Gogosi super pufoase sub forma de ecler (cu crema de vanilie)

Nr portii: 12-14 Pregatire:  80 min Dospire:  45 min Prajire:  20 min

Ingrediente:

Pentru gogosi:

  • 500 g faina de calitate
  • 50 g zahar
  • 8 g sare
  • 275 g lapte 3.5% grasime, caldut
  • Un ou marimea M
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
  • 30 g unt 82%, topit
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • Ulei pentru prajit
  • Zahar pudra vanilat pentru tavalit

Pentru crema de vanilie:

  • Intre 500 si 550 ml lapte
  • 50 g amidon
  • 4 galbenusuri
  • 120 g zahar
  • 4 plicuri zahar vanilat sau un baton de vanilie

In faina adaugam zaharul, si cele 8 grame de sare. Omogenizam. Dupa cum v-am mai spus si la alte aluaturi dospite, sarea nu este doar pentru gust, ci ajuta glutenul sa formeze o retea puternica, de aceea e bine sa nu micsorati cantitatea. Dar, daca nu aveti un cantar precis, capabil sa masoare corect si cantitati foarte mici, mai bine micsorati preventiv aceasta cantitate pana la 5-6 g. Mai punem tot aici, coaja de lamaie. Aceasta se poate inlocui cu alte arome pe placul vostru.

In laptele caldut vom dizolva drojdia. Este foarte important ca laptele sa nu fie fierbinte, si sa verificati ca drojdia sa fie in termen. Acestea sunt cele mai frecvente cauze pentru care aluatul nu creste. Dupa ce drojdia s-a dizolvat, adaugam untul topit si oul putin batut. Amestecam.

Punem lichidul peste faina. Amestecam ca aluatul sa inceapa sa se prinda, apoi il rasturnam pe masa si incepem sa-l framantam. Daca aluatul este lipicios, mai adaugam o lingura de faina. Framantam sarguincios 10 minute. Trebuie sa obtinem un aluat ferm, nelipicios, neted si foarte elastic. La gogosile de aceste gen, nu putem avea aluaturi molcute pentru ca nu isi vor pastra forma pe care le-o dam.

Dupa ce am terminat de framantat, lasam aluatul doar 10 minute sa-si revina, acoperit cu folie de plastic. Nu-l lasam inca sa dospeasca. Intre timp ungem doua tavi mari cu ulei.

Dupa 10 minute, luam aluatul si-l impartim in 12 bucati egale. Adica fiecare bucata va avea aproximativ 77 de grame. Daca vreti gogosi ceva mai mici impartiti in 14 bucati. Dam forme de bile bucatilor de aluat, si le aranjam pe una din tavi. Le vom tine acoperite cu folie de plastic cat timp lucram.

Luam cate o bucata si o intindem intr-un cerc cu diametrul intre 15 si 17 cm. Acum din acest cerc vom face un rulou astfel: rulam, si lipim bine, rulam cat mai strans  si lipim bine si tot asa (vezi video). Daca nu rulam strans si apoi lipim bine straturile de aluat intre ele, gogoasa va avea multe de goluri de aer inauntru. Marginile trebuie lipite intodeauna cat mai bine, pentru ca se desfac primele. 

Capetele ruloului, ca sa fie cat mai estetice, le imbracam. Tragem din coca ruloului, peste capat, ca si cum  ar fi o hainuta. Lipim bine dedesupt. Procedam la fel si in partea opusa. Puneti-le, cu lipitura in jos, pe o tava unsa, acoperiti cu folie de plastic  (neaparat) si continuati cu celelalte gogosi.

Le lasam la dospit, intre 30 si 45 minute, in functie de cat de cald e in bucatarie, de cat de buna e drojdia, s.a.m.d. Ultimele 15 minute le lasam insa fara folie. Suprafata gogosilor trebuie sa se usuce, pentru ca astfel vor absorbi mai putin ulei.

Cat timp gogosile se umfla, ne ocupam si de crema de vanilie. In functie de cat de inchegata vreti sa fie crema veti folosi:

  • 550 ml lapte pentru o crema moale
  • 525 ml lapte pentru o crema potrivita
  • 500 ml pentru o crema ferma

Eu fac de obicei o crema moale ca sa iasa usor din pos.

Peste galbenusuri, adaugam zaharul, amidonul, si putin lapte (din cel pregatit pentru crema – cam 50 ml). Amestecam bine, pana ce nu mai exista nici o aglomerare de amidon.

Restul de lapte se pune la fiert cu focul mediu. Se adauga zaharul vanilat, sau si mai bine, daca aveti, o pastaie de vanilie despicata in doua. Cand da in clocot se toarna galbenusurile. Nu va faceti griji, ele n-or sa se faca omleta pentru ca au fost mixate inainte cu amidon si cu zahar.

Amestecam continuu pana cand crema se ingroasa. Nu dureaza foarte mult. Dupa ingrosare nu ne oprim imediat. Mai tinem pe foc inca un minut – doua, amestecand continuu. De ce? Pentru ca galbenusul de ou contine amilaza, o enzima  care trebuie distrusa in totalitate, altfel va ataca amidonul din crema si o va taia. 

Prajirea gogosilor este cel mai important pas. Se face la fel ca la gogosile rotunde, la 150 – 160 de grade Celsius, adica uleiul nu trebuie sa fie foarte incins. Ca idee o bucatica de aluat aruncata inauntru trebuie sa faca mici bule de aer, sa se ridice la suprafata, dar sa nu se coloreze deloc. Daca v-ati luat deja un termometru pentru reteta de bomboane fondante, nu ezitati sa-l folositi.

Gogosile se iau de pe tava utilizand orice paleta mai lata. Pur si simplu le rostogoliti pe ea, si se pun in ulei cu fata uscata in jos.  Nu prajiti multe odata. Uleiul nu trebuie sa sfaraie, doar sa faca mici bule de aer pe ici pe colo.  Este foarte foarte important ca gogosile sa stea la prajit 3 minute dupa ceas pe fiecare parte. Daca se prajesc prea repede, interiorul va ramane crud. E bine sa intoarceti gogosile o singura data, cand prima parte s-a prajit. 

Se taie pe din doua, se da prin zahar vanilat si se umple cu crema de vanilie, asta daca va place evident, daca nu, puneti ciocolata, sau ce va place voua. Si daca cumva decideti sa plusati si cu niste frisca la servit, eu n-am sa va judec!

Pofta buna!