Prajitura Cusma cazacului sau Caciuli rusesti

Nr portii: 16Pregatire:  90 minPauza:  60 minCoacere:  8 min

Ingrediente:

Crema:

  • 500 ml lapte gras
  • 100 g amidon. Poate fi de porumb, de grau sau de cartofi
  • 150 g zahar
  • 4 plicuri de 8 g cu zahar vanilat (se poate inlocui cu o pastaie de vanilie)
  • Inca 70 ml lapte gras
  • Si 170 g unt gras la temperature camerei

Blat:

  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • 150 g faina
  • O lingura aroma de rom

Decor:

  • 130 g ciocolata cu 50% cacao
  • 30 ml lapte (3 linguri)
  • 50 g ciocolata alba
  • 100 g fulgi de nuca de cocos

Mai intai ne ocupam de crema pentru ca are nevoie de timp sa se raceasca. Intr-o craticioara varsam o jumatate de litru de lapte si-l punem la fiert cu focul mic spre mediu. Cat timp laptele fierbe intr-un castronel impreunam:

  • zaharul,
  • zaharul vanilat (daca nu-l folositi inlocuiti cu zahar normal)
  • si amidonul.

Stiu ca vi se pare mult amidon, dar crema pentru Cusma Cazacului trebuie sa fie foarte consistenta, altfel nu putem da forma cilindrica specifica. Deasupra adaugam restul de lapte specificat  in reteta (70 ml) si amestecam pana devine o crema fina, fara nici o aglomerare.

Cand laptele mai are putin si da in clocot, turnam pasta de amidon, si apoi imediat incepem sa amestecam. Continuu. In scurt timp crema se va ingrosa, dar nu o dati jos de pe foc imediat ci mai gatiti-o doua minute ca sa fiti siguri ca amidonul s-a fiert cum trebuie.  Acum puteti adauga si alte arome  daca vreti.

Crema trebuie sa fie complet rece pentru urmatorul pas,  dar pentru ca nu ne place sa asteptam prea mult vom folosi un truc. In loc s-o transferam intr-un castron o vom transfera intr-o tava metalica mai intinsa.  Crema intinsa in strat subtire, pe o suprafata mare, se va raci mult mai repede. O punem la frig si pana ne ocupam de blat, va fi numai buna de lucrat cu ea.

Preincalzim cuptorul. Avem nevoie de caldura sus si jos plus ventilator si o temperatura de 190 grade Celsius. Tapetam o tava de cuptor cu hartie de copt. Tava mea are dimensiunile interioare de aproximativ 40X30 cm.

Intr-un castron incapator spargem ouale. Peste ele adaugam tot zaharul deodata. Mixam. Ouale intregi nu spumeaza la fel de repede ca albusurile asa ca trebuie sa avem putina rabdare. La sfarsit spuma trebuie sa fie densa si consistenta ca in videoclip. Daca vi se pare mai apoasa atunci continuati mixarea. La mine a durat cam 8 minute. Adaugam aroma de rom si mai mixam cateva secunde.

Adaugam faina in doua transe si o incorporam cu miscari circulare prin invaluire. Nu este nevoie sa fim foarte delicati in miscari ca la pandispan,  putem amesteca putin mai energic, dar doar pana ce s-a omogenizat totul.

Lipim hartia de copt de tava folosind putin aluat in colturi. Turnam compozitia in mijlocul tavii, apoi o nivelam cat mai uniform cu putinta. Trebuie sa va mai spun ca aceasta prajitura se poate face si din blat cu cacao. Daca  preferati asa, pur si simplu  inlocuiti 20 g din faina cu cacao.

Tot ce ne-a mai ramas de facut este sa-l dam la cuptor pentru aproximativ 8 minute. Poate dura ceva mai mult sau mai putin  in functie de cuptorul vostru asa ca stati cu ochii pe el.  Este gata cand scobitoarea introdusa in centru iese curata sau cand apasati suprafata si forma degetului nu ramane imprimata pe blat. Revine la forma initiala.

Scoatem din tava si  lasam sa se racoreasca.

Intre timp crema s-a racit si a devenit o budinca inchegata pe care o rupem in bucatele.

Intr-un castron mai maricel punem untul gras care trebuie sa fie la temperatura camerei.  Treptat adaugam cate  putin din budinca si mixam bine. Nu va faceti griji daca crema are un aspect zgrunturos. Budinca este  foarte batoasa, prin urmare dureaza ceva pana o rupeti in bucatele minuscule cu mixerul  ca sa o dispersati in unt. Mixati cu rabdare si aspectul va deveni mai bun. In plus chiar daca vi se pare ca nu arata perfect, dupa ce  faceti prajiturile si le raciti, crema va arata perfect omogen.

Din blat trebuie sa decupam niste mici cercuri. Se gasesc prin hypermarketuri sau prin magazinele cu ustensile seturi decupatoare de plastic foarte ieftine, cum sunt acestea. Avem nevoie de un diametru de 5 – max. 5.5 cm. Decupam din foaia de blat cat mai multe cercuri posibil.

Eu am obtinut 32 de bucati, adica saisprezece prajituri.

Ne pregatim pe masa crema, blaturile si nuca de cocos. Luam un cerc, punem o lingura zdravana de crema pe el, facem sandvici cu un alt rotocol, apoi acoperim si marginile cu crema. Daca am avea altfel de crema, mai moale, atunci nu am putea sa lucram.  Daca nu ar fi suficient de consistenta, crema din interior ar iesi pentru ca  noi presam putin prajitura cu degetele in timp ce o tinem  sa-i acoperim marginile.  Rulam prin nuca de cocos.

Facem asa toate prajiturile, apoi le dam la rece  o ora.

Dupa ce prajiturile s-au racit pregatim glazura. Peste ciocolata amaruie turnam putin lapte, apoi o topim la microunde. Amestecam. Daca este prea vascoasa putem sa mai adaugam o lingura de lapte. Optional putem pune si o lingurita de unt ca sa ii dea mai multa fluiditate si un luciu mai frumos.

Topim si ciocolata alba. Aceasta o transferam intr-un con de hartie (pentru cei interesati la sfarsitul videoclipului am aratat cum se face conul).

Acoperim suprafata cu glazura de ciocolata amaruie. Avem grija sa nu curga pe laterale. Apoi in aceasta glazura facem o spirala cu ciocolata alba. Ducem spirala pana in margine. Cu o scobitoare trasam 4 linii in glazura, in forma de cruce. Dupa fiecare linie curatam varful scobitorii pe un servetel. Facem liniile dinspre centru inspre exterior. Apoi intre liniile deja facute trasam alte patru dar in sens invers. Dinspre exterior inspre centru. Astfel desenam un model de floare pe fiecare prajitura. Gata.

Pupici multi si pofta buna!