Nr portii: 5-6 | Pregatire: 15 min | Coacere: depinde |
Ingrediente:
- 200 g faina
- 1 plic de praf de copt (10 g)
- 50 g amidon
- 3 oua
- 150 g zahar (dintre care o parte poate fi zahar vanilat)
- 50 g unt gras, topit
- 250 ml lapte
Aluatul se face foarte usor. Mai intai punem in faina amidonul si praful de copt, apoi omogenizam bine.
Intr-un bol incapator spargem cele 3 oua, adaugam tot zaharul odata si mixam la viteza mare pana obtinem o spuma consistenta, care lasa dare in urma mixerului. Adaugam untul topit si toata faina cu amidon si praf de copt. Amestecam mai intai cu mixerul oprit cateva secunde, ca sa nu ridicam un norisor de pulbere. Pornim mixerul si mixam din nou pana ce toata faina s-a incorporat si nu mai depistam cocoloase. Acest pas nu ar trebui sa dureze mai mult de 30 sec, pentru a nu dezvolta reteaua de gluten din faina; aceasta ar face gaufrele mai tari.
Turnam laptele si cu un tel amestecam incet pentru a-l incorpora si pentru a subtia aluatul nostru. Daca dorim acum putem adauga arome dupa placul nostru.
Transferam aluatul intr-o cana mare gradata, pentru ca asa il vom doza mai usor. Acum punem o folie de plastic deasupra si dam compozitia la rece, minim o ora, pana la maxim 12. Acest pas poate fi sarit, dar eu va recomand sa nu o faceti, pentru ca veti obtine un rezultat mult mai pufos asa.
Aparatul de bubble waffle de uz domestic poate fi electric, precum cel de gofre, sau cu doua placi metalice de pus pe aragaz, ca la fursecurile nuci (mai multe detalii in reteta video, si in comentariile de la reteta video).
Odata ce aparatul s-a incalzit, turnam aluatul astfel incat sa umplem toate bulinele. Este necesar sa NU ungem forma cu ulei, altfel vafele nu vor avea o culoare uniforma. Ii punem capacul, facem o miscare scurta stanga dreapta ca sa distribuim egal aluatul, apoi intoarcem invers.
Este normal sa aveti un surplus de aluat care sa curga pe margini. Odata ce aluatul se coace, surplusul se va indeparta foarte usor.
Timpul de coacere variaza foarte mult in functie de aparatul folosit. La un aparat profesional poate dura 3.5 minute, dar la placile de metal de pus pe aragaz poate dura 10 minute la foc mic.
Vom obtine cam 5 bucati, maxim 6.
Modalitatea de servire cea mai cunoscuta este sub forma de con. Se umple cu inghetata, frisca, sosuri diferite, fructe si cu tot felul de dulciuri crocante. Nu este nici o regula insa, se poate servi si intinsa pe farfurie la fel de bine.
Pofta buna!