Prajitura insiropata, foarte simpla, cu putine ingrediente

Nr portii: 9-12Pregatire:  30 minCoacere:  120 min 

Ingrediente:

  • 600 g iaurt Bio Covalact de Tara, la temperatura camerei
  • 200 g unt gras Covalact de Tara, la temperatura camerei
  • 6 oua la temperatura camerei
  • Un pachet de 400 g de foi de placinta
  • 200 g zahar
  • 4 plicuri de zahar vanilat (32 g)
  • Coaja rasa de la 2 portocale netratate. Daca nu aveti inlocuiti cu o fiola de esenta

Pentru sirop mai pregatim:

  • 250 ml suc de portocale
  • 150 g zahar

Luam un pachet de unt gras Covalact de Tara, il taiem in bucati si-l punem intr-un vas care poate fi incalzit, pentru ca mai tarziu il vom topi.  Retinem insa o portie mica din el pentru a unge constiincios o tava pentru cuptor cu dimensiunea de 25X30 cm.

Desfacem foile de placinta una cate una si le pliem ca pe un acordeon. Le asezam in tava, asa pliate, una langa alta. Le putem inghesui, dar nu exagerat. Trebuie sa ramana si ceva buzunarase de aer intre ele. Daca e cazul mai renuntam la 2-3 foi de placinta.

Vrem ca aceste foi sa absoarba bine toata delicioasa umplutura pe care o vom pregati. Asa ca primul secret pentru prajitura noastra gustoasa este sa uscam foile de placinta. Dam la cuptor, la 120 grade Celsius,  fara preincalzire, timp de aproximativ o ora. Acesta nu este un pas absolut necesar, dar este de preferat  sa il facem.

Cand foile sunt aproape uscate,  e timpul sa pregatim umplutura. Intr-un castron incapator spargem cele 6 oua, pe care le-am tinut la temp camerei. Peste ele turnam 200 g zahar, impreuna cu cele 4 pliculete de zahar vanilat. Mixam cateva minute, pana ce zaharul s-a dizolvat si ouale au devenit foarte spumoase.

Adaugam coaja rasa de portocala, cine doreste poate folosi esenta, si untul Covalact de Tara, pe care l-am topit in prealabil. Mixam cateva secunde.

E timpul sa adaugam pe rand si cele doua  cutii de iaurt Bio Covalact de Tara, pe care le-am tinut  deasemeni la temperatura camerei. Odata ce adaugam prima cutie si mixam, volumul amestecului va scadea, ceea ce este normal. Adaugam si cea de-a doua cutie si procedam la fel.

Daca iaurtul nu ar fi la temp camerei amestecul s-ar branzi, pentru ca untul topit se incheaga la rece. Daca vi se intampla asta nu aruncati compozitia. Continuati reteta.

Ridicam temperatura cuptorului la 160 de grade, apoi scoatem tava cu foile uscate de placinta. Turnam deasupra mixtura cu oua si iaurt.  Lasam  sa stea pana ce cuptorul ajunge la temperatura setata, apoi coacem pentru aproximativ 60 minute sau pana ce prajitura  noastra, devine rumena si frumoasa.

In acest rastimp vom prepara un sirop. Intr-o craticioara punem zaharul, si acoperim cu putina apa, doar cat sa-l cuprinda. Il punem pe foc iute si asteptam cu rabdare sa se caramelizeze. Acesta este secretul pentru un sirop gustos. Nu trebuie sa facem un caramel foarte brun. Cand culoarea este usor aramie turnam 150 ml de apa si fierbem pana ce zaharul se dizolva. Apoi adaugam sucul de portocale si mai fierbem 5 minute.  Ar trebui sa obtinem aproximativ 500 ml de lichid.  Cine nu doreste sa mai adauge zahar in prajitura poate folosi pe post de sirop, 500 ml suc proaspat de portocale, dar prajitura va fi mai acrisoara si nu la fel de gustoasa din lipsa caramelului.

De indata ce am scos tava din cuptor, turnam deasupra siropul, care cel mai probabil s-a racit intre timp. El va fi absorbit foarte lent, in cateva ore; deci nu va speriati si nu indepartati lichidul care sta deasupra. Trebuie sa aveti rabdare.

Apoi puteti decora cu cateva felii de portocala, daca mai aveti prin casa.

Uscarea foilor, coacerea si perioada de insiropare se intind pe mai multe ore, dar munca efectiva nu dureaza nici  o jumatate de ora. Este o prajitura deloc complicata si foarte gustoasa,  care merita pe deplin incercata.

Sper sa va placa si voua dragilor. Pofta buna!