Ingredientul special din crema de zahar ars. De ce il folosesc?

Nr portii: 8-9Pregatire:  20 minCoacere:  90 min 

Ingrediente:

  • 1 litru de smantana dulce – se poate folosi smantana pentru frisca cu 30% grasime sau smantana pentru gatit (chiar si cu procente mai mici de grasime)
  • 8 oua
  • 80 g de zahar
  • 5 pliculete de zahar vanilat (40 g)
  • Un varf de lingurita de sare
  • 120 g zahar pentru caramel
  • 200 g de porumb super dulce Bonduelle Gold, fara zahar adaugat

Mai intai  pregatim formele in care vom coace crema de zahar ars. Avem nevoie de o tava rotunda de 28 cm, care va servi drept baie de apa,  si o tava rotunda mai mica, cu diametrul de 22 cm, in care vom coace efectiv desertul.

Primul pas este sa preparam caramelul care va tapeta baza formei.  Luam o tigaie cat mai intinsa si o punem pe foc iute. Presaram zaharul (120 g) in ea, in strat subtire si uniform.  De-abia cand incepe sa se coloreze si sa devina lichid in mai multe locuri, incepem sa-l amestecam. Daca il asezam in strat gros, sau amestecam prea repede, zaharul formeaza aglomerari, care se topesc mult mai greu.

Luam de pe foc imediat ce a capatat o culoare brun aurie, frumoasa. Nu il lasam sa se arda prea tare, altfel va avea gust amar. Il turnam imediat in tava in care vom coace desertul. NU trebuie sa tapetam si peretii vasului, oricum caramelul  se dizolva foate repede din cauza umiditati din crema, si nu ramane pe acesti pereti. El formeaza un sos lichid, care ajunge inevitabil la baza tavii.

Preincalzim cuptorul la o temperatura mica, 130-140 de grade Celsius.  Daca aveti cuptor pe gaz il dati la minim.Temperaturile  prea mari, cat si lipsa unui sistem bain-marie, pot provoca fierberea compozitiei, ceea ce va produce multe gaurele inestetice. Daca se poate alegeti un program care nu da caldura de sus.

Pregatim crema:

Ingredientul  secret pentru acest desert este porumbul  super dulce Bonduelle Gold, fara zahar adaugat. Cred ca vi se pare foarte neobisnuit sa vedeti porumb in aceasta reteta, dar totul are o logica.

El are 3 beneficii:

  • Contine cantitati mari de zahar natural ceea ce reduce la jumatate zaharul alb rafinat necesar pentru a indulci crema.
  • Contine amidon natural, care ajuta desertul sa aiba o consistenta mai ferma,
  • Contine betacaroten – care va da cremei o culoare galbena mai intensa.

In plus porumbul dulce are un gust laptos care se potriveste foarte bine cu celelalte ingrediente din reteta,  astfel incat va trece neobservat. Nimeni nu va putea sa-l identifice ca ingredient.

Il punem intr-un blender. Peste el adaugam:

  • Smantana dulce – cea mai buna crema de zahar ars se face cu smantana dulce.  Folosim lapte numai cand ne dorim o varianta mai economica sau mai putin calorica. Cand dorim un desert cu adevarat special, alegem smantana.
  • 4 oua intregi impreuna cu 4 galbenusuri. Albusurile dau o consistenta gelatinoasa. Noi in schimb ne dorim o consistenta cremoasa, care este mult mai placuta si dezirabila intr-un desert De aceea omitem jumatate din albusuri. Le pastram pentru o alta reteta.
  • Zahar – 80 g – o cantitate mult redusa datorita porumbului dulce
  • Zaharul vanilat – daca folosim pastaie de vanilie sau esenta atunci il inlocuim cu zahar normal.
  • Si putina sare.

Mixam 2 minute. Se poate utiliza si blenderul de mana dar atunci va trebui sa mixam aproximativ 5 minute.

Trecem compozitia printr-o strecuratoare deasa, pentru a elimina fibrele ramase de la porumb.

Turnam lichidul astfel obtinut in tava tapetata cu caramel, care la randul ei este asezata in tava mai mare

Fierbem un litru de apa.

Transferam acest sistem de bain – marie in cuptor, si umplem spatiul dintre cele doua tavi cu apa fiarta. Este bine sa folosim apa deja fiarta ca sa mai scurtam din timpul de coacere. Asa cuptorul nu trebuie sa petreaca timp incalzind lichidul din bain-marie.

Inchidem cuptorul si coacem pana cand compozitia este inchegata, ceea ce va dura aproximativ 90 minute. Timpul de coacere poate insa varia in functie de cuptorul fiecaruia.

Stim cand gata dupa felul cum se misca compozitia. Cand este coapta se simte la atingere relativ ferma, ca o gelatina, si nu moale si lichida.

Lasam crema sa ajunga la temperature camerei, apoi o punem la frigider pana este complet rece. Deserturile de acest gen, de obicei nu se rastoarna calde.

Rasturnam crema pe un platou putin adanc (ca sa poata acomoda si sosul de caramel). Daca nu vrea sa iasa usor din forma, scaldam tava un minut in apa fierbinte si se va desprinde de peretii vasului.

Se decoreaza dupa plac, se portioneaza si se serveste.

Pofta buna!