Dulceata deasa si inchegata de capsuni intregi

 

2 borcanele 340 gPregatire:  1 hPauza:  48 h 

Ingrediente:

  • 1 kg capsuni spalate si curatate de codite
  • 1 kg zahar
  • 50-60 ml zeama de lamaie

Pentru dulceata alegeti capsuni cat mai ferme. Cu cat sunt mai tari cu atat mai bine. Ca marime nu trebuie sa fie foarte mici dar nici prea mari pentru ca altfel nu le patrunde siropul pana la mijloc, iar dulceata se poate altera. Cele mari le taiati in doua.

Le puneti intr-o cratita musai foarte incapatoare, iar peste ele turnati tot zaharul. Daca preparati cantitate mai mare faceti straturi: 1 kg capsuni, unul de zahar, unul de capsuni, unul de zahar, si tot asa.

Deasupra se pune zeama de lamaie. Acoperiti si dati la rece timp de 24 de ore. Trebuie sa le lasati suficient timp, ca toate sucurile din capsuni sa fie extrase.

Dupa ce au trecut 24 h, cu o lingura, dati capsunile la o parte dintr-un petec de cratita, astfel incat sa faceti un locas unde se aduna lichidul. Cu un mic polonic scoateti din sirop. La un kg de capsuni  scoateti 400 – 450 ml sirop. Nu mai mult. Veti observa ca pe fundul vasului exista inca zahar nedizolvat. Asa trebuie, nu este nici o problema.

Puneti ce a ramas pe foc. Lasati sa fiarba, mai intai domol, apoi la foc mediu. Dulceata se va infoia foarte mult si va forma multa spuma, acesta fiind principalul motiv pentru care trebuie sa alegeti o cratita foarte incapatoare, asa cum am precizat mai devreme.

Am observat o credinta foarte raspandita, cum ca spuma reprezinta impuritati ale zaharului, dar sunt doar bule de aer prinse intr-o matrice de sirop, si se datoreaza exclusiv fructelor. Ca drept dovada cand fierbeti un sirop simplu de zahar, fara fructe, nu veti obtine niciodata o astfel de spuma.

Daca observati ca se lasa sirop mult la fundul recipientului in care ati adunat spuma, il returnati in cratita de dulceata, ori fructele nu vor mai avea suficient lichid in care sa fiarba.

Fierberea trebuie sa dureze  20 de minute, timp in care trebuie pazita constant pentru ca dulceata se prinde si afuma foarte usor.  Se amestecata in ea din cand in cand cu grija, ca sa nu striviti capsunile.  

La sfarsitul acestei perioade veti observa ca volumul dulcetii a scazut iar fructele au capatat un aspect sticlos. Nu sunt insa gata. Inauntru nu le-a patruns zaharul, miezul este inca alb. De aceea dulceata trebuie lasata sa stea 24 de ore, la temperatura camerei, acoperita cu un capac sau un servet umed, ce vi se pare mai potrivit. Este bine insa sa nu micsorati aceasta perioada de repaus.

Cat timp dulceata se odihneste, ne ocupam de sirop. Il punem si pe el la fiert. Trebuie sa avem grija, pt ca se infoaie foarte repede. Nu fierbem mult, doar 2-3 minute, timp in care putem sa mai adunam spuma formata.

Se ambaleaza imediat, asa fierbinte,  in sticlute mici. Se fixeaza capacul, si se culca sticlele, ca sa ajuga lichidul fierbinte si pe capac si sa-l sterilizeze.  Eu il tin in frigider si-l consum diluat cu apa minerala.

Dupa ce au trecut cele 24 de ore, dulceata se pune din nou la fiert. Trebuie sa stati langa ea tot timpul. Fierberea va dura mai putin de data aceasta. Ca sa vedeti cand e gata, faceti o proba asa. Pe o farfurie la temperatura camerei, lasati sa curga cateva picaturi de sirop. Ele trebuie sa arate asa, sa se aplatizeze dar sa aiba margini definite si rotunde. Le lasati sa se raceasca 30 de secunde, apoi inclinati farfuria. Siropul trebuie de-abia sa se miste, iar cand atingeti o picatura aceastra trebuie sa formeze un fir lipicios intre deget si farfurie.

Se ambaleaza imediat in borcanele curate. Nu lasati sa se raceasca. Daca puneti dulceata foarte fierbinte in borcane nu este nevoie sa le si sterilizati. Or sa iasa doua borcanele de 340 de grame. Puneti capacele cat mai repede, apoi  intoarceti-le cu susul in jos si le lasati sa se raceasca. Eventual le puteti infofoli intr-un prosop.

Gata, pofta buna!