Nr portii: 15 | Pregatire: 15 min | Dospire: 90 min | Prajire: 3 min/sarja |
Ingrediente:
- 500 g faina 000, plus ceva extra pentru masa
- 50 g zahar vanilat
- 7 g sare
- Coaja de la o portocala netratata (optional)
- 2 oua (preferabil la temperatura camerei)
- 240 ml lapte gras caldut
- 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- 60 g unt gras, topit
- Si ulei pentru prajit
Intr-un castron incapator adaugam laptele caldut, zaharul vanilat, cele doua oua la temperatura camerei, drojdia si coaja de portocala.Amestecam putin.
Adaugam faina, toata odata. Amestecam din nou pana ce aluatul prinde forma, apoi punem sarea si o incorporam si pe ea. Obtinem o coca moale si lipiciosa ca la cozonac.
Ungem masa cu putin unt topit, dar folosim doar partea galbena grasa, nu si partea laptoasa (care se lasa la baza).
Scoatem aluatul pe masa, il stropim pe deasupra cu unt si il framantam cu ajutorul grasimii. Cand incepe sa se lipeasca coca de maini, mai adaugam unt si tot asa pana-l terminam.
La sfarsitul acestei framantari aluatul trebuie sa fie molcut dar sa nu se lipeasca de maini, decat foarte putin, asa o tentativa. Daca se lipeste tare atunci mai adaugati putina faina pana ajungeti la consistenta pe care o vedeti in videoclip. Ungeti castronul cu picul de grasime de unt care a mai ramas, plasati aluatul inauntru, acoperiti-l cu o folie de plastic, si lasati-l la crescut intr-un loc cald pana isi tripleaza volumul. La mine a durat cam 1 h.
Infainam plansa de lucru si intindem aluatul. Folositi cata faina este nevoie. Foaia trebuie sa fie cam de 7-8 mm, adica grosuta, dar fara exagerare.
Cea mai recomandata forma pentru acest aluat moale este de gogoasa americana, adica rotunda cu gaura la mijloc. Se gasesc forme speciale in magazinele de ustensile sau se poate comanda online din China. Bineinteles puteti folosi gura unui pahar si ceva mai mic pentru decuparea interiorului ca spre exemplu, un dui sau ustensila aceea pentru scos cotorul merelor. Ca idee o gogoasa dintr-aceasta ar trebuie sa iasa de aproximativ 60 g.
Asezam gogosile pe tavi captusite cu hartie de copt sau tavi infainate.
Le lasam la crescut absolut descoperite. Suprafata lor trebuie sa se usuce ca sa nu absoarba mult ulei. Aceasta dospire/ uscare dureaza cam 30 minute. Daca ati folosit o tava infainata, la mijlocul timpului de dospire puteti sa le intoarceti ca sa usuce bine si partea cealalta a gogosii.
Dupa ce au crescut puneti uleiul la incins. Pentru cei care aveti un mijloc de control al temperaturii , trebuie sa-l aduceti la 175 grade Celsius, adica o temperatura medie.
Taiati hartia de copt in jurul gogosilor astfel incat sa le impartiti in portii. Puneti gogosile in ulei, fara sa aglomerati foarte tare tigaia. Uleiul trebuie sa sfaraie usor nu agitat (atunci temperatura este prea mare). Apoi indepartati hartia de copt. Daca ati dospit pe tava infainata, va ajutati de o spatula ca sa transferati gogosile.
Aceste gogosi nu trebuie gatite timp indelugat. Ele trebuie sa petreaca la prajit in total cam 3 minute, timp in care le veti intoarce o data. Datorita faptului ca au gaura la mijloc, caldura le patrunde bine pe toate partile si nu raman crude. Daca le tineti prea mult, la o temperatura prea mica, aluatul acesta molcut absoarte mult ulei.
Le scoateti pe servetele de hartie.
Sunt foarte moi si pufoase deoarece aluatul lor contine mai multa umiditate si grasime, fata de alte retete de gogosi.
Pofta buna.