Clatite fragede si moi cu un singur ou. Reteta economica de clatite.

 Nr portii: 12Pregatire: 10 minGatire:  30 min 

Ingrediente:

  • 1 ou
  • 250 g faina
  • Un varf de lingurita de sare
  • 4 pliculete de zahar vanilat, adica 40 g. Daca nu il folositi il inlocuiti cu zahar normal
  • 40-50 ml ulei
  • 40-50 ml suc de fructe – eu am aici suc de portocala si morcov
  • Arome la alegere – eu am aici aroma de portocala si rom
  • Aproximativ 600 ml lapte gras
  • Ulei pt uns tigaia

Incepem prin a pune faina intr-un bol incapator. Putem folosi orice faina alba de grau. Chiar daca este mai slaba calitativ, nu este nici o problema. Aici nu avem nevoie de fainuri cu gluten mult si puternic ca la cozonac.

In aceasta faina adaugam putina sare si oul.

Pentru a  suplini cantitatea de oua lipsa, vom folosi 3 lucruri, si anume:

  • 40-50 ml ulei – acesta impiedica glutenul din faina sa formeze legaturi stranse, ceea ce ar rezulta intr-o textura cauciucata. Nu ne dorim asta.
  • 40 g zahar vanilat  – face acelasi lucru ca si uleiul, si in plus da aroma si o fata mai rumena clatitei. Nu va faceti griji, zaharul in compozitie nu face clatita sa se lipeasca.
  • Si un ingredient acid, precum sucul de fructe. Putina aciditate face aluatul mult mai fraged. Preferatul meu este sucul de fructe cu morcov, pentru ca da o culoare galbuie placuta, dar puteti folosi si suc de portocala, suc de mere sau chiar iaurt, chefir si asa mai departe.

Mai puteti adauga arome dupa plac. Eu adaug aici aroma de portocala si aroma de rom.

Peste aceste ingrediente adaugati cam o treime din lapte apoi amestecati cu o lingura ca sa obtineti un aluat cleios, fara aglomerari. Apoi schimbati lingura cu un tel, si diluati acest aluat cu lapte, adaugat putin cate putin. Procedand astfel evitam din start formarea cocoloaselor de faina.

Coca obtinuta trebuie sa fie subtire, subtire, chiar mai subtire decat smantana lichida. Daca aluatul vostru nu iese foarte lichid cu laptele din reteta, puteti sa mai puneti putin, nu-i nici o problema.

Acum puteti sa treceti direct la coptul clatitelor. Nu trebuie sa lasati coca sa se odihneasca o jumatate de ora. Va asigur ca nu va fi nici o diferenta notabila.

Nu este absolut necesara o tigaie speciala de clatite,  dar alegeti o tigaie cu invelis antilipire. Tigaile de fonta, de inox, chiar si cele cu invelis ceramic vor lipi clatitele.

Dragii mei partea aceasta este foarte, foarte importanta. Focul trebuie sa fie MARE sau mediu spre mare.

Ungem tigaia cu cateva picaturi de ulei, chiar daca avem o tigaie care nu lipeste, si asteptam pana cand se incinge bine.  

Punem un polonic de aluat in tigaie.  Eu am pus cam 80 -90 grame la o tigaie cu un diametru de 22 cm. Miscam pana toata baza tigaii se acopera cu aluat si punem inapoi pe foc. Daca tigaia este incinsa corespunzator, clatita va fi gata in 20 de secunde pe prima parte si intr-un minut, un minut si jumatate pe a doua parte. Deci coacerea dureaza maxim 2 minute per bucata.

Daca gatim la foc prea mic si clatita sta prea mult in tigaie, atunci se va evapora multa apa din ea si va iesi uscata.

Din aceasta reteta veti obtine 12 clatite. Daca aveti o tigaie mai mica probabil vor iesi mai multe.

Daca vreti sa le pastrati pana a doua zi, trebuiesc acoperite cu folie de plastic ca sa-si mentina umiditatea.

Clatitele le serviti bineinteles, cu ce va place voua mai mult.

Pofta buna dragilor!

Numai bine!