Snitele din piept de pui cu pesmet

Nr portii: 5-6 Pregatire:  30 min Pauza:  6-12 h Prajire:  15 min

Ingrediente:

  • Un piept de pui mare sau doi mai mici
  • Faina
  • Pesmet
  • 150 ml lapte
  • 150 ml iaurt
  • 9 g sare
  • 2 oua
  • Ulei pentru prajit
  • Optional condimente

In primul rand portionam pieptul de pui. Indepartam  inner fileul si taiem pieptul pe grosime. In functie de cat este de mare il putem taia o data, sau de doua ori.

Cu ajutorul cutitului “deschidem” si inner fileul ca pe o carte si astfel obtinem un mini snitel.

Luam fiecare felie de carne si o acoperim cu folie stretch.  Pentru carnea de pui folosim intodeauna partea plata a ciocanului de snitele. Daca folosim partea zimtata rupem tesutul si pieptul se franjureaza.

Nu batem carne la intamplare pe toata suprafata ci insistam doar in partile care sunt mai groase. Ceea ce vrem sa facem este sa uniformizam grosimea. Deasemeni nu batem carnea pana devine foita de hartie pentru ca riscam sa se usuce la prajit. O grosime de jumatate de centimetru este numa’ buna. Procedam idem pentru toata carnea.

Transferam toate bucatile intr-un vas incapator.

Mixam laptele, chefirul si sarea. Obtinem 300 ml de lichid cu 9 g de sare. Practic este un fel de saramura cu concentratie de  aprox  3% din care carnea isi ia exact cata sare ii trebuie, dar in acelasi timp se fragezeste si devina succulenta. Optional putem  adauga in ea si cateva condimente la alegere. Spre exemplu doi catei de usturoi striviti, piper, sau cateva crengute de rozmarin putin batute ca sa-si elibereze aroma.  Amestecam, acoperim si dam la rece cel putin 6 ore sau si mai bine peste noapte.

Dupa acest rastimp, scoatem carnea din marinada, si  o zvantam cu prosoape de hartie.

Pregatim ingredientele pentru pane – adica punem faina si pesmetul pe cate o farfurie iar intr-un castron incapator spargem doua oua pe care le batem bine; ba chiar este indicat sa le mai subtiem cu o lingura doua de lapte sau apa. Eventual mai putem adauga un praf de sare si unul de piper.

Carnea se da mai intai prin faina, apoi ou, apoi pesmet.

Snitelul se poate praji in ulei mult sau mai putin. Daca folositi putin ulei in tigaie, snitelul va capata o culoare mai inchisa si neuniforma. Prajit in ulei abundent va avea o culoare aurie si uniforma. Tebuie sa stiti insa ca indiferent cat ulei alegeti sa folositi, snitelul in sine va absorbi aceeiasi cantitate de grasime si va avea aceleasi calorii. Diferenta va fi doar de aspect.

Prajiti la o temperatura medie, nu mare, nu grabiti gatirea. 

 Cand este gata scoateti pe servete de hartie.

Serviti cald cu garnitura preferata.

Pofta buna.