2 retete foarte simple de gogosari in otet pentru iarna. Alegeti varianta care vi se potriveste.

       

Varianta 1.  Doua borcane de 1.7 l.

Ingrediente:

  • 2 kg de gogosari cat mai proaspeti
  • 1.2 l apa
  • 600 ml otet 9 grade
  • 50 g sare obisnuita
  • 300 g zahar
  • 2 linguri boabe de piper
  • 2 linguri boabe de mustar
  • 2 frunze de dafin
  • 2 radacini potrivite de hrean
  • Frunze de telina

Mai intai spalam gogosarii. Ei trebuie sa fie cat mai proaspeti, fara defecte sau zbarcituri. Le scoatem cotoarele si semintele, apoi ii taiem sferturi.

Taiem radacina de hrean in betisoare subtiri si scurte.

Pentru aceasta reteta eu folosesc doua borcane de 1.7 l, curate, spalate, cu capace noi, dar nesterilizate. Puteti utiliza insa borcane cat de mari sau cat de mici doriti, nu are nici o importanta. Puteti pune intr-un singur borcan mare, spre exemplu.

Asezati cateva frunze de telina pe fundul borcanului, apoi aranjati gogosarii cat mai inghesuiti, pentru ca se vor mai lasa ulterior. Printre ei intercalati si betisoare de hrean. Mai puneti o frunzulita de dafin si inca cateva frunze de telina. La sfarsit adaugati o lingura de piper boabe si o lingura de boabe de mustar.

In cele doua borcane trebuie sa intre aproape toti gogosarii.

Puneti apa si otetul intr-un vas de inox. Sunt doua parti de apa si una de otet de 9 grade. Astfel gogosarii nu vor va fermenta niciodata, chiar daca ati inceput sa consumati dintr-un borcan. Daca diluati mai mult cantitatea de otet, atunci gogosarii vor fermenta.

Adaugati si zaharul. Zaharul are rolul de a taia  din acreala otetului. Daca diminuati cantitatea de zahar gogosarii vor parea mult prea acizi la gust.

Adaugati sare iodata obisnuita, cu toata increderea. Va garantez ca nu va inmuia muraturile. Am testat de multe ori si cu sare iodata si cu neiodata si nu este nici o diferenta.

Aduceti lichidul la fierbere. Umpleti borcanele cu el, pana la refuz. In principiu ar trebui sa mai ramana lichid, eu intodeauna calculez  sa fie putin mai mult, pentru orice eventualitate.

Inchideti capacele si puneti in camara.

Asta este tot. Reteta aceasta este perfecta daca nu aveti prea mult spatiu in camara, pentru ca se pot folosi borcane cat de mari, nu fermenteaza chiar daca ati deschis borcanul si nu trebuie sa tineti borcanul inceput in frigider. Dezavantajul este ca muraturile sunt ceva mai acre si nu oricine poate tolera aceasta concentratie de otet. De aceea m-am gandit sa va dau si urmatoarea reteta:

Varianta 2. 3 borcane de 800 ml.

Ingrediente:

  • 2 kg de gogosari proaspeti, spalati, curatati si taiati sferturi
  • 330 ml otet de 9 grade
  • 300 g zahar
  • 50 g sare obisnuita
  • Condimentele prezentate si la prima reteta sau condimentele preferate de voi

Si aceasta reteta este cum nu se poate mai simpla. Peste gogosari adaugati zaharul si sarea. Eu le-am combinat si le-am pus impreuna. Apoi adaugati otetul. Amestecati bine si lasati intr-un loc racoros timp de 24 h. In acest rastimp mai amestecati in ei de 2-3 ori. Daca recipientul este prea mic si nu puteti amesteca bine, atunci rasturnati dintr-un vas intr-altul.

La finalul celor 24 de ore, zaharul si sarea vor fi extras majoritatea sucurilor din gogosari.

Ii scoatem din zeama lor, si apoi ii aranjam in borcane, asa cum v-am aratat mai devreme. Nu este nevoie sa indesati gogosarii, pentru ca ei nu se vor mai lasa. Cantitatea rezultata din aceasta reteta intra lejer in 3 borcane de 800 ml. Borcanele nu trebuie sterilizate, dar va recomand sa NU alegeti borcane de volum mai mare.

Fierbem zeama ramasa, apoi umplem borcanele cu ea, pana sus. Nu va faceti griji ca nu va ajunge, cateodata chiar mai si ramane.

Infiletati capacele, intoarceti borcanele cu susul in jos, infofoliti cu o patura si lasati sa se raceasca lent.

Aceasta reteta este mai putin acra in comparatie cu prima, dar este mai sensibila. De aceea trebuie sa nu alegeti borcane mai mari,  nu le tineti la loc cald, iar dupa ce desfaceti un borcan, trebuie sa il pastrati in frigider.

Sper ca v-a fost util acest videoclip dragilor. Nu uitati ca aveti disponibile pe canal si retetele de castraveti in otet, super crocanti nu foarte acri, ardei iuti in otet deasemeni nu foarte acri, si gogonele crocante super bune.

Data viitoare vom avea o minunata dulceata de prune, care pastreaza fructul intreg.

Spor la conserve dragilor! Numai bine!