Un ingredient banal face varza calita foarte gustoasa! Incercati!

Nr portii: 4 Pregatire:  30-40 min    

Ingrediente:

  • O varza noua de 1.2 kg, cu foi subtiri
  • 100 g slanina afumata, taiata felii subtiri
  • O ceapa de marime medie
  • Doua foi mici de dafin
  • O lingurita cu varf de cimbru uscat
  • 150 ml apa
  • O lingurita cu varf piper negru boabe
  • 200 g suc concentrat de rosii, daca se poate, facut in casa
  • O lingurita cu varf boia dulce
  • O lingurita rasa de sare
  • Un borcan de ardei iuti in otet, o sa va explic mai tarziu ce facem cu el.

Pentru a gati varza dulce calita cele mai potrivite vase sunt cele de fonta, pentru ca distribuie caldura uniform. Nu este insa absolut obligatoriu. Daca nu aveti unul,  folositi orice vas cu pereti mai grosi.

Pentru operatiunea de calire vom avea nevoie evident de grasime, si pentru asta va recomand slanina afumata. Ea trebuie sa fie suficienta, altfel varza nu se caleste, ci mai mult se va fierbe. Se poate inlocui cu 70 g untura de porc sau 70 g de ulei, dar slanina afumata este cea mai buna.

Punem vasul pe foc mic si asezam in el feliutele de slanina. Nu trebuie sa asteptam sa se incinga fonta, pentru ca nu vrem sa prajim, vrem sa topim. Cand topim, incepem cu vasul rece si pastram focul mic.

Acest pas va dura ceva timp, dar nu are nevoie de supraveghere constanta. Intoarcem feliutele doar din cand in cand.

In acest rastimp ne putem ocupa de varza. O taiem in doua, apoi taiem straifuri subtirele din fiecare jumatate.

Punem varza taiata intr-un castron incapator, presaram deasupra ei putina sare, cat luam intre  3 degete, sau un sfert de lingurita, apoi o framantam cu mana. Singurul scop al acestei etape este de a reduce volumul frunzelor, ca sa putem introduce o cantitate mai mare odata, in vasul de gatit.

Curatam si taiem ceapa. Nu trebuie tocata foarte fin.

La acest moment, slaninuta ar trebui sa-si fi lasat deja toata grasimea, asa ca o scoatem din vas.

Jumarile obtinute sunt gustarea secreta a bucatarului. Le puteti crantani dupa ce se racesc, presarate cu putina sare.

Punem ceapa la calit. O tinem pana cand devine galbuie si translucida, dar fara sa se coloreze.

Apoi adaugam jumatate din varza framantata.

O calim si pe ea cateva minute, pana ce ii scade volumul, apoi punem transa a doua. Calim inca o data.

Adaugam o cescuta de apa, adica aprox 150 ml, punem capacul, si lasam varza sa fiarba la foc mic spre mediu, pana ce devine foarte moale si frageda. Mai amestecam din cand in cand, si daca mai este nevoie mai adaugam cate putina apa, ca sa nu se lipeasca mancarea de fundul vasului.

Daca vrem sa punem varza si la cuptor in acest moment il preincalzim la 180 grade Celsius. Daca nu vrem, sarim peste aceasta etapa.

Dupa ce varza a fiert, adaugam sucul de rosii. Sucul de rosii nu se pune tot odata, pentru ca in functie de concentratia lui, avem nevoie de mai mult sau mai putin. Eu am adaugat aproximativ 200 g, asa din aproape in aproape.

Se poate folosi in loc si o lingura incarcata de bulion, dar sucul de rosii, mai ales cel de casa, este mult mai potrivit in aceasta mancare, pentru ca are o aciditate mai mare si este de obicei mai dulce, ceea ce e perfect pentru varza.

Apoi adaugam piperul boabe, foile de dafin, cimbrul uscat si boiaua dulce. Atentie la boiaua dulce, nu toata este la fel, unele marci au o boia mai amaruie pe cand altele sunt mai putin amarui si mai dulci. Cand cumparati luati plicuri de la diferiti producatori, gustati, si ramaneti la cea mai dulce.

Cel mai important ingredient este otet din borcanul de ardei iuti murati. Varza dulce calita are mare nevoie de un ingredient acru. Unii pun bors, altii pun vin, eu va recomand din suflet otetul de la ardeii iuti. Asa cum spunea un gospodar harnic aici pe canal – otetul de la ardei este magic. Nu doar acreste, dar picul acela de iuteala, excita papilele gustative si face orice mancare sa para mai gustoasa. Este secretul multor mancaruri delicioase. M-ati vazut folosindu-l la ciorba de vacuta, la zacusca, si ma veti vedea folosindu-l si la alte retete cu siguranta.  In functie de cat de tare este otetul se folosesc intre 3 si 6 linguri. Incepeti cu 3, gustati, apoi mai puneti daca este nevoie.

Ultimul ingredient este o lingurita rasa de sare. Puteti pune mai multa sau mai putina sare dupa gustul vostru, dar luati in considerare ca mancarea trebuie sa mai scada un pic.

Acum ori mai lasati mancarea sa fiarba cu focul mic 5-10 minute, ori o puneti la cuptor la 180 grade Celsius timp de 30 minute. Cum vreti voi.

Mancarea este gata.

Eu nu pun carne direct in varza calita pentru ca o vad ca pe garnitura si nu ca o mancare de sine statatoare. Asa pot servi la aceeiasi mancare de varza,  o ceafa de porc la gratar intr-o zi si un carnat afumat prajit in alta zi. Mamaliguta pripita si ardeiul iute, pentru mine, sunt obligatorii.

Sper ca v-a fost utila reteta de varza noua calita dragilor.

Pofta buna!