Nr portii: 4-5 | Pregatire: 60 min |
Ingrediente:
- 2 kg vinete
- 50-60 ml de ulei
- O ceapa medie tocata marunt, alba sau rosie, dupa preferinte
- Putina zeama de lamaie
- Sare dupa gust
Alegeti vinete de marime medie, cat mai inchise la culoare, ferme la atingere si cu codita verde.
Cel mai potrivit este sa coacem vinetele pe o tabla speciala pt asa ceva (se gasesc de cumparat prin piete la magazinele cu ustensile), sau daca avem ocazia, afara pe gratar.
Se pot coace chiar si direct pe flacara aragazului, fara tabla, si mai exista o varianta – in cuptor. Eu nu recomand metoda din urma din doua motive. In cuptor coaja vinetelor nu se arde. Coaja arsa da vinetelor o aroma foarte placuta de afumat, iar daca le coacem in cuptor aceasta aroma va lipsi. Desigur asa se face mai multa mizerie la curatat, dar eu prefer asa.
Al doilea motiv este ca vinetele coapte astfel vor avea interiorul mai inchis la culoare, datorita faptului ca pulpa se fierbe in coaja timp indelungat. Pentru un miez albicios vinetele trebuie coapte cat mai repede, pe flacara cat mai mare, si decojite la scurt timp dupa aceea. Daca nu tineti neaparat nici la aroma de fum, nici la culoarea albicioasa, atunci puteti folosi cuptorul.
Puneti tabla pe aragaz, lasati-o sa se incinga bine, apoi puneti vinetele pe ea. Dupa ce vinetele sunt coapte pe toate partile, le lasati un pic sa se raceasca intr-un castron, dar nu oricum, ci sprijinite de margine. Le despicati putin capetele cu un cutit, ca sa permiteti sucurilor sa iasa din ele.
Nu le lasati sa stea mult, ci doar pana s-au racit suficient cat sa le puteti manevra.
Decojiti. Pe cat posibil trebuie sa jupuiti doar coaja carbonizata, nu si miezul fix de sub aceasta coaja, pentru ca el contine aroma aceea de fum de care v-am vorbit.
Din acelasi motiv nu este bine sa spalati vinetele la robinet. Incercati sa le curatati cat mai bine de coji, dar fara sa le spalati.
Un lucru cunoscut de toata lumea este ca vinetele nu trebuie sa vina in contact cu metale care oxideaza pentru ca vor reactiona cu ele si-si vor schimba gustul. Desigur in aceasta categorie nu intra inoxul, care este folosit in bucatariile din toata lumea exact pentru ca este un metal inoxidabil, care nu reactioneaza cu alimentele in nici un fel. Prin urmare, folositi cu incredere orice ustensila de inox pentru salata de vinete.
Lasati vinetele la scurs, intr-o sita, minim 2-3 ore sau chiar mai mult daca se poate. Odata scoase din coaja vinetele nu mai sunt in pericol de a se innegri.
Dupa ce s-au scurs, tocati vinetele cat mai maruntel. Puteti folosi satarul de lemn sau cutitul de inox, nu va fi nici o diferenta.
Puneti vinetele intr-un castron, si asezonati cu sare dupa gust. Frecati vinetele cu ulei de floarea soarelui, turnat putin cate putin. In general eu folosesc cam 50-60 ml de ulei pentru cantitatea din aceasta reteta. Se poate amesteca cu o lingura de lemn, sau cu un mixer ce are palete de inox.
Cateodata veti descoperi ca salata de vinete are un gust amar. Asta nu se datoreaza vreunei greseli facuta in timpul prepararii. Vinetele care au crescut pe seceta, sau cele culese dupa ce le-a trecut vremea, acumuleaza niste substante cu gust amar numite alcaloizi. Din pacate nu putem sti daca o vanata este amara inainte sa o cumparam si nici nu se poate inlatura acest gust cu totul, doar se poate atenua, presarand sare peste vinete, atunci cand stau la scurs.
Aproape de final puneti in salata de vinete, una doua linguri de zeama de lamaie. La origine, rolul ei era de a innalbi vinetele si mai mult, eu va sfatuiesc sa o puneti pentru gust – face salata mai gustoasa.
Tocati ceapa. Un mic secret legat de ceapa, este sa o spalati sub jet de apa, dupa ce ati maruntit-o, si apoi sa o lasati la scurs. Motivul este urmatorul: dupa ce ati taiat-o, ati scos la iveala anumite substante din interiorul ei care pot da gust neplacut salatei de vinete dupa o zi. Daca doar tineti ceapa intreaga in apa, n-aveti cum sa spalati aceste substante.
Amestecati ceapa in salata. Puneti intr-un castron, decorati dupa plac, si serviti.
Pofta buna!