Papanasi moldovenesti

Nr portii: 4Pregatire:  15 minPrajire:  7 min 

Ingrediente:

  • 500 – 550 g branza dulce de vaci
  • 100 g faina
  • 2 oua marimea M
  • 3-4 g praf de copt
  • O lingurita cu varf razatura de portocala sau lamaie
  • Un praf de sare
  • Doua plicuri de zahar vanilat
  • Ulei pentru prajit
  • Smantana grasa si dulceata pentru servit

Mai intai doua vorbe despre branza. Asa cum am spus si la prima reteta, trebuie sa alegem branza granule, nu pasta, pt ca cea sub forma de pasta inghite multa faina.

Al doilea lucru foarte important este sa scurgem branza de zer foarte bine. O punem intr-o panza curata si o presam bine, bine pana vedem ca nu mai iese nici un lichid.  Eu scot pana la 100 g de zer si obtin intre 400 si maxim 450 g branza uscata. (Daca obtineti mai multa de 450 g puteti sa mai adaugati o lingura de faina). Nu este obligatoriu ca branza sa fie grasa, merge foarte bine si cu branza degresata.

In bolul cu faina punem praful de copt, si amestecam bine. Praful de copt este compus din obisnuitul bicarbonat, plus inca o substanta acida. Cand il punem intr-un preparat umed, intre cele doua  are loc o reactie chimica, si rezulta dioxid de carbon, ceea ce ne afaneaza noua aluaturile.

Separam ouale. Punem albusurile intr-un castron nu foarte mare, si galbenusurile in castronul cu branza.

Acum punem un praf de sare, zaharul vanilat – e singurul zahar care-l punem, nu ne trebuie mai mult – si razatura de portocala sau de lamaie.

Punem si  faina cu praf de copt. Amestecam. 

Urmatorul pas este sa batem albusurile spuma.

Probabil v-ati intrebat cu ce sunt diferiti papanasii moldovenesti fata de papanasii normali. Ei bine aceasta este diferenta. Albusurile se bat spuma. Si faptul ca au de patru ori mai multa branza decat faina.

Punem albusurile peste branza, si mai amestecam odata.

Cand am facut prima data reteta asta mi s-a parut ca prin amestecare tot aerul din albusuri s-a pierdut, si ca am muncit degeaba sa le spumez. Asa ca a doua oara nu am mai batut albusurile spuma, dar n-au fost la fel de pufosi.

Un alt secret al papanasilor este ca atunci cand le dam forma ne ajutam de ulei, nu de faina, asa ca ne ungem bine masa si mainile.

Luam bucati de aluat de 120 g, nu mai mari, formam niste turte grasane, apoi le impungem cu degetul si facem o gaura larga cam de 2 cm.

Din aluatul nostru ies cam patru astfel de papanasi, iar din compozitia ramasa, facem bile de aproximativ 30 de grame.

Ii prajim cu focul mic spre mediu (adica cam la 150-160 grade Celsius), aproximativ 7 minute, timp in care ii intoarcem de mai multe ori. Daca se prajesc prea repede pot ramane cruzi la mijloc.

Se servesc cu smantana grasa si cu o dulceata acrisoara la alegerea voastra.

Pofta buna!