Visine conservate la borcan pentru prajituri de iarna

    

Pentru visinele in alcool avem nevoie de:

  • 400 g visine
  • 200 ml votca de 40 de grade
  • Si 200 g zahar
  • optional un baton de vanilie

Procedeul este simplu ca buna ziua. Punem visinele intr-un borcan cu capac etans. (Eu am folosit unul de 900 de ml). Nu trebuie sa-l sterilizam, trebuie doar sa fie curat. Visinele le folosim cu tot cu samburi, chiar daca ei au cantitati mici de amigdalina, o substanta care se transforma in cianura cand o digeram. Cantitatile din aceasta substanta sunt insa prea amici pentru a fi daunatoare.

Deasupra turnam alcoolul, apoi zaharul, si inseram si batonul de vanilie, daca avem. Inchidem borcanul si pastram in camara timp de 2-3 luni, timp in care vom agita din cand in cand pentru a incuraja zaharul sa se dizolve complet.

Visinele in alcool sunt diferite fata de cele din visinata. Pentru ca nu are loc si un proces de fermentare fructele isi pastreaza o forma mult mai frumoasa, adica abia daca se zbarcesc, ceea ce ne permite sa le folosim si pentru ornat. Deasemeni ele sunt mai dulci si mai slab alcoolizate. 

Acestea este de departe metoda mea preferata de a conserva visine. De obicei le folosesc la tortul padurea neagra, dar si in multe alte prajituri. Si lichidul il folosesc pe post de sirop. Nimic nu se pierde.

Pentru a conserva visine in suc propriu avem nevoie de:

  • Visine fara samburi
  • Putin zahar

Pentru aceasta metoda va recomand sa folositi borcane de 380 ml cu o gura larga. Trebuie sa sa indesati cat mai multe visine in borcan fara sa le striviti. Intr-un borcan de 380 ml trebuie sa incapa minim 300 g de visine fara samburi. Daca indesati mai putine fructe, dupa fierbere veti ramane cu un spatiu gol in borcan destul de mare.

Deasupra adaugam 3-4 linguri de zahar. Infiletam bine capacele.

Luati o oala potrivita pentru cantitatea voastra de conserve, puneti un prosopel la baza, puneti borcanele inauntru, si adaugati apa pana cand nivelul lichidului ajunge fix sub capace.

Puneti la fiert. Din momentul in care lichidul fierbe lasati 30 minute. Daca scade prea mult, atunci mai completati cu apa fierbinte. Apoi inchideti focul si lasati borcanele sa se raceasca lent, in oala cu apa.

La sfarsit visinele isi vor lasa sucul iar zaharul va fi dizolvat.

Se pun in camara si se folosec dupa nevoie.

Spor la conserve!