Rulouri (sau cornete) cu crema de vanilie si frisca – fara forme speciale.

Nr portii: 26Pregatire:  60 minCoacere:  30 min 

Ingrediente:

  • Un pachet de 400 g foi de placinta
  • 150 g unt 82% grasime
  • 250 g zahar
  • 250 ml apa
  • 300 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 100 g ciocolata alba
  • 4 plicuri de zahar vanilat de 8 g
  • 30 g amidon
  • Patratele de hartie de copt
  • 200 ml de frisca batuta
  • 50 g fistic tocat marunt

 

Crema de vanilie:

Peste ciocolata alba, rupta bucatele, puneti putin lapte. Dati la microunde un minut,  apoi amestecati. Adaugati galbenusurile, amidonul si zaharul vanilat (daca optati pentru esenta de vanilie inlocuiti-l cu zahar normal). Omogenizati.

Puneti restul de lapte intr-o craticioara, si plasati-l pe foc mic. Cand da semne ca a ajuns la punctul de fierbere, turnati toata pasta de ciocolata facuta inainte, apoi amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa. Dupa ingrosare, mai tineti pe foc amestecand sarguincios doua-trei minute, ca sa gatiti bine galbenusul si amidonul. Lasati sa se raceasca.

Siropul:

Intr-o tigaie intinsa, desertati cele 250 g de zahar. Puneti pe foc mare si lasati la caramelizat. Cand zaharul incepe sa devina lichid, amestecati ca sa evitati arderea lui si implicit gustul amar. Dupa ce ati obtinut o culoare frumoasa aramie, turnati apa si fierbeti 5 minute ca sa divolvati tot caramelul.

Trebuie sa obtineti un sirop consistent, ca o miere mai lichida. Daca observati ca incepe sa formeze cristale de zahar la suprafata inseamna ca ati fiert prea mult, dar nu este problema, mai turnati putina apa in el si se rezolva.

Cornetele:

Topiti untul.

Desfaceti pachetul cu foi de placinta. Este important ca foile de placinta sa nu fie rupte in zonele in care au stat impaturite, altfel e posibil sa nu va iasa cornetele. Taiati fasii late de 10 cm. Veti obtine cel mai probabil 3 astfel de bucati. A patra ramane mai mica si eu una nu o folosesc pentru ca ies cornetele prea micute, dar se poate folosi daca vreti.

Luati cate o fasie , o ungeti cu unt topit. Deasupra puneti alta fasie pe care pensulati unt, si apoi suprapuneti inca una. De la un capat indoiti foile, astfel incat sa obtineti un triunghi, ungeti iar cu unt, si apoi impaturiti toata panglica in triunghiuri. Veti obtine bineinteles, un triunghi mai mare, care trebuie taiat in doua pe mijloc. Ies doua cornet mai mici. Ele se deschid foarte usor la mijloc, pentru ca acolo nu ati pensulat unt. Ca sa-si pastreze forma in timpul coacerii, in interiorul cornetului veti indesa bucatele de hartie de copt mototolite.

Procedati la fel, pana terminati toate fasiile.

Dupa ce le-ati terminat, le asezati in tava, si se mai ung o data cu unt ca sa prinda o culoare frumoasa.

Cornetele se coc la 160 de grade Celsius timp de aproximativ 30 minute sau pana cand sunt aurii si crocante. Lasam sa se racoreasca.

Intre timp crema de vanilie va deveni ca o budinca inchegata. Peste ea adaugati tot untul topit care a ramas, ca sa o faceti molcuta. Daca din oarecare motiv nu prea v-a ramas unt, atunci mai topiti putin. Mixati. La inceput crema pare ca se taie, dar nu va speriati, insistati cu mixerul pana cand devine omogena. Transferati intr-un pos cu un dui mic, sau o punga de plastic, pe care o puteti ulterior taia la un colt.

Dupa ce cornetele se racesc putin, le scoateti hartiutele din interior si unul cate unul, le scufundati in siropul de caramel. Le scurgeti si le asezati pe un platou.

Este foarte util sa le aranjati unul langa altul in cerc, cu toate cupele orientate in exterior. Cand ati terminat cercul de la baza platoului, aranjati alt strat de cornete deaupra lui, si tot asa.

Umpleti toate cupele cornetelor cu crema de vanilie. Aceasta va iesi foarte usor din pos, datorita mixarii cu unt topit, iar datorita aranjarii frumoase pe platou, nu trebuie sa le atingeti nici macar odata, in timp ce lucrati.

Decorati fiecare cornet cu o avelina de frisca batuta, apoi cu putin fistic tocat.

Pofta buna!