Nr portii: 8 | Pregatire: 30 min | Coacere: 45 min |
Ingrediente:
- 300 g ou, ceea ce inseamna aproximativ 6 buc – preferabil la temperatura camerei
- 200 g zahar
- 30 g zahar vanilat – asta inseamna 4 pliculete – daca nu il folositi, inlocuiti cu zahar normal
- 200 g faina 000 sau 480
- Optional, jumatate de plic de praf de copt (5 g)
- 2 lingurite aroma de vanilie si unt
- 3 mere potrivite, dulci acrisoare
- O mana de fulgi de migdale sau nuca macinata, adica 40-50 g
- Putin unt gras pentru uns tava
Mai intai curatam de coaja 3 mere dulci acrisoare, le taiem in sferturi, le scoatem casuta cu seminte si le feliem subtire. Nu folositi bucatile mari de fruct, pentru ca se vor duce la fundul prajiturii, toate. Le dam deoparte. Chiar daca se oxideaxa putin, nu are nici o importanta.
Ungem bine o forma cu unt gras. Eu folosesc aici o forma rotunda de tort cu diametrul de 24 cm, dar se pot utiliza si forme de chec, forme dreptunghiulare de prajituri si asa mai departe.
Preincalzim cuptorul la 170 grade Celsius. Pentru cuptorul electric am ales un program care da caldura sus si jos, plus ventilator.
Pentru aceasta minunata prajitura, baza este oul. El da structura si face aluatul aerat si pufos, nu faina, cum este cazul in aluaturile dospite. Prin urmare este foarte important sa avem cantitatea corecta de ou – 300 g. Insa nu de putine ori ouale din acelasi cofrag, sunt vizibil diferite intre ele ca dimensiune. Prin urmare, utilizand 6 bucati de ou niciodata nu veti avea aceeiasi cantitate. Trebuie sa cantariti.
Eu am aici 297 de g, ceea ce este bine, dar daca aveti lipsuri mai mari trebuie sa completati. Cum? Bateti un ou cu furculita, apoi compensati cantitatea lipsa.
Transferati ouale intr-un castron incapator cu gura larga si puneti tot zaharul odata peste ele, impreuna cu zaharul vanilat.
Mixati la viteza maxima. Acest tip de aluat facut prin mixarea oualor intregi, cu zaharul se numeste “Genoise”. In unele retete de genoise mixarea se face pe baie de aburi pentru a produce o spuma mai stabila, dar este in regula si asa. Se caracterizeaza printr-un miez mai fraged, decat cel de pandispan unde mixam separat albusurile si galbenusurile.
Ceea ce trebuie sa retineti este ca mixarea dureaza 10 minute, sau chiar mai mult daca aveti un mixer mai lenes, asa ca nu va impacientati.
Stim ca aluatul este suficient spumat cand devine mai consistent, paletele mixerului lasa urme vizibile in aluat, si formeaza panglici in castron asa cum vedeti aici.
In faina amestecam praful de copt. Acesta nu este absolut obligatoriu, dar vi-l recomand ca o plasa de siguranta, in caz ca amestecati prea mult la incorporarea fainii.
Cu ajutorul unei strecuratori, cernem faina in strat mai grosut pe toata suprafata castronului . O incorporam in spuma de ou cu o paleta de silicon, cu miscari blande, prin invaluire. Nu lucram mai mult de cateva secunde. Imediat ce faina uscata a disparut in spuma, cernem alt strat. Procedam identic pana terminam faina. Nu insistati sa incorporati bine, bine la fiecare aditie de faina, in momentul in care ati pus-o in aluat.
La sfarsit mai adaugati aroma de vanilie si unt, daca doriti sa o folositi bineinteles, si jumatate din cantitatea de midgale sau nuca.
Acum, dupa ce toate ingredientele au fost adaugate, puteti insista un pic cu amestecatul, in caz ca se ivesc petice de faina uscata.
Turnam jumatate de aluat in tava. Punem jumatate din cantitatea de mere, asa pe muchie, apoi cealalta jumatate de aluat si cealalalta jumatate de mere. Deasupra presaram migdale sau nuca macinata ramasa.
Dam la cuptorul preincalzit, la 170 de grade Celsius timp de aproximativ 45 minute.
Poate dura o idee mai mult sau mai putin, in functie de cuptorul fiecaruia.
Asa arata cand este gata. Il lasam sa se raceasca cel putin 15 minute, timp in care se va lasa putin. Este normal. Apoi il desprindem de marginile tavii, indepartam inelul, il asezam pe un platou de servire si cernem deasupra putin zahar pudra pentru decor.
Este extraordinar pufos, aerat, moale si fraged! O reteta pe care trebuie neaparat sa o incercati.
Va pup, dragilor, numai bine!