Ceafa sau cotlet de porc marinate, coaste de porc marinate cat si legume pt gratar (cu Food Saver)

Nr portii: 4-5 Pregatire:  60 min Marinare:  90 min/24h  

NOTA: Utilizati codul “Mihaela10” pentru o reducere suplimentara de 10% la orice aparat de vidat FoodSaver de pe stoc, cu exceptia accesoriilor pana la 31 mai 2021. Aveti aici linkul catre site https://bit.ly/33VhGnR.

Ingrediente:

Pentru ceafa de porc sau cotlet de porc cu os, marinate, avem nevoie de:

  • 1 kg carne
  • 15 g sare grunjoasa
  • O lingurita de piper mozaic
  • O lingurita rasa de cimbru uscat
  • 4 catei mari de usturoi, dati prin presa
  • 2 fire de ceapa verde tocate marunt
  • 1 ardei iute tocat marunt
  • Zeama de la o lamaie mica (25 g)
  • Optional 2 fire mici de rozmarin
  • 250 ml de apa

Alegem bucati de carne de porc, potrivit de groase, pe care le vom pregati asa cum sunt, adica nu le vom bate  cu ciocanul de snitele.

In jurul cotletului de porc, se gaseste un brau de grasime cu o membrana elastica. Aceasta trebuie crestata. In caz contrar la gatire se va contracta si va strange bucata de carne intr-o forma de “barcuta”. Este nevoie doar de o singura crestatura.

Ceafa are de obicei, pe undeva, o bucata de zgarci foarte tare, care pare a fi grasime, dar nu este. Aceasta trebuie cautata si indepartata. 

Nu uitati intodeauna dupa ce lucram cu carne cruda, ne spalam pe maini.

Apoi, intr-un mojar adaugam sarea grunjoasa, boabele de piper mozaic si cimbrul uscat. Pisam bine, pana totul se transforma intr-o pulbere. Lasam putin deoparte.

Pentru o aroma optima si pentru o textura suculenta, carnea trebuie sa stea la marinat peste noapte, la frigider. Dar eu am sa va arat o scurtatura. Pentru a usura procesul de marinare voi folosi aparatul de vidat FoodSaver, modelul FFS017X-01. Acesta ambaleaza sub vid pentru pastrarea prospetimii alimentelor  cu  până la de 5 ori mai mult timp faţă de metodele tradiţionale. Deasemeni in vid se absorb aromele mult mai bine. El are si o funcţie speciala de marinare ce dă gust alimentelor mult, mult mai repede, in minute, in loc de ore, in functie de tipul de carne si reteta de marinada.

Am aici caserola speciala pentru marinare Food Saver, potrivita pentru a marina, carne, legume si multe alte alimente.

Punem carnea in casoleta. Presaram amestecul de condimente pregatit mai devreme pe toata suprafata carnii.  Trebuie sa folosim toata cantitatea.

Adaugam apoi ceapa verde tocata, usturoiul dat prin presa, ardeiul iute (nu va fie teama, iuteala de abia se va simti; va fi foarte subtila), si rozmarinul, pe care l-am putin cu pisalogul, ca sa isi elibereze aroma. Adaugam zeama de lamaie  si apa rece, cat sa acopere carnea, cat de cat.

Amestecam, putin ca sa ne asiguram  ca marinada este omogena.

Ne spalam pe maini si stergem marginea casoletei – daca raman resturi de mancare nu se mai videaza bine. Inchidem capacul, si ne asiguram ca butonul este pe pozitia inchis si nu se mai misca. Indepartam accesoriul sistemului de sigilare, si il montam pe supapa caserolei. Rotim butonul pe pozitia deschis. Deschidem aparatul FoodSaver si apasam butonul de marinare.

In timpul marinarii aparatul face vid si il elibereaza de trei ori.

Dupa terminarea ciclului, puteti sa repetati procedura inca o data, daca doriti, sau sa vidati casoleta, apasand butonul de vidare. Rotiti butonul la simbolul inchis, scoateti sistemul de vidare si pastrati in frigider minim 90 de minute.

Pentru scaricica de porc, la gratar, avem nevoie de:

  • 1 kg scaricica, nu foarte groasa
  • 1 lingura cu varf pasta de ardei kapia (50 g)
  • 1 lingura cu varf pasta de tomate (50 g)
  • 1 lingura dulceata de ardei iute (35 g)
  • 1 lingurita rasa piper negru macinat
  • 1 lingurita rasa usturoi praf
  • Si 10 g de sare

Asadar, avem aici 1 kg de scaricica de porc. Alegeti coaste mai subtiri, pentru ca altfel veti fi obligati sa le tineti mult pe gratar,  timp in care condimentele de deasupra lor se vor arde. In primul rand indepartam membrana de pe spate. Se introduce un cutit sub pielita, se ridica cat se poate de mult de pe coaste, si apoi se trage cu ajutorul unui servetel de hartie. Mai rar iese toata pielita intr-o bucata intreaga.  De obicei iese pe bucati.

Intr-un bol mestecam ingredientele pentru marinada si anume:

  • pasta de ardei kapia – aceasta este facuta de mine in casa. Este foarte probabil ca multi dintre voi sa aveti asa ceva in camara. Dar daca nu aveti, se poate gasi si in comert. In loc de aceasta pasta de ardei, se poate utiliza boia dulce, dar aceasta se arde ceva mai usor. Gasesc acest ingredient mai potrivit pentru coastele la gratar
  • dulceata de ardei iute – deasemeni facuta de mine in casa, dar se gaseste si de cumparat. Este perfecta pentru coastele la gratar, pentru ca aduce gust picant dar si gust dulce. Cine nu doreste sa adauge zahar, poate utiliza in loc o lingurita de boia picanta
  • pasta de tomate
  • piper negru macinat
  • sare
  • putin usturoi praf

Amestecam bine aceste ingrediente si gustam. Pasta trebuie sa aiba un gust sarat -ignoram asta –  dar echilibrat. Si pentru asta mai lipseste o lingurita doua, de otet.

