Mancare de fasole boabe scazuta (fara fierbere in trei ape)

Nr portii: 2-3Pregatire:  30 minPauza:  12 hFierbere:  depinde

Ingrediente:

  • 200 g fasole boabe uscata
  • O lingurita rasa de bicarbonat de sodiu (adica 2 g)
  • O bucata mica de telina, un morcov si doua cepe
  • 3 rosii mari, coapte
  • Ulei de masline
  • Piper
  • Boia dulce
  • Sare
  • Cimbru proaspat
  • Optional o foaie de dafin

O problema des intalnita la fasolea uscata este ca unele loturi tind sa fiarba foarte mult pana se inmoaie, iar unele chiar nu fierb deloc. Asta se intampla la fasolea crescuta pe seceta, sau fasolea depozitata dupa cules la temperaturi mari. Din nefericire nu avem cum sa le depistam inainte de cumparare, asa ca aici este o loterie.

Cum scurtam totusi timpul de fierbere?  Pregatim de cu seara fasolea. Dupa ce o spalam bine, turnam peste ea o jumatate de litru de apa,  in care va sta ceva vreme.  Fasolea deja inmuiata fierbe mai repede, pentru ca un sfert din timpul de gatire al boabelor il reprezinta de fapt hidratarea, iar noi o facem dinainte.

Adaugam o lingurita rasa, de bicarbonat de sodiu, adica aproximativ 2 g. Ce face el? Adaugat cu moderatie ajuta la descompunerea  substantelor ce provoaca balonare. Pastram minim 12 ore la loc rece.

Dupa ce au trecut cele 12 ore, spalam fasolea din nou si o scurgem. O transferam intr-o oala, punem peste ea apa, mai multa (pentru cantitatea din reteta de fata aproximativ 800 ml).

Punem o ceapa crestata in patru, o bucata de albitura, un morcov si optional o foaie de dafin. Punem pe foc. Dupa ce da in fiert micsoram flacara si  adaugam o lingurita rasa de sare. Partea aceasta este importanta – lasam sa fiarba molcom, timp indelungat, pana fasolea e foarte bine patrunsa. Fierberea indelungata cu focul mic va descompune  substantele responsabile de balonare. Cat timp inseamna “indelungat”? Depinde foarte, foarte mult de fasolea pe care ati nimerit-o. In cazul meu a fost mai putin de doua ore.

Cand fasolea e aproape gata ne ocupam de rosii. Le taiem pe doua si le dam pulpa pe razatoarea mica. Pielita o aruncam. Vara, va sfatuiesc sa folositi rosii de calitate, coapte. Lasati pasta de tomate pentru perioada rece. Va asigur ca mancarea aceasta este mult mult mai buna cu rosii proaspete.

Taiem marunt ceapa care ne-a ramas.

Intr-o tigaie, nu foarte incinsa, punem cateva linguri de ulei de masline, pe care vi-l recomand la aceasta reteta pt ca va da un gust foarte bun mancarii noastre.  Uleiul de masline nu este sanatos expus la temperaturi mari, dar cu focul mic suntem in siguranta, putem gati cu el.

Punem ceapa si o lasam cateva minute pana devine sticloasa. Cand vedem ca incepe sa se rumeneasca e timpul sa adaugam fasolea fiarta bine, cu tot cu lichidul ei. Legumele se scot, nu se folosesc in mai departe. Tot acum adaugam si pulpa de rosii si mai lasam putin sa scada.

La sfarsit dregem gustul cu o lingurita de boia de ardei dulce (acesta este ca un glutamat de sodium natural – nu se simte in mod distinct, dar face totul mai gustos) sare daca mai este nevoie, si piper proaspat rasnit.

Serviti presarat cu cimbru proaspat si cateva picaturi de ulei de masline crud. Noi consumam aceasta mancare cu salata de ardei copti, practic este o mancare de post, cine vrea poate sa-i alature si un carnat afumat prajit.

Sper sa incercati si aceasta metoda de a gati fasolea, sa vedeti daca este ok si pentru voi, daca nu puteti prepara reteta si cu fasolea fiarta in trei ape, bineinteles.

Pofta buna!