Aluatul tine la frigider 5 zile. Voi faceti saratele si covrigei cu branza cand aveti timp.

Nr portii: 6-8 Pregatire:  40 min Coacere:  25 min / lot Pauza: 2 h

Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 300 g branza dintre care va sfatuiesc sa folositi 150 g branza de burduf si 150 g de branza tare de oaie. Si telemeaua de vaca este buna.
  • 150 g de unt gras moale
  • 160 ml lapte rece
  • 1 ou de la frigider
  • O lingurita de sare (6 g)
  • O lingura de zahar nu foarte plina (25 g)
  • Inca un ou pentru uns
  • Pentru decor: mac, susan, chimen si sare grunjoasa

Mai intai dam pe razatoare branza tare. Eu folosesc branza de oaie de Horezu, dar se poate folosi si telemea de oaie, vaca, chiar si de capra.

Punem faina intr-un bol incapator. Poate fi orice tip de faina – 000, 650 sau 480. In ea adaugam sarea si zaharul. Zaharul nu este obligatoriu, cine nu vrea nu il pune. Amestecam.

Apoi adaugam laptele  si oul, care trebuie sa fie reci de la frigider. Branza de burduf, branza rasa si untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Din unt pastrati o bucatica de 25 g, o vom folosi putin mai tarziu.

Amestecam cu mana pana aluatul prinde forma, apoi rasturnam totul pe masa. Framantam doar pana omogenizam totul. Nu insistam prea mult, pentru ca nu vrem sa legam glutenul din faina. Vrem saratele fragede, care se topesc in gura. Aluatul trebuie sa fie putin lipicios, dar destul de ferm. Daca cumva va iese mole, desi nu ar trebui, puteti sa mai puneti putina faina.

Intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara cat se poate de lunga. Ungem toata suprafata cu untul pe carte l-am oprit mai devreme, apoi rulam pe lungime. Acest pas va crea in saratele cateva straturi. Cand untul dintre straturi se topeste in cuptor, creeaza un mic efect de foietaj. Saratele practic se infoaie si devin afanate, fara sa folosim drojdie sau praf de copt.

Acum taiem ruloul de aluat pe jumatate, punem fiecare bucata intr-o punga de plastic si dam la frigider. Il tinem cel putin doua ore, dar se pastreaza foarte bine pana la 5 zile. Asadar puteti face acest aluat cu mult inainte, si-l coaceti atunci cand aveti nevoie, sau cand aveti timp.

Asadar, cand va hotarati sa coaceti saratelele, preincalziti cuptorul la 170 grade Celsius.

Scoateti o bucata de aluat din frigider, o lasati cateva minute la temperature camerei, apoi infainati masa, puneti bucata de aluat in centru,  mai presarati putin faina si deasupra, si o intindeti intr-un dreptunghi.

Trebuie sa obtineti o foaie cu grosimea de aproximativ 3-4 mm.

Din aceasta foaie taiem fasii lungi de aproximativ un cm latime. Apoi aceste fasii lungi le taiem pe jumatate.

Transferam intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu ou batut cu o lingura de lapte/ apa, si le presaram cu mac, chimen, susan, si putina sare grunjoasa.

Se coc in cuptorul preincalzit la 170 grade Celsius timp de aproximativ 20-25 minute. Poate dura o idee mai mult sau mai putin, in functie de cuptorul fiecaruia.

Puteti sa decupati din acest aluat diferite forme, cum ar fi covrigei. Aveti nevoie insa de un cutter special. Se poate gasi la piata, la tarabele cu ustensile.

Trebuie sa va mai spun ca uneori cand rupeti un covrigel sau o saratea calda, s-ar putea sa gasiti centrul putin umed, ca sai cum ar fi necopt. Nu va ingrijorati este doar efectul branzei topite din interior. Cand se racesc vor arata normal.

Resturile de aluat se reframanta si se refolosec, desi straturile nu mai ies atat de frumos. Puteti decupa si alte forme dupa imaginatia voastra cum ar fi triunghiuri cu gaurele, ca sa semene a triunghiuri de cascaval…

Din aceasta cantitate de aluat va ies 3 tavi de produs. O multime de rontaieli delicioase pentru toata familia. 

Spor la bucatarit dragilor ! Va pup, numai bine!