Lamaie si lime cu coaja subtire, zemoase si daca se poate netratate,
Apa plata sau minerala dupa preferinte
Menta
Zahar sau miere
Optional Suc de zmeura sau merisoare.
Si gheata
Este preferabil pentru aceasta reteta sa utilizam lamai netratate deoarece coaja joaca un rol important. Daca nu puteti gasi astfel de lamai, le frecati pe cele obisnuite cu partea aspra de la un burete nou, si cu apa calda, pana le luati un rand de piele.
Taiati fructele in rondele, apoi in jumatati de rondele, si scoateti samburii vizibili.
Pentru o portie de limonada luam un pahar de 250 pana la 300 ml si cantarim in el aproximativ 70 g de lamaie. Adaugam in pahar 30 g zahar. Cine doreste poate injumatati zaharul si completa ulterior cu miere.
Pentru urmatorul pas aveti nevoie de un pistil pentru bar ( arata ca un pisalog pentru usturoi, dar mai mare si se gaseste in hypermarketuri la raionul cu ustensile). Pur si simplu se piseaza lamaia cu zahar pana ce isi elibereaza tot sucul.
Aceasta metoda este deosebita fata de cea clasica, pentru ca extragem in plus uleiurile aromatice din coaja, ceea ce dau o aroma intensa si deosebita bauturii noastre. Nu vom obtine niciodata acelasi gust si aroma doar din pulpa lamaii. Apoi adaugam gheata (daca se doreste) si apa plata sau minerala dupa preferinta.
Pentru copii puteti face o varianta de limonada roz, inlocuind o mica parte din apa cu suc de zmeura sau merisoare. Nu schimba gustul, dar copii adora culoarea.
O varianta extrem de buna de limonada, este cea cu lamaie, lime si menta. Eu o numesc limonada mojito. Inlocuiti jumatate din cantitatea de lamaie cu lime si adaugati in plus cateva frunze de menta. Coaja de lime si menta zdrobite, adauga arome noi intense si foarte imbietoare.
Ceea ce trebuie sa stiti este ca aceasta limonada trebuie preparata si consumata pe loc. Nu se poate pastra la frigider deoarece in maxim o ora isi schimba gustul.
Dar merita din plin si chiar sper sa incercati macar o data, un pahar. Va asigur ca asa o sa preparati mereu, dupa aceea.
Va pup dragilor, numai bine.