Cum sa facem galuste pufoase de gris care nu se sfarama si care nu raman tari (Supa pui cu galuste).

Nr portii: 5-6Pregatire:  30 minFierbere:  80-90 min 

Ingrediente:

  • 1.5 kg tacamuri de pui de tara, sau pui crescut lent din comert
  • O ceapa
  • Un mocov
  • Un pastarnac sau o radacina de patrunjel
  • O bucata mare radacina de telina
  • Sare
  • Doua oua
  • 100 g gris
  • Patrunjel

 

Pentru orice supa care contine galuste, va sfatuiesc sa folositi o oala cu suprafata mare. Ele nu trebuie sa stea unele peste altele la fiert, pentru ca le dam ocazia sa se desfaca.

Pentru supa in care vom prepara galustele, recomand tacamuri de pui crescut lent, din comert. Daca aveti acces la carne de pasare crescuta la tara, este si mai bine. Gustul va fi mult, mult mai bun in comparatie cu puiul normal de la supermarket.

Peste aceste tacamuri adaugam o ceapa crestata in 4, o telina mica taiata in doua, un morcov si o bucata de pastarnac sau radacina de patrunjel.

Adaugam aproximativ 2 litrii de apa sau cat sa fie acoperite bine cu lichid, o lingurita de sare, si punem pe foc. Pana da in clocot, focul poate fi mare. Adunam spuma. Orice carne face spuma la fiert, inclusiv  cea care vine de la animale crescute in batatura la bunica. Spuma reprezinta proteine coagulate si nu toxine. Nu aruncati apa in care fierbeti carnea, pentru a o inlocui cu alta curata, pentru ca veti arunca jumatate din gustul supei fara absolut nici un motiv.

Dam focul mic, altfel ne iese supa tulbure, si fierbem intre 45 min si maxim o ora.

Scoatem din supa toate legumele si tacamurile de pui, apoi o strecuram. Aceasta supa clara, este una de baza (fond de pasare se mai numeste). Se poate portiona in pachete de 200g si pastra la congelator. Apoi o folositi ca adaos la sosuri si mancaruri diverse. Daca aveti timp faceti asa, pentru ca merita.

Revenim la reteta de fata: din aceasta supa oprim intr-o craticioara 300 ml sau 300 g.

Restul il punem inapoi in oala.  Mie mi-au mai ramas aici cam 1200 de ml de lichid si voi mai completa cu apa pana la 2 litrii.

Luam craticioara cu 300 ml de supa si o punem la fiert. Cand da in clocot turnam grisul in ploaie si in acelasi timp amestecam cu un tel. Cand s-a ingrosat, luam de pe foc si transferam intr-un castron. Lasam grisul sa se raceasca 2-3 minute. Intre timp batem ouale cu putina sare, apoi le incorporam in el treptat. De ce treptat? Daca avem oua mai mari s-ar putea sa nu fie nevoie sa folosim intreaga cantitate. Trebuie sa avem grija compozitia sa ramana ca o mamaliguta vartoasa. N-o sa fie deloc greu sa va dati seama. Se simte la mana clar daca compozitia devine prea moale. Dar eu de obicei folosesc tot oul, rar trebuie sa opresc din el.

Pregatita in acest fel compozitia pentru galusti nu se desface niciodata, si nu ramane niciodata tare. 

Luam din gris cu lingura si formam galustele. Daca trecem compozitia dntr-o lingura in alta, obtinem o forma mai frumoasa. Le lasam sa cada in supa care fierbe la foc foarte mic. Numarul de bucati care ies depinde de cat de mici sau de mari le faceti. A si nu uitati sa mai gustati compozitia de sare inainte sa va apucati de treaba. Daca mixtura de gris nu are suficienta sare, galustele vor fi fade. Cine vrea poate adauga si piper.

Daca tineti focul foarte mic nu trebuie sa puneti apa rece in supa din 10 in 10 minute. Apa rece se pune ca sa reducem temperatura lichidului, ca galustele sa nu fiarba in clocote si sa nu se loveasca unele de altele, pt ca atunci se pot farama. Apa rece nu are propietati de afanare, deci ea insasi nu produce galuste pufoase.

Intre timp putem scoate carnea de pe tacamurile de pui si taia rondele morcovul fiert.

Verificam daca galustele sunt gata. Pescuim una, o taiem, o gustam si vedem daca grisul e complet fiert. Apoi putem pune carnea si morcovul in supa.

Servim cu patrunjel proaspat tocat. Pofta buna!