Langosi umpluti ca la gogoserie – extraordinar de buni si pufosi

Nr portii: 16-18

Pregatire:  60 min

Dospire:  60 min

Prajire:  6 min/ sarja

Ingrediente:

  • 1 kg de faina de buna calitate + extra pentru infainat masa
  • 70 g zahar (dintre care jumatate poate fi zahar vanilat)
  • 12 g de sare
  • 550 ml lapte gras
  • 2 oua intregi + 2 galbenusuri, daca se poate la temperatura camerei
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 50 g de drojdie proaspata sau 20 g de drojdie uscata, verificate sa fie in termen.
  • O fiola de aroma de portocala sau rom
  • 1 l de ulei pentru prajit
  • Umplutura dupa preferinta, 650-700 g (crema de ciocolata, gem, etc)
  • Optional, zahar pudra vanilat pentru tavalit

Asa cum v-am spus in multe alte randuri, pentru aluaturile dospite, calitatea fainii este foarte importanta. Puteti folosi faina tip 000, 480 sau 650, dar sa fie una pe care ati mai utilizat-o, si in care aveti incredere.

Se poate cerne faina, dar nu este un pas obligatoriu. Contrar credintei populare, cernutul nu face aluatul mai pufos, pentru ca oricat aer am incorpora acum, il vom scoate apoi la framantat, cu varf si indesat. Acet pas ne ajuta totusi sa vedem daca faina nu a dezvoltat gargarite, ceea ce se intampla destul de frecvent, in special daca ati tinut produsul intr-un loc cald.

Punem faina intr-un castron incapator si ea adaugam sarea. Sarea nu se pune un praf ci cam 0.9% pana la maxim 1 %din cantitatea totala de aluatului, pentru ca ea ajuta glutenul sa lege o retea puternica.  Daca aveti insa un cantar cu o eroare de 5 g, asta  inseamna automat  gogosi sarate. Ca sa iau in calcul si aceasta ipoteza,  am micsorat  totusi doza necesara la 12 grame.  Adaugam si zaharul  si omogenizam bine totul.

Urmatoarea etapa este sa dizolvam drojdia in lapte. Laptele pe care il folosim trebuie sa fie caldut,  in nici un caz fierbinte, pentru ca atunci vom opari celulele vii de drojdie, si aluatul nu va mai creste. Drojdia expirata si drojdia oparita, sunt cele mai frecvente cauze pentru care aluaturile dospite nu cresc. Procedam identic chiar daca lucram cu drojdie uscata.

In recipientul in care am spart ouale, adaugam uleiul si esenta, daca o folosim. Amestecam si aici.

Turnam in bolul cu faina laptele si amestecul de oua, si cu o lingura de lemn adunam faina, pana aluatul incepe sa prinda forma.

Infainam masa si scoatem aluatul pe ea. Framantam. Ne dorim un aluat molcut, dar nelipicios, si-l ajustam dupa cum este nevoie. Daca se lipeste de mana adaugam faina, daca este prea tare mai adaugam lapte caldut. In pricipiu eu am calculat ingredientele astfel incat sa mai adaugati faina, pentru ca in general este mai usor sa adaugi faina, decat lichid, in coca deja formata.

Este necesar sa framantam 10 minute, ca sa legam bine glutenul din faina, pentru ca asa gogosile vor fi pufoase. Daca aveti robot de bucatarie, faceti aluatul in el fara ezitare. Framantatul la robot este mult mai eficient decat cel manual.

Ungem castronul cu un strop de ulei, punem aluatul in el, acoperim  cu folie de pastic, nu cu prosop, si-l lasam dospeasca pana isi tripleaza volumul. Timpul necesar dospirii poate varia in functie de cat de cald aveti in bucatarie. La mine a durat cam 1 ora.

Dupa dospire scoatem aluatul pe masa si-l impartim in 16 bucati. Daca doriti sa faceti langosii putin mai mici, puteti imparti si in 18 sau 20 bucati.

Dam fiecarei bucati de aluat o forma de bila, fara sa zabovim prea mult. Punem toate bilele de aluat formate pe o tava si neapart le acoperim bine cu folie de plastic.

Scoatem umplutura la indemana. Este foarte important ca umplutura pe care o utilizam sa fie consistenta, densa, sa nu curga din lingurita. Gemurile folosite, trebuie sa fie, scazute, mai degraba spre marmelada. In caz contrar umplutura va iesi cu siguranta in timpul prajirii, se va arde si se va lipi aluat in punctulete negre. 

Luam cate o bila, o intindem intr-o forma rotunda (15-17 cm diametru). Punem o cantitate moderata de umplutura ( aprox 40 g) dar nu chiar pe mijloc ci o idee mai jos. Umplutura trebuie sa ramana exact acolo unde ati pus-o, si sa nu lase vreun fel de sirop  sau zeama dulce, care sa alunece catre margini.

Ca sa lipim langosii vom folosi apa simpla, nimic altceva. Inmuiem o pensula in apa, apoi stergem excesul pe un servetel de hartie, si pensulam  toata marginea foii de aluat. Impaturim foaia de aluat peste umplutura si apasam cu degetele ca sa lipim cele doua parti (din colt in colt, fara sa ratam nici un cm). Daca puneti prea multa apa, marginile nu se vor lipi. Daca a intrat sirop dulce de la umplutura pe margini, atunci nu se mai lipesc.

Punem langosii formati pe tavi tapetate cu hartie de copt si putin infainate. Le lasam sa dospeasca complet descoperite, ca suprafata lor sa se usuce si sa nu absoarba mult ulei.

Intodeauna sa tineti cont de ordinea in care ati modelat langosii. Exact in ordinea in care i-ati facut, exact in aceeiasi ordine trebuie sa ii prajiti. Cand sunteti pe la jumatatea modelarii, intoarceti gogosile pe care ati apucat sa le faceti, ca ambele fete sa fie uscate.

Modelarea tuturor gogosilor dureaza cam 40 de minute, si in acest timp primii langosi facuti sunt gata dospiti, deci cum am terminat punem la incalzit uleiul intr-un vas adanc. 

Trebuie sa utilizati suficient ulei, ca gogosile sa pluteasca in el. Daca ating fundul vasului in timpul prajirii, se vor arde.

Cu o faorfeca taiati hartia de copt in jurul langosilor, astfel incat sa ii separati – fiecare cu bucatica lui de hartie.

Absolut cel mai important aspect al acestei retete este temperatura uleiului, care trebuie sa fie doar putin incins, mai exact 170 grade. Uleiul trebuie de-abia sa sfaraie cand puneti langosii in el. 

Cu o paleta, luati langosii de pe tava, cu tot cu hartia de copt, si le dati drumul in ulei. Prajiti cate 2 bucati, maxim 3, si neaparat in ordinea in care au fost facuti. Scoateti hartia din ulei. E FOARTE, FOARTE, FOARTE,  IMPORTANT sa prajiti gogosile la foc mic,  3 minute pe fiecare parte – adica 6 minute in total, si va sfatuiesc sa va puneti cronometrul de pe telefon si sa nu estimati din burta, altfel langosii raman cruzi la mijloc. Gogosile se intorc o singura data, cand prima fata s-a terminat de prajit. 

Dupa prajire ii scoatem pe servete de hartie, ca sa scapam de excesul de grasime.

Langosii fiind mari trebuie lasati sa se raceasca mai mult inainte de consum, altfel umplutura va fi fierbinte si ne vom arde.

Se tavalesc prin zahar pudra daca se doreste. Impartim cu toti cei dragi.

Pofta buna.