Daca ati folosit boia dulce si boia iute in loc de pasta de ardei capia si dulceata de ardei iute, va trebui sa mai adaugati si putina apa, ca sa transformati totul intr-o pasta potrivit de consistenta.

Se acopera toata suprafata coastelor cu acest amestec. Trebuie sa fim generosi. Puneti o pereche de manusi daca aveti, deoarece aceasta pasta pateaza.

De data aceasta, pentru ca dimensiunea bucatilor de carne nu permite utilizarea caserolei, putem confectiona o punga la dimensiunea dorita de noi sau folosim pungile gata formate, pentru a marina sub vid, peste noapte. 

Acest model de FoodSaver are un spaţiu special pentru depozitarea rolei de folie in interior.  Tragem folia de plastic, astfel incat sa iasa putin din aparat. Se inchide clapeta, se porneste aparatul, si se apasa butonul de sigilare. Cand pe display regasim o singura luminita verde, lipirea este gata. Tragem folia la dimensiunea necesara, adica ceva mai lunga decat coastele noastre, apoi inchidem clapeta si folosim cutterul integrat, pozitionat in partea de jos, ca sa taiem plasticul. Puteti folosi cutterul si pentru a deschide pungile deja vidate.

Plasam mancarea in punga, introducem capatul deschis al pungii in fanta pentru picurare si inchidem clapeta. Dam drumul aparatului, apoi  apasam butonul de vidare si sigilare automata. Asteptam. Cand apare luminita verde este gata. Sistemul său de detectare a lichidelor previne scurgerile. Dupa cum vedeti aparatul a detectat ca ambaleaza un produs umed, si nu a vidat excesiv, ca sa nu scoata  sosul din punga.

Cu cat coastele stau mai mult in sos, cu atat vor fi mai aromate si mai suculente, insa daca nu puteti planui cu mult timp inainte excursia de gratar, este bine sa le pregatiti macar cu o seara inainte.

  1. Pentru legume la gratar pregatim:
  • 1 vanata potrivita
  • 1 dovlecel potrivit
  • 2 ardei grasi rosii
  • Cateva ciuperci mai maricele
  • Piper
  • Aprox 40 ml ulei de masline
  • O lamaie mica
  • 2-3 catei de usturoi
  • Putin rozmarin
  • Putin oregano

Pregatim un ulei aromat astfel. Il punem intr-o craticioara sau o tigaie mica, si il incalzim cu focul foarte mic. In el adaugam rozmarinul taiat foarte marunt, usturoiul dat prin presa si oregano uscat. Incalzind toate aceste condimente aromele se vor intensifica mult. Apoi dam deoparte si lasam sa se raceasca.

Taiem vanata in rondele. Taiem lamaia in jumatati sau sferturi. Frecam rondelele cu lamaie pe toate partile, ca sa prevenim oxidarea.

Taiem dovlecelul in fasii nu prea groase, pe lung dar evitam miezul pentru ca este foarte apos. Taiem pe toate patru partile in jurul miezului.

Ardeiul gras il taiem sferturi.

Curatam ciupercile. Alegeti ciuperci mai maricele, fara pete, cu gulerasul lipit de piciorus. Intodeauna evitam spalarea ciupercilor daca nu avem posibilitatea sa le gatim imediat dupa aceea, pentru ca se vor innegri. De aceea indepartam piciorul, si doar le curatam de pielite. Nu vor avea nisip inauntru daca gulerasul a fost lipit de picior.

Cu o pensula le ungem cu un strat subtire de ulei aromat. Nu puneti mult ulei, doar cate putin. Uleiul din reteta trebuie sa va ajunga pentru toate legumele.  Apoi presaram cu piper proaspat rasnit. Nu punem sare acum, pentru ca le va inmuia. Punem sare, dupa ce le-am gatit.

Ca sa le pastram cat mai proaspete pana la momentul gatirii, si sa ocupe cat mai putin spatiu in geanta de transport, le putem ambala in vid.

Plasam legumele in punga. Introducem capatul deschis al pungii in fanta pentru picurare si inchidem clapeta. Dam drumul aparatului, apasam functia pentru alimente cu un procent mare de umiditate, apoi  apasam butonul de vidare si sigilare automata. Asteptam. Cand apare luminita verde este gata.

Toate alimentele pentru gratar, vor incapea fara probleme intr-o mica geanta termoizolanta, si le putem transporta foarte usor si igienic pana unde avem nevoie.

Pregatiti pe gratar mai intai friptura, apoi legumele. Scaricica o veti pregati ultima, cand jarul nu mai este puternic. Daca o puneti cand jarul este incins, se va carboniza. Ea trebuie facuta la temperatura mica. Daca aveti posibilitatea, puteti chiar ridica gratarul, ca sa nu mai stea atat de aproape de jar. Daca pregatiti pentru prima data scaricica la gratar, va recomand sa taiati o bucatica din ea si sa testati inainte temperatura cu aceasta.

Va recomand sa ambalati in vid carnea ramasa de la gratar. Se va pastra de pana la 5 ori mai mult timp si o veti putea reincalzi in timpul saptamanii si consuma pana la ultima bucatica. O puteti chiar si congela si se va pastra perfect, fara aparitia arsurilor de congelare. In plus, aparatul poate fi folosit pentru vidarea si pastrarea pe termen lung a fructelor si legumelor de sezon, pentru pastrarea prospetimii nucilor, semintelor si chiar a cafelei.

Numai bine dragilor! Pe data viitoare!