Toate secretele blatului de tort

Nr buc: 1 blatPregatire:  20 minCoacere:  45 min 

Ingrediente:

  • 300 g oua marimea M (aprox 6 buc)
  • 190 gr faina 000
  • 190 gr zahar
  • Esenta de vanilie
  • O lingura zeama de lamaie sau o lingurita de otet
  • 3-4 g praf de copt
  • 20 g cacao

Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.

Mai intai ne pregatim o forma cu diametrul de 18 cm, si inalta de 10 cm. Ungem cu un strat bun de unt si tapetam cu faina. Se poate folosi si o forma clasica de tort de 22 cm.

1.Varianta simpla cu vanilie. 

Amestecam  faina cu 3 grame de praf de copt. Praful de copt nu este indispensabil la aceasta varianta pentru ca afanarea  se face  in principal prin mixarea oualelor, dar este  o polita de asigurare. Va sfatuiesc  sa-l folositi mai ales daca sunteti incepatori.

Acum separam cu grija albusurile de galbenusuri. Avem grija sa nu scapam galbenus in albus. Albusurile le punem intr-un castron mare, incapator si cu gura cat mai larga  iar galbenusurile intr-un castron mai mic.

Sase oua marimea M ar trebui sa aiba in total 300 g. Vi s-a intamplat totusi sa folositi aceeiasi reteta, dar uneori sa nu va iasa la fel blatul de tort? Sa se lase foarte mult, sau sa nu fie la fel de pufos? Daca da sa stiti ca poate fi din cauza oualelor. Pentru ca au fost mai mici decat trebuie sau prea mari si raportul ingredientelor a fost stricat. De aceea va sfatuiesc sa le verificati asa: Le cantariti intregi, apoi doar cojile si faceti diferenta. Daca aveti variatii apropiate de 20 g atunci adaptati si cantitatile de faina si zahar astfel :

  • 280 g ou
  • 175 g faina
  • 175 g zahar
  • Restul la fel

sau

  • 320 g ou
  • 200 g faina
  • 200 g zahar
  • Restul la fel

Ne pregatim sa spumam albusurile. Mai intai un mic secret. Punem in ele  o lingura de zeama de lamaie sau o lingurita de otet. Acidul va face spuma putin mai stabila, astfel ca la incorporarea fainii se va  desumfla mai putin. Mixam. Daca vreti albusuri care se infoiaza cat mai bine folositi oua cat mai proaspete. Nu conteza daca sunt reci sau la temperatura camerei.

Dupa ce isi maresc considerabil volumul, punem o parte din zahar (cam trei sferturi), asa la ochi. Nu trebuie sa fim precisi de data asta. Mixam pana ce se dizolva. Trebuie sa mai stiti ca gramajul de zahar poate fi redus, mai ales daca folositi siropuri sau creme foarte dulci la prajiturile voastre. Asta nu va afecta negativ blatul, ba chiar din contra. 

Urmatorul secret este ca vom spuma galbenusurile la fel ca pe albusuri. Dar, ca ele sa poata incorpora suficient aer cat sa merite deranjul, trebuie neaparat sa le adaugam apa. 4 linguri de apa. Peste ele mai adaugam, esenta de vanilie si sfertul de zahar ramas de la albusuri.  Mixam.  Va dura un pic mai mult decat la albusuri. Trebuie sa obtinem o spuma consistenta  care sa formeze panglici in castron. 

Turnam galbenusurile batute, peste albusuri. Nu le amestecam. Folosind o strecuratoare, cernem si un strat de faina deasupra. Acum incepem sa amestecam. Asta e partea cea mai importanta din toata reteta. Daca nu suntem cu bagare de seama putem scoate din aluat tot aerul pe care ne-am chinuit sa-l punem inauntru. Trebuie sa ne miscam usor, prin invaluire, nu brusc si repede.

Nu asteptati sa incorporati complet toata faina care ati adaugat-o in prima faza. Puneti alta sarja si le incorporati pe amandoua simultan si tot asa. Trebuie sa cautati orice ocazie sa economisiti miscari pentru ca la fiecare miscare scoatem aer. Desi amestecarea se face lent nu trebuie sa dureze mult. Maxim 5 minute.

Turnam in foma de copt. Dam la cuptor la 180 grade Celsius pentru 40 min sau pana cand scobitoarea introdusa in centru iese curata.

Este foarte important  de stiut ca e normal ca blatul de tort sa se desprinda usor de peretii formei  si sa se lase putin dupa ce este scos din cuptor. Asta se intampla deoarece aluaturile pe baza de ou spumat, au peretii elastici si se contracta in timp ce se racesc. Dar nu trebuie sa fie o scadere dramatica de volum, asta ar insemna ca proportia de ou faina nu este corecta – am vorbit mai devreme de asta.

Este foarte important sa lasati blatul sa se raceasca in forma macar 20 minute inainte de a-l scoate, altfel, iarasi, se poate lasa.

2. Varianta cu cacao.

Pentru varianta asta trebuie sa scoateti 20 de grame din cantitatea de faina si sa o inlocuiti cu cacao. Omogenizati bine. NU puneti cacao peste cantitatea normala de faina, pentru  ca blatul va iesi batut. Daca cacaua are aglomerari nu va bateti capul cu ele, oricum o veti cerne  deasupra aluatului.

Daca la blatul alb v-am spus ca paful de copt este optional, aici este obligatoriu si va sfatuiesc sa folositi chiar patru grame in loc de trei. Restul retetei va fi identica. La amestecare procedam la fel. Cernem faina si o incorporam prin invaluire cu miscari lente, dar putine. Problema este ca aici cacaua nu se omogenizeza cu una cu doua. Suntem pur si simplu obligati sa amestecam mai mult decat la blatul alb, doar pentru a uniformiza culoarea.

Si efectele se vad clar. Un minut-doua in plus de amestecare duc la o micsorare considerabila de volum. De aceea praful de copt este necesar in blatul cu cacao. Ca sa recuperam din aerul pe care l-am pierdut.

 Coacem in acelasi mod.

Cum se taie blatul de tort?

Ca sa iasa o foaie perfecta nu taiati blatul dintr-o miscare, asa de la dreapta la stanga.

Intai doar trasati linia pe care vreti sa o taiati, pe toata circumferinta blatului.   Apoi taiati dar din aproape in aproape, circular, pana ajungeti la centru. Atunci sectionati complet. Asa obtineti o felie perfecta.

Daca raman foi de blat, impachetati-le bine bine in folie, si bagati-le la congelator,  unde pot sta o luna doua fara probleme.  Vizitati si retetele mele de torturi pentru idei de creme. 

Pofta buna!