Salata Boeuf



Nr portii: 4-5      Pregatire:  1 ora

Ingrediente:
• 300 g cartofi fierti in coaja
• 100 g carne fiarta
• 50 g morcov fiert
• 50 g mazare fiarta
• 500 g acritura – jumate castraveti, jumatate gogosar
• Un galbenus crud si unul fiert
• 25 g mustar (o lingura)
• Sucul de la o lamaie mica
• Ulei de floarea soarelui sau de rapita
• Sare dupa gust

Probabil ca nu ati obervat, dar in lista de ingrediente, am de fapt 500 g de acritura si inca 500 g de ingrediente neacre. Pentru mine asta este cel mai important aspect, ca sa obtin un gust echilibrat. Pot oricand spre exemplu sa pun mai multa carne si mai putin cartof, dar intodeauna cantitatea de ingrediente acre trebuie sa fie egala cu cea de ingrediente neacre.

Pregatiti un castron mare in care sa aveti loc sa amestecati totul.

 Se curata cartofii de coaja apoi se taie cubulete. Taiati si morcovul fiert , asta dupa ce ati indepartat pielita aceea mai tare pe care o formeaza la fiert. Taiati si carnea cubulete. Toate cestea le transferati in castronul pe care l-ati pregatit.

Dupa ce taiati castravetii murati cubulete vine un pas important. Ei trebuie storsi bine, bine de lichid pentru ca muraturile absorb multa apa. Idem si pentru gogosari. Puneti tot in castron impreuna cu mazarea fiarta. Amestecati si dati deoparte.

Prepararea maionezei:

Reteta e cea clasica. Incepe cu un galbenus crud si unul fiert. Peste o sa adaugati mustarul. Incepeti sa puneti ulei. La inceput adaugati cate putin, cam o lingurita odata. Puteti folosi ulei de floarea soarelui sau de rapita. Nu este recomandat uleiul de masline aici, odata pt ca este amar, si a doua oara, pt ca maioneza facuta cu ulei de masline, poate sa „ innebuneasca”. Asa spun italienii. Adica la o ora doua dupa preparare, e posibil sa se taie singura.
Odata ce maioneza capata volum puteti pune mai mult ulei odata – o lingura, doua. Sensul in care amestecam nu are nici o importanta!!
Cand vedeti ca maioneza se ingroasa incepeti sa diluati cu zeama de lamaie. Acesta este cel mai imporant lucru. Daca continuati sa adaugati ulei, fara sa alternati cu nici un fel de lichid, maioneza se taie. Un singur galbenus, poate sa lege peste un litru de ulei cat timp pastrati o anumita proportie intre grasime si lichid. Daca sosul devine suficient de acru de la zeama de lamaie, continuati sa alternati uleiul cu apa. Daca respectati aceasta regula maioneza nu se va taia.

Pentru cantitatea de salata preparata in aceasta reteta este suficienta o maioneza facuta cu 200 ml de ulei.
Peste legumele taiate, puneti 3 linguri de maioneza. Amestecati. Daca cumva salata pare uscata, mai adaugati putina maioneza.
Acum este momentul oportun sa potriviti gustul : odata de sare si in al doilea rand de acru. Daca gustul e prea acru pentru voi, mai puneti putin cartof fiert taiat cubulete, daca e insuficient de acru mai puneti muraturi.

Asezati salata pe un platon sau intr-un castron si decorati cu maioneza ramasa si cu felurite bucatele de legume fierte. 

Pofta buna!