Nr portii: 6 | Pregatire: 2 h | La cuptor: 1 h 20 min |
Ingrediente:
- 1.3 kg piept de pui
- 10 grame boia dulce
- 3 g pudra de chimion
- 3 grame cimbru uscat
- 15 g sare
- 50 ml ayran sau iaurt de baut
- O ceapa rosie
- 60 g grasime de vita tocata
- 60 g grasime de vita bucata intreaga
- Toppinguri dupa placul fiecaruia
- Maioneza
- Usturoi
- Ketchup
- Dulceata de ardei iute
- Lipii cumparate sau facute
Daca vreti sa va faceti singuri lipiile aveti nevoie de:
- 300 g faina tip 650
- 210 ml apa calduta
- 4 lg ulei de masline sau ulei normal
- 10 g drojdie proaspata
- 6 g sare
- 10 g zahar
Ne ocupam mai intai de carne. Piept de pui trebuie taiat pe grosime ca sa il subtiem. Daca nu va descurcati il bateti cu ciocanul de snitele (cu partea plata) apoi il taiati in bucati potrivite.
Preparam pasta de condimente. Intr-un castronel punem boiaua dulce, chimionul, sare, si cimbru. Amestecam. Daca vreti, puteti adauga si alte condimente dupa placul vostru. Adaugam cate putin ayran sau iaurt de baut. Trebuie sa obtinem o pasta nici foarte vartoasa, dar nici lichida.
Cu ajutorul unor manusi de plastic, vom masa carnea cu aceasta pasta. Nu trebuie sa folosim o cantitate mare, doar suficient cat sa coloram pieptul de pui. E bine sa facem asta individual ca sa avem o distribuire uniforma a condimentelor, si sa evitam excesul pentru ca poate da un gust amar. Este posibil sa va mai ramana din pasta.
Ca sa ne iasa o carne asemanatoare ca cea rotisata trebuie sa o aranjam intr-un mod similar. Pentru asta vom folosi un suport metalic, foarte ieftin, pentru prosoapele de hartie. Trebuie sa taiati partea de deasupra cat sa va intre in cuptor. Veti ramane cu doua tepuse metalice atasate de un suport. Daca nu gasiti asa ceva, atunci puteti sa folositi o jumatate mare de ceapa sau de cartof, in care infigeti 2- 3 frigarui de lemn.
Aranjam bucatile de carne pe aceste tepuse, in straturi. La fiecare strat adaugam putina grasime de vita tocata. Ar trebui sa obtineti cat de cat un morman cilindric de carne.
In varf adaugam bucata de grasime intreaga, care va unge frumos partile exterioare ale movilei de carne. Acum cel mai bine ar fi sa invelim mormanul in folie de plastic si sa-l lasam la marinat, de preferat peste noapte.
Reteta lipii.
In 300 g faina de paine, adica tip 650, amestecati zaharul si sarea. In apa calduta dizolvati drojdia. Turnati peste faina.
Formati un aluat moale si rasturnati-l pe masa. Daca nu este moale trebuie sa mai puneti putina apa, daca este din cale afara de lipicios, mai adaugati faina. Ca sa puteti framanta acest aluat molcut va ajutati de 4 linguri de ulei. Ungeti masa si mainile cu grasime si framantati. Cand uleiul intra in aluat si devine iar prea lipicios mai adaugati putin, si tot asa. Framantati 5 minute, nu mai mult.
Apoi ungeti castronul cu putina grasime, puneti aluatul in el si lasati-l la dospit acoperit cu folie de plastic aproximativ 1 h sau pana cand volumul creste foarte foarte mult.
Cat timp aluatul creste puteti sa va pregatiti ingredientele voastre preferate de pus in shaorma. Fiecare isi pregateste exact ce-i place.
Intre timp bagati si carnea la cuptor. Transferati suportul metalic intr-o tava scunda si infigeti o ceapa rosie in varf. Deoarece carnea va sta mult la cuptor, ca sa se patrunda bine, e necesar sa o invelim intr-un strat de folie de aluminiu, altfel exteriorul se va arde pana cand interiorul e gatit. Folia nu trebuie neaparat sa atinga carnea, ci doar sa stea, ca o mantie in jurul ei .
Dam la cuptor la 200 grade Celsius timp de ora. Dupa acest timp scoatem folia de aluminiu si mai lasam inca 20 minute, ca sa se rumeneasca frumos si exteriorul. Atentie insa – cuptoarele sunt foarte diferite intre ele, aceste recomandari sunt aproximative. In cuptorul vostru timpii s-ar putea sa difere. Daca aveti un termometru de carne nu ezitati sa-l folositi. Bagati sonda in centrul carnii si daca temperatura interna este peste 75 de grade carnea e gata.
Dupa ce aluatul de lipii a dospit, il desumflam si-l impartim in 6 bucati aprox egale. Le dam forme de bile, le punem intr-o tava, presarata cu faina, si acoperim cu o folie de plastic ca sa nu se usuce cat timp lucram.
Lipiile trebuie coapte intr-o tigaie intinsa si cu fundul gros, si cea mai potrivita pentru aceasta treaba mi se pare tigaia grill. Lipiile nu trebuie sa fie neaparat rotunde. Lasati tigaia la incins cu focul mediu spre mare.
Intre timp luati o bila da aluat si intindeti-o cu ajutorul fainii, astfel incat sa ajunga la dimensiunea tigaii, iar in cazul meu asta inseamna 24 cm. Daca folositi o tigaie mai mica si acelasi gramaj de coca lipia va iesi destul de groasa.
Punem la copt. Daca tigaia are temperatura potrivita aproape imediat vor aparea bule. Lipiile trebuie sa stea nu mai mult de 1 minut pe fiecare parte, chiar daca nu s-au colorat, nu conteaza. Daca stau mai mult se vor usca.
Pe masura ce le coacem, le vom pune unele peste altele in prosoape de bucatarie curate, ca sa se abureasca intre ele si sa stea moi. Se pot unge si cu putin unt topit din aceeiasi ratiune.
Trebuie sa mai stiti ca lipiile in general se usuca foarte repede, si este normal – pentru ca sunt foarte subtiri – asa ca faceti cate consumati.
Daca folositi lipii cumparate si vreti sa le incalziti, luati o bucata mare de hartie de copt, o umeziti bine, si puneti in ea lipiile. Pot fi mai multe, 3-4 odata. Dati la cuptor la 180 grade Celsius, intre 5 si 7 minute sau pana ce se usuca hartia. Lipiile trebuie consumate imediat dupa asta. Ulterior se vor usca si mai tare.
Sosurile:
- Maioneza de casa. Daca aveti nevoie reteta o gasiti la salata de boeuf. E bine sa o faceti mai moale, ca sa imbrace mai usor celelalte ingredient din saorma. In ea puneti usturoi dat prin presa, dupa plac.
- In ketchup va recomand sa puneti putina dulceata de ardei iute, doar cat sa piste putin. Reteta o gasiti deasemeni pe canal. In shaorma iuteala nu se va simti, dar o va face mai gustoasa.
Dupa ce carnea este rumenita, se taie in straifuri subtiri. Construirea saormei stiti deja cum se face, nu este nici o reteta fixa pentru asta. Fiecare isi pune in lipie, ce si cat doreste.
Pofta buna!