Ciorba radauteana, asa cum o fac eu, cu toate explicatiile

Nr portii: 6 Pregatire:  90 min

Ingrediente:

  • Aproximativ 800 g de tacamuri de pui crescut lent
  • 1 piept de pui crescut lent cu tot cu os
  • 1 ceapa
  • 1 morcov mare
  • O radacina de patrunjel
  • O bucata de radacina de telina
  • O jumatate de ardei gras rosu sau de gogosar mare
  • O lingurita de sare
  • 3 catei de usturoi
  • 4 galbenusuri
  • 400 g smantana neaparat grasa si daca se poate la temperatura camerei

Optional

  • O lingura de faina
  • O lingura de piper boabe
  • O frunza de dafin

Mai intai trebuie sa facem o supa de oase si legume pentru care este important sa folosim pui de calitate, altfel ciorba noastra nu va fi gustoasa. Alegem tacamuri de pui crescut lent sau pui de tara. 

Punem toate tacamurile asa cum sunt intr-o oala mare. Mai adaugam un morcov mare, o radacina de patrunjel, o bucata mare de telina, o ceapa crestata in patru, o jumatate de ardei gras rosu sau gogosar (puteti sa adaugati si unul intreg daca e mai mic).

Acoperim cu apa, (mie mi-au intart doi litrii si ceva), adaugam o lingurita plina de sare, si punem la fiert.

Luam spuma atunci cand se formeaza, aceasta reprezentand proteine coagulate din carne si nu toxine. Chiar si puiul de tara crescut 100% natural face spuma. Nu se arunca prima apa de fiert pentru ca veti arunca o parte din gust fara absolut nici un motiv.

Dupa spumuire puteti sa mai adaugati si o lingura de piper boabe si o foaie de dafin, acestea regasindu-se si   printre ingredientele dezvaluite de creatoarea acestei ciorbe (maestrul culinar Cornelia Dumitrescu).

Dupa 40 min de fiert, cu focul mic (neaparat cu focul mic), putem sa scotem o parte din legume si sa adaugam pieptul de pui. De ce nu-l punem de la inceput? Pentru ca pieptul de pui fiert prea mult poate avea o textura neplacuta, cumva sfaramicioasa.  Daca vreti o varianta mai economica, folositi doar carnea de pe tacamurile de pui si nu mai adaugati si piept.

Mai fierbem aproximativ 20 minute si supa de oase si legume este gata. Scoatem bucatile de pui, si strecuram lichidul ramas. Grasimea de pui se va aduna la suprafata supei, ceea ce ne da ocazia sa mai subtiem din ea. Lasam doar o cantitate foarte mica, pentru ca vom adauga ulterior si smantana si galbenusuri, ceea ce va aduce suficienta grasime.

Urmatorul pas este sa scoatem carnea de pe os. In ciorba radauteana se pune de obicei carnea de la pieptul de pui desfacuta fasii, astfel imitand burta taiata fideluta.

Punem supa inapoi pe foc. Eu am obtinut aproape doi litrii de lichid. Daca voi obtineti mai putin atunci puteti compensa cu apa pana la 2 litrii. Mai dam un clocot apoi stingem focul.

Intr-un vas mare sau o craticioara, punem smantana grasa, (nu folositi smantana degresata pentru ca este mai acra si mult mai dispusa sa se taie!!), galbenusurile de ou, faina si usturoiul dat prin presa. Vreau sa specific ca faina se foloseste si in reteta originala, iar scopul ei principal nu este de a ingrosa supa, ci de a oferi extra protectie smantanii cu galbenusuri impotriva taierii. Dar nu este absolut obligatorie, puteti sa nu puneti.

In acest amestec punem cate un polonic de supa fierbinte, timp in care amestecam constant.  Adaugam treptat, polonic cu polonic cam jumatate din supa. Turnam mixtura cu smantana in oala, dar trecand-o prin strecuratoare ca sa prindem bucatile de usturoi.  Nu adaugati otet acum, ci la servire pentru ca aciditatea crescuta favorizeaza taierea, mai ales cand reincalziti mancarea. Punem din nou pe un foc mic spre mediu, si mai fierbem 5 minute. Va recomand in acest timp sa amestecati in oala incet  dar continuu, ca ciorba sa se incalzeasca uniform si sa evitati taierea.

Cand ciorba este gata adaugati carnea. Aceasta reteta fiind o copie dupa ciorba de burta, nu prevede legume si zarzavat in compozitia ei,dar daca voi vreti, puteti sa adaugati  legumele pe care le-ati scos din ciorba, bineinteles taiate cubulete inainte.

Un ultim secret pe care pot sa vi-l dau este sa acriti ciorba la servire cu otet din borcanul de ardei iuti sau de la muraturi. Da un gust foarte foarte bun. Sper sa probati si sa-mi dati de stire daca v-a placut! Va pup, numai bine!