Nr portii: 18 |
Pregatire: 80 min |
Dospire: 90 min |
Coacere: 30 min |
Ingrediente:
- 1 kg de faina 000 de buna calitate, plus inca putin pentru framantat,
- 130 g zahar
- 40 g de zahar vanilat, adica 5 pliculete
- 15 g de sare
- 650 ml de lapte cu 3.5% grasime, caldut
- 125 g unt gras topit
- 50 g de drojdie proaspata sau 14 g de drojdie uscata. Intodeuna verificati sa nu fie expirata
- Aproximativ 20 g de ulei
- Cate o lingura de esenta de portocala si lamaie
- Un ou pentru uns
- 150 g de nuca macinata
- 150 g miere
Iar pentru sirop:
- 150 g zahar
- 350 ml apa plus inca putin, veti vedea pentru ce
- Cateva felii dintr-o lamaie netratata
- Si un baton mic de scortisoara
Punem faina intr-un bol foarte incapator. Cea mai buna faina pentru sfintisori este cea de cozonac.
Adaugam zaharul, zaharul vanilat si sarea. Amestecam.
In laptele caldut, adaugam untul topit, care deasemeni, nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar caldut. Sfaramam drojdia in acest lichid si amestecam pana cand se dizolva.
Daca folositi ou in aluat, tot aici il adaugati. Scoateti 50 ml din lapte si puneti un ou sau trei galbenusuri. Dar eu vreau sa va arat acum varianta fara ou, sa vedeti cum este.
Tot aici punem si aromele. Puteti folosi ce arome doriti, nu neaparat acestea pe care le-am ales eu.
Turnam lichidele peste faina. Amestecam cu o lingura de lemn pana ce aluatul prinde forma, apoi rasturnam pe masa. Presaram faina, cata este nevoie, si framantam.
Trebuie sa obtinem un aluat moale dar nelipicios. Ca sa nu riscam sa folosim prea multa faina si sa facem aluatul prea tare putem sa ne ajutam si de putin ulei la framantat ,dar nu mult, 10-20 g.
Lucram aluatul cel putin 20 de minute pana devine neted si elastic.
Ungem bolul cu putin ulei, si punem aluatul in el cu fata in jos mai intai, ca sa ia putina grasime si pe deasupra, apoi il intoarcem. Acoperim bine cu folie de plastic si lasam la dospit pana ce isi tripleaza volumul.
Intre timp ne ocupam de sirop. Punem zaharul intr-o craticioara, si peste el putina apa, doar cat sa-l umezim. Nu punem aici din cei 350 ml specificati in reteta. Alta apa, da? Fierbem cu focul mare pana cand zaharul incepe sa se caramelizeze, pentru ca astfel va fi mult mai gustos. Cand obtinem o culoare brun aurie frumoasa, turnam cei 350 ml de apa, si lasam sa fiarba 1 minut pana cand caramelul este complet dizolvat.
Apoi adaugam 3 felii de lamaie si un baton de scotisoara. Lasam sa stea 10 minute, apoi scoatem lamaia. Ea are acelasi rol ca si la ceai. Acreste un pic si da o aroma subtila, dar daca sta prea mult da amareala.
Lasam deoparte. Desumflam aluatul, si-l scoatem pe masa. Il taiem in doua bucati.
Una din ele o intindem cu sucitorul iar cealalta o tinem acoperita pana ajungem la ea. Urmarim sa obtinem o forma patratoasa, potrivit de mare, si de o grosime uniforma. Impartim acest patrat in 9 fasii cat de cat egale. Lucram cu cate o fasie odata, iar restul le acoperim.
Din fiecare panglica de aluat formam un fitil foarte lung, de aproximativ 80 cm.
Este foarte usor sa faceti un snur lung daca porniti de la fasii de aluat si nu de la o bila. Mult, mult mai usor.
Realizam un opt mare din aluat, asta asa ca sa vedem unde e mijlocul snurului, apoi impletim un covrigel. Lipim cele doua capete ramase libere, apoi din acest covrigel facem un opt. Apasam putin la mijloc , il aranjam putin, si este gata. Asa ii facem pe toti.
Opturile formate le punem pe tavi tapetate cu hartie de copt, le acoperim si le mai lasam la dospit inca 30 de minute.
Poleim mucenicii cu ou batut si presaram cu nuca macinata. Eu pun nuca acum pentru ca vreau sa fie si ea coapta, si ce modalitate mai buna, decat sa o coacem impreuna cu mucenicii.
Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de aproximativ o jumatate de ora. Poate dura o idee mai mult sau mai putin, in functie de cuptorul fiecaruia.
Sunt foarte moi si aromati.
Ii lasam putin sa se raceasca, apoi insiropam. Siropul este calculat sa ajunga pentru ambele tavi, respectiv 18 bucati, dar pentru o insiropare mai subtila. Daca va plac foarte insiropati dublati cantitatile la sirop.
Apoi ungem cu miere. Acesta este ultimul pas pentru ca nuca au deja.
Si gata. Ii putem servi. Aluatul acesta este unul minunat si va recomand sa-l folositi si in restul anului, nu doar de pe 9 martie. Puteti sa faceti din el covrigi pufosi cum vedeti in aceasta poza – exista deja o reteta similara pe canal sau gogosi. Este un aluat chiar foarte foarte bun.
Pofta buna dragilor. V-am pupat, numai bine!