Nr portii: depinde | Pregatire: 20 min | Dospire: 60 min | Prajire: 25 min |
Ingrediente:
- 500 g faina 000 plus inca putin pentru presarat pe masa.
- 50 g zahar simplu sau vanilat
- 8 grame de sare
- 300 ml apa calduta
- 25 g drojdie proaspata sau 7 g de drojdie uscata
- 50 de grame de ulei
- O lingurita cu varf de razatura de lamaie
- Ulei pentru prajit
Faina – folositi o faina de calitate cu care ati mai lucrat si in care aveti incredere. Ea este baza noastra, daca nu e buna – atunci gogosile nu isi vor pastra forma pe care le-o dam si vor iesi pleostite si urate.
In faina vom pune:
- zahar – 50 de grame – poate fi simplu, brun, vanilat doar sa fie 50 de grame.
- Si 4 grame de sare.
Omogenizam.
In 300 ml de apa calduta, nu fierbinte, vom faramita drojdia si cred ca n-am sa obosesc niciodata sa va spun – neaparat verificati-o sa fie in termen. Amestecam.
O turnam peste faina. Punem si uleiul – 50 de grame – repet 50 de grame nu 50 de ml, cantariti, nu masurati cu cana si nu fiti tentati sa micsorati cantitatea. Proportia ingredientelor conteaza.
Mai avem de adaugat razatura de lamaie sau de portocala, care bineinteles e optionala. Se poate inlocui cu orice esenta doriti.
Amestecati cu lingura pana se prinde aluatul, apoi il rasturnati pe masa. Cel mai probabil aluatul va fi lipicios, ceea ce e normal. Puneti pe masa cata faina este nevoie ca aluatul sa nu se mai lipeasca de maini. Apoi, framantati sarguincios 10 minute. E important sa framantam bine, asa dezvoltam reteaua de gluten din faina. Numai asa coca va reusi sa retina gazul format de drojdie, ca gogosile sa fie pufoase.
Ungem bolul cu putin ulei, si apoi punem aluatul framantat in el. Acoperim cu folie de plastic si punem la dospit, la loc cald aproximativ o ora.
Acum puteti face din acest aluat gogosile voastre preferate. Puteti face fitile lungi pentru gogosi rasucite. Tehnica si modalitatea de lucru o gasiti bineinteles la reteta de gogosi rasucite care este deja publicata pe canal.
Sau puteti face gogosi rotunde si grase ca la gogoserie. Pentru astea, ca sa nu pierdeti timpul, faceti intai gogosile si le lasati sa dospeasca deja formate. Iarasi gasiti tehnica si toate explicatiile in reteta cu pricina. Va reamintesc ca la acest tip de gogosi prajirea este foarte importanta, asa ca respectati toate indicatiile de la reteta respectiva.
Sau puteti sa intindeti o foaie groasa de 1.5 cm si sa faceti gogosi decupate. Puteti sa decupati cu paharul sau puteti sa taiati pur si simplu aluatul in patrate. Resturile de aluat le puteti reframanta si face alte decupaje. Se prajesc in ulei mult, la 170 de grade Celsius, adica o temperatura a uleiului potrivita, ca sa nu se faca foarte repede si sa ramana crude la mijloc.
O paranteza as dori sa fac: Gogosicile decupate pot face la interior buzunare goale de aer. Cu cat aluatul decupat e mai subtire cu atat e mai probabil sa le faca. Daca cumva va deranjeaza asta, pur si simplu faceti o crestatura la mijlocul gogosii, si acesta nu se va mai umfla ca un balon.
Pofta buna!