Coaja de portocala confiata

       Pregatire:  1 h 40 minUscare:  24  h 

Ingrediente:

  • Coaja de portocala
  • Zahar
  • Apa

Pentru aceasta reteta este potrivita o coaja de portocala groasa. Cu cat mai mult carne are cu atat mai bine. Nu este nevoie sa luati portocale netratate pentru ca vom scapa oricum de toate cimicalele in procesul de confiere. Dupa ce dezbracati toate portocale, cantariti cata coaja ati obtinut.

Puneti toata coaja intr-o craticioara, acoperiti-o cu apa si puneti-o la fiert. Dupa ce a dat in clocot, fierbeti cojile inca 30 de minute. Apoi luati de pe foc si strecurati. Apa se arunca.

Puneti din nou in craticioara, acoperiti cu apa, si fierbeti 30 min dupa ce a dat in clocot.

Acesta fierbere repetata are ca scop indepartarea amarelii din coaja. Ca bonus insa scapam si de cimicalele cu care a fost tratata portocala.

Din nou aruncati apa, si puneti a treia oara la fiert dar de data asta cu zahar. Zaharul se pune cu 50 % mai mult decat coaja de portocala.  Apa trebuie sa fie suficienta cat sa le cuprinda.

Se fierbe din nou, cu focul mic, pana cand cojile devin putin translucide, iar siropul devine mai consistent si lipicios. Nu trebuie sa lasati siropul sa se caramelizeze. Daca observati ca se inchide la culoare pana cand cojile par fierte, atunci mai adaugati apa.

Cand sunt gata cojile se scot pe un gratar, unde le veti tine minim 24 de ore sau mai mult, pana cand se usuca bine. Apoi se pot taia in straifuri si pastra intr-o punga la congelator. Scoateti de acolo oricand, cate aveti nevoie, pentru ca nu ingheata bocna.

Siropul ramas se poate pune intr-un borcan si se pastreaza la frigider. Pe durata depozitarii este posibil sa se zahariseasca, dar nu este o problema, il incalziti si revine la starea initiala. Il puteti folosi cu succes la insiropat blaturi de tort.

Folositi cojile de portocala confiata cu incredere la tortul diplomat sau la tortul Richard. Dau intr-adevar un gust exceptional.