cuptor, puteti aseza cateva fursecuri pe un facalet, pentru a le da o forma rotunjita. Puteti face asta numai vreo 30 de secunde dupa scoaterea din cuptor, dupa se intaresc. Daca ati facut fursecuri rotunde va ies niste forme ca de chipsuri Pringles, foarte dragute, pentru a decora torturi sau deserturi felurite.
Pentru reteta cu frisca:
Punem albusurile intr-un mic castronel, le mixam la viteza mare pana ce isi maresc considerabil volumul, apoi adaugam cam 20 g din cantitatea de zahar, adica 4 lingurite. Continuam mixarea pana la incorporarea zaharului.
Punem frisca lichida in alt castron. Peste ea adaugam restul de zahar si amestecam pana se dizolva. Adaugam si faina. Amestecam din nou. Se formeaza un aluat potrivit de moale in care incorporam albusurile batute spuma in doua sarje.
Aluatul astfel pregatit este mult mai moale decat cel cu unt. Este si normal. Frisca are multa apa in compozitie.
Punem posul intr-o cana, si-l umplem. Este necesar sa folosim o cana, pentru ca aluatul curge.
Este putin mai greu la formarea bastonaselor, atunci cand lucram cu un aluat moale, dar nu imposibil.
Se coc exact la fel.
Nu vor iesi la fel de uniforme ca celelalte, si nici la fel de fragede. Sunt mai degraba elastice si gumoase. Dar cu acest aluat puteti face ceva in plus.
Intindeti o lingura de aluat intr-un cerc mai maricel. Intindeti-l cat mai uniform. Trebuie sa fie subtire, dar nu cat sa vezi prin el.
Dati la cuptor. Scoateti cand marginile sunt rumene. Ridicati-l imediat de pe tava cu o mica spatula, si plasati-l pe fundul unui castronel sau al unui pahar uns cu putin ulei. Presati-l ca sa ia forma recipientului.
Se poate face si pe interiorul unui castronel, dar fiind mai stransa cavitatea se mai pot rupe din margini. Se lasa asa pana se raceste bine, apoi acest cosulet se poate umple cu inghetata, fructe, frisca batuta.
Puteti coace maxim 2 cercuri de aluat odata. Daca faceti mai multe se vor intari inainte sa apucati sa le dati forma.
Pofta buna!