Nr portii: 3 | Pregatire: 30 min |
Ingrediente:
- O ceasca de orez cu bob lung (basmati – 150 g)
- O ceapa medie
- Un morcov mediu
- 3 cesti de supa de pui, din pasare crescuta la tara sau din pui crescut lent din comert – 500 ml
- O lingura zdravana de grasime de rata sau gasca (50 g)
- Sare
Daca ati pregatit din timp supa de pui, pilaful se face in doi timpi si trei miscari. Am explicat cum se face o supa de pui in videoclipul supei cu galuste, dar am sa va pun la sfarsit inca o data explicatiile de acolo ca sa le accesati mai usor.
Asadar taiem marunt ceapa, apoi dam pe razatoare morcovul. Alegem insa partea cu ochiuri mici de la razatoare. Daca vreti sa adaugati si alte legume in pilaful vostru o puteti face fara retineri, dar eu va arat acum varianta simpla, de baza.
Un vas de fonta este foarte util pentru pilaf, pentru ca retine bine caldura si o distribuie uniform, dar merg si alte vase nu e nici o problema. Incingem cu focul mediu.
Adaugam grasimea de rata sau gasca. Aceasta dragii mei prieteni, impreuna cu supa de pui, sunt ingredientele cheie pentru un pilaf gustos.
Unde gasim o astfel de grasime? Daca nu avem disponibile pasari de curte de la care sa o adunam se poate cumpara, ori bucati intregi, pe care le curatam si le punem la foc mic intr-o tigaie sa se topeasca lent, ori o cumparam deja topita din hypermarket. Se gaseste chiar si in unele piete.
Adaugam ceapa cat si morcovul ras in grasimea incinsa si amestecam de indata. Daca nu vrem sa calim legumele putem adauga si putina apa si astfel le innabusim. Asta este absolut alegerea fiecaruia dar trebuie sa stiti ca si rezultatul va fi diferit. Ceapa calita este mai dulceaga decat cea fiarta, iar morcovul ras fin isi lasa o cantitate mult mai mare de betacaroten in grasime, decat in apa .
Dupa 2-3 minute adaugam orezul si il calim si pe el inca 2 minute. Bunica mea isi alegea orezul dupa criteriul: ”care e mai ieftin”, dar pentru pilaf de obicei se foloseste o varietate cu bob lung. Eu vreau ca pilaful sa fie o idee cremos, de aceea nu il spal inainte ca sa nu indepartez amidonul de pe el. Dar asta e preferinta mea. Corect este sa il spalati in mai multe apa pana indepartati tot amidonul, ca boabele de orez sa fie perfect despartite unele de altele.
Adaugam toata supa de pui o data. De obicei se folosesc 3 parti de lichid la o parte de orez. Pentru unele tipuri de orez este nevoie de 3.5 parti, mai rar 4. Calitatea supei de pui este foarte importanta, dar veti vedea mai multe detalii la sfarsit, despre asta.
Amestecam si punem capacul. Gatim jumatate din timpul de fierbere indicat pe pachetul de orez. Spre exemplu pe pachetul meu scria 12 minute si am fiert 6.
Apoi oprim focul si lasa mancarea sa se odihneasca cu capacul pus, pana ce toata supa este absorbita. La mine a durat 15 minute.
La final boabele de orez trebuie sa se distinga fiecare in parte, dar in acelasi timp sa fie si o idee cremos. Acum se poate gusta si daca este nevoie mai adaugam sare. Daca ati pus mai multa sare in supa nu va mai fi nevoie.
Serviti impreuna cu carne de pasare gatita separat, sau ca si garnitura la alte feluri cu carne.
Gustul este incomparabil fata de un pilaf facut cu ulei in loc de grasime de pasare si apa in loc de supa.
Supa de pui se face asa:
- 1.5 kg tacamuri de pui de tara sau pui crescut lent din comert
- O ceapa
- Un mocov
- Un pastarnac sau o radacina de patrunjel
- O bucata mare radacina de telina
- Sare
Punem tacamurile int-o oala incapatoare. Peste ele adaugam o ceapa crestata in 4, o telina mica taiata in doua, un morcov si o bucata de pastarnac sau radacina de patrunjel.
Adaugam aproximativ 2 litrii de apa sau cat sa fie acoperite bine cu lichid, o lingurita de sare, si punem pe foc. Pana da in clocot, focul poate fi mare. Adunam spuma. Orice carne face spuma la fiert, inclusiv cea care vine de la animale crescute in batatura la bunica. Spuma reprezinta proteine coagulate si nu toxine. Nu aruncati apa in care fierbeti carnea, pentru a o inlocui cu alta curata, pentru ca veti arunca jumatate din gustul supei fara absolut nici un motiv.
Dam focul mic, altfel ne iese supa tulbure, si fierbem intre 45 min si maxim o ora.
Scoatem din supa toate legumele si tacamurile de pui, apoi o strecuram.
Aceasta supa clara este una de baza. Se poate portiona in pachete de 200g si pastra la congelator. Apoi o folositi ca adaos la sosuri si mancaruri diverse.
Spor la bucatarit!