Nr portii:15 | Pregatire: 60 min | Dospire: 100 min | Coacere: 25 min |
Ingrediente :
- 550 g faina 000 de cea mai buna calitate, plus o lingura extra daca mai este nevoie
- 5 g sare
- 50 g zahar
- 50 g zahar vanilat
- 3 galbenusuri
- 50 g smantana grasa din lapte de bivolita, Camara noastra, marca proprie Lidl
- Aprox 60-70 g untura de porc
- 30 g drojdie proaspata sau 10 g de drojdie uscata
- 300 ml lapte gras caldut
- Un borcan de 350 g magiun de prune Camara Noastra
- O esenta de rom
- Un ou pentru uns
Punem faina intr-un bol incapator. In ea adaugam zaharul, zaharul vanilat si sarea. Omogenizam.
Dizolvam drojdia in laptele caldut. Intodeauna verificati ca drojdia utilizata sa fie in termenul de valabilitate iar laptele sa nu fie prea fierbinte. Drojdia expirata si drojdia oparita sunt principalele motive pentru care aluaturile dospite, nu cresc.
Tot in lapte putem amesteca galbenusurile, si aroma de rom, sau “miroase” cum spunea bunica mea. Orice ingredient care dadea aroma copturilor era “miroase”. Cine doreste poate adauga si coaja rasa de lamaie sau portocala, sau poate imbogati cu alte arome dupa plac.
Primul secret pentru un aluat foarte fraged este o lingura buna de smantana fermentata, grasa si consistenta asa cum o pregateau femeile pricepute de la tara. Am redescoperit acel gust autentic romanesc pe care il regaseam altadata la oamenii din sat, in gama de lactate “Camara noastra” de la Lidl. Ele pastreaza gustul autentic romanesc, datorita producatorilor romani cu traditie, ce folosesc cele mai inalte standarde de calitate si care sunt parteneri de durata ai Lidl. Eu vi le recomand cu toata increderea. Puteti afla mai multe accesand linkul din descrierea videoclipului.
Adaugam smantana si laptele in bolul cu faina. Amestecam cu o lingura de lemn pana ce aluatul prinde forma, apoi il rasturnam pe masa.
Daca vi se pare prea moale, mai puteti adauga o lingura de faina, dar nu exagerati pentru ca aluatul acesta este unul asemanator cu cel de cozonac. Nu il saturam cu faina, ci il framantam cu ajutorul grasimii – in acest caz untura de porc topita, un ingredient clasic folosit de bunicile noastre, pentru ca da o fragezime deosebita aluaturilor. Daca nu gasiti untura, inlocuiti cu ulei, sau cu unt topit – doar partea grasa.
Trebuie sa framantam sarguincios, minim 20 de minute. De fiecare data cand incepe sa se lipeasca, mai gresam masa si mainile cu putina untura topita si continuam.
Cand aluatul devine neted si elastic este gata. El va ramane insa molcut, si usor lipicios, nu va asteptati sa fie ferm. Il punem inapoi in bolul sau, acoperim cu folie de plastic si il lasam la dospit, la loc cald, aproximativ 80 minute sau cat este nevoie pentru a-si tripla volumul.
Desumflam coca, o mai framantam 1 minut, apoi o impartim in 15 bucati, aproximativ egale. Dam fiecarei bucati o forma de bila, apoi acoperim cu folie de plastic ca sa nu se usuce.
Acesta este magiun de prune Camara noastra de la Lidl, sau povidla, cum se mai spune la tara. Este 100% natural, si nu contine nici un gram de zahar, singurul ingredient de altfel, fiind prunele.
Il puteti folosi si la gomboti, atunci cand nu aveti prune sau pentru niste delicioase fursecuri fara zahar – ambele retete sunt deja publicate pe canal si va las link la sfarsitul videoclipului pentru ele. Pentru mai multe idei de retete puteti vizita si Bucataria Lidl. Va las link pentru pagina in descriere.
Luam o bila de aluat, o intindem intr-o fasie lunguiata. Intr-un capat punem o lingurita de magiun, adica aproximativ 20-25 g. Nu punem prea multa umplutura pentru ca ingreuneaza aluatul, si creste mai greu.
Rulam. Bunica le spunea ba cornuri, ba chifle cu povidla desi probabil cel mai corect ar fi sa le spunem rulouri. Punem intr-o tava pentru cuptor tapetata cu hartie de copt.
Procedam identic pana terminam toate portiile de aluat.
Lasam rulourile sa dospeasca, din nou, la loc cald pana isi tripleaza volumul.
Intre timp preincalzim cuptorul la 170 grade Celsius. Pentru cuptorul electric alegem un program care da caldura de jos, plus ventilator.
Spargem un ou intr-un castronel, il batem putin cu furculita, apoi ungem cu el aluatul.
Punem la copt, pentru aproximativ 25 minute. Acest timp poate varia putin in functie de cuptorul fiecaruia.
Le lasam o jumatate de ora sa se raceasca. Este o coptura frageda, moale, cu gust autentic romanesc. Se pastreaza la fel de buna si moale si a doua zi.
Eu sper sa incercati, sunt convinsa ca or sa va placa. Pofta buna dragilor. Numai bine!