Nr portii:6-8 | Pregatire: 100 min |
Ingrediente:
Pentru supa de pui de baza avem nevoie de:
- Intre 1 si 1.5 kg tacamuri de pui crescut lent din comert – este varianta cea mai apropiata de puiul de curte al bunicii
- O ceapa
- Un mocov
- Un pastarnac sau o radacina de patrunjel
- O bucata de radacina de telina
- O lingurita rasa de sare
Pentru ciorba :
- Un ardei gras verde mai maricel
- O telina mica cu tulpina
- Un morcov potrivit
- O ceapa rosie mica sau jumatate dintr-una mai mare
- Doua rosii medii, tocate cubulete (aproximativ 200 g) – eu acum profit de niste rosii la sticla
- 200 ml bors
- O legatura de patrunjel verde
- Optional, un ardei iute murat
- Si o lingurita rasa de sare
Iar pentru taieteii de casa
- 100 g faina
- Un ou daca se poate mai mare
- Si putina sare
Pentru cele mai gustoase ciorbe primul secret este ca se face intai o baza, fierband bucati de pasare , cu legume, la fel cum am aratat la supa de galuste.
Asadar peste carne adaugam o ceapa crestata in 4, o telina taiata in doua, un morcov si o bucata de pastarnac sau radacina de patrunjel.
Adaugam apa cat sa fie bine acoperite cu lichid, o lingurita de sare, si punem pe aragaz. Dam focul mic si fierbem intre 45 min si maxim o ora. Luam spuma atunci cand se formeaza.
Dupa fierbere scoatem din supa toate legumele si carnea. De legume nu mai avem nevoie. Le vom inlocui cu altele proaspete. Doua sarje de legume vor face zeama mult mai gustoasa. Apoi strecuram supa si scoatem carnea de pe oase daca dorim. Daca nu, o folosim asa cum este.
Cat timp supa fierbe avem timp berechet sa facem taietei de casa.
In bolul cu faina adaugam un varf de lingura de sare. Aluatul trebuie sa fie putin sarat, altfel vom percepe taiteii ca fiind fazi. Adaugam oul si amestecam.
Rasturnam pe masa si framantam. Daca aluatul este prea uscat, mai adaugam o lingura de apa rece.
Trebuie sa obtinem o coca ferma, mai tare decat cea de paine. O impachetam in folie de plastic si o lasam la odihna 10 minute, ca sa se relaxeze glutenul din faina si sa o putem intinde mai usor.
Apoi infainam masa si aluatul, foarte putin, si incepem sa-l intindem. Fiind un aluat ferm vom munci ceva. Ideal este sa obtinem o forma dreptunghiulara sau patrata.
Trebuie sa intindem o foaie foarte, foarte subtire, pur si simplu sa se vada masa prin ea. Acesta este pasul unde se poate gresi la taieteii de casa. Ei se umfla foarte foarte mult la fiert, si daca nu facem foaia suficient de subtire, ne vom trezi cu niste monstrii in ciorba.
Lasam aluatul descoperit pe blatul de lucru. Vrem sa-l uscam putin, ca sa nu se lipeasca cand il taiem. Eu am asteptat vreo 20 minute.
Apoi se portioneaza in fasii late de aceeiasi dimensiune, se suprapun si se taie in betigase scurte, iarasi foarte foarte subtiri.
Se lasa la uscat, apoi se pot pastra intr-un recipient inchis timp indelungat. Noi vom folosi acum o parte din ei.
Taiem legumele care vor intra in ciorba (Ardeiul gras verde si tulpina de telina in special dau foarte mult gust ciorbei).
Punem supa pe foc, de data aceasta intr-o oala mai mica. Cand da in fiert adaugam toate legumele si le lasam sa fiarba pana cand sunt moi.
Pentru 2 litri de lichid, voi pune cam o mana de taietei. V-am spus, ei se umfla foarte mult, asa ca trebuie sa rezistam tentatiei de a utiliza o cantitate mare. II lasam si pe ei sa fiarba.
Trebuie sa mai precizez ceva. Uneori taietii se oparesc inainte in apa sarata. Asta se face pentru a indeparta faina de pe suprafata lor, ca sa nu se tulbure supa sau ciorba in care ii punem. Dar asta facem numai cand preparam supe si ciorbe pe care le dorim clare. Pentru aceasta reteta nu este cazul.
Apoi adaugam carnea, rosiile si borsul fiert in prealabil. Ingredientele acide se pun intodeauna la urma, si dupa gustul fiecaruia.
Potrivim gustul de sare – eu am pus o lingurita rasa.
Eu mai adaugam in ciorba si ingredientul meu secret, cine ma urmareste il cunoaste deja, un ardei iute murat. Daca aveti un ardei iute rau, il tineti 5 minute si-l scoateti; nu urmarim sa iutim ciorba, ci doar sa piste o idee. Asta o face mai gustoasa.
Presaram patrunjel verde tocat marunt atat in oala, cat si la servit.
Si servim cu pofta!
V-am pupat dragilor, numai bine!