Toate secretele mele pentru o Ciulama de pui gustoasa, fina si matasoasa

Nr portii:5-6 Pregatire:  90 min    

Ingrediente:

  • 5-6 bucati de pui de tara, sau pui crescut lent din comert
  • O radacina de patrunjel de marime medie
  • Un morcov de marime medie
  • O ceapa nu foarte mare
  • Sare, aproximativ doua lingurite rase, sau dupa gust
  • 75 g unt gras
  • 75 g faina
  • 500 ml lapte. Poate fi gras sau degresat
  • Patrunjel tocat marunt pentru servit

Primul pas pentru cea mai buna ciulama este alegerea carnii de pui.  Ideal este sa folosim un pui de tara, dar nu toti avem acces la asa ceva. In schimb putem cumpara pui cu crestere lenta din comert, aceasta fiind urmatoarea cea mai buna optiune. Va recomand sa alegeti bucati de pui cu os si piele, pentru ca acestea vor da mult mai mult gust mancarii. Pentru pieptul de pui am sa va dau data viitoare o reteta care pastreaza carnea super frageda si suculenta.

Transferam bucatile de pui intr-o oala incapatoare, adaugam peste ele morcovul, ceapa si radacina de patrunjel.

Adaugam aproximativ 1.5 l de apa si o lingurita de sare, nu foarte plina. Punem la fiert cu focul mic spre mediu pentru maxim o ora. Luam spuma atunci cand este nevoie.

Cand este gata scoatem carnea si o punem deoparte. Legumele si-au indeplinut scopul, nu mai avem nevoie de ele.

Strecuram supa printr-o strecuratoare deasa. Veti obtine aproape 1 l de lichid cu grasime de pui deasupra, dar opriti doar 700 ml. Grasimea de pui este foarte importanta pentru gustul acestui preparat, dar daca obtineti prea multa, mai puteti subtia din stratul de deasupra. Restul de supa ramasa, o puneti in congelator si o folositi la alt preparat.

Pentru continuarea retetei va recomand cu caldura sa alegeti un vas incapator, cu un invelis antilipire. Va fi de mare ajutor.

Puneti acest vas pe foc mic (foarte important sa avem focul mic) si topim untul in el.

Untul are si o fractie de apa. Bulele pe care le vedeti la suprafata, reprezinta apa care fierbe. Pana cand nu se evapora toata apa, si ramane doar grasimea, pana atunci nimic nu se poate praji aici. De aceea adaugam faina cand untul are inca apa in el, pentru ca asa suntem siguri ca nu o prajim.

Imediat ce faina s-a amestