Garantat tin toata iarna!! Cum se pun vinete la borcan in mod corect.

Nr borcane: 3Pregatire:  90 min  

Ingrediente:

  • 1 kg de vinete coapte, curatate si scurse (3 kg de vinete crude)
  • 10 g de sare
  • 20 g (nu ml) de zeama de lamaie + putin extra daca mai este nevoie

Coaceti vinetele cu o zi inainte. Am explicat detaliat cum se procedeaza la reteta de salata de vinete, cat si la reteta de salata de vinete aperitiv (care este foarte, foarte buna si pe care vi-o recomand cu caldura). Aveti link pentru amandoua la sfarsitul videoclipului.

Primul pas pentru o buna conservare este sa lasati vinetele la scurs intr-o strecuratoare, minim 12 h, la frigider. Puteti merge pana la 24 h. Vinetele au foarte multa apa in compozitie, ceea ce pentru microorganisme este minunat.  Daca au mai putina apa la dispozitie, atunci va fi mai greu pentru ele sa se dezvolte.

Tocati putin vinetele. Nu foarte mult, 30 de secunde. Este necesar sa facem asta pentru a inlesni actiunea urmatoarelor ingrediente.

Folositi fara ezitare orice ustensila de inox in contact cu vinetele pentru ca in mod evident, otelul inoxidabil, nu oxideaza. Nu reactioneaza cu mancarea in nici un fel, de fapt.

La 1 kg de vinete cantarit, adaugati 10 g de sare. Pentru ca stiu totusi ca unele cantare nu sunt precise la masuratori mici, recomand sa adaugati doar 3 sferturi din sare mai intai, nu cumva sa iasa potroaca. Amestecati  foarte, foarte bine, apoi gustati. Daca mai este nevoie mai puneti. Sa fie sarat cat trebuie pentru mancare.

Un alt ingredient extrem de important este sucul de lamaie. Vanata are un ph ridicat, peste 5.5,  numai bun pentru dezvoltarea bacteriilor. De aceea cel mai important pas este sa ii micsoram pH-ul sub 4.6 cu ceva acid, precum sucul de lamaie. Strecuram sucul de pulpa printr-o sita deasa, apoi adaugam 20 g cantarite, vinetelor tocate.  Sucul de lamaie  nu doar protejeaza conserva impotriva alterarii, ci deschide legumele la culoare si echilibreaza gustul. Eu il folosesc oricum in salata de vinete, de fiecare data, si vi-l recomand si voua.

Gustati din nou, si daca mai puteti tolera, mai adaugati  1-2 lingurite de zeama in plus.

Vinetele vor incapea perfect in 3 borcane de 370 de ml. Nu folositi borcane prea mari. Nu este nevoie sa le sterilizati inainte.

Nu turnati ulei deasupra vinetelor. Veti forma un mediu lipsit de oxigen, perfect pentru dezvoltarea unei bacterii foarte periculoase: clostridium botulinum. Ea produce cea mai puternica toxina cunoscuta pana in ziua de azi, toxina botulinica. Se intampla destul de rar ca o astfel de bacterie sa se dezvolte in conserve, dar poate fi fatala.

Dupa infiletarea capacelor, transferati borcanele intr-o oala, puneti un prosop pe fundul ei, si umpleti-o cu apa rece, cat de mult se poate. Daca aveti nevoie sa completati cu apa, folositi doar apa fierbinte.

Puneti pe foc si fierbeti timp de o ora. Apoi opriti focul, puneti un prosop gros deasupra si lasati borcanele sa se raceasca lent, in baia de apa, pana a doua zi.

A doua zi repetati procesul inca o data.

Preparate in acest mod vinetele la borcan nu se vor altera si vor tine toata iarna.

Spor la conserve dragilor. Numai bine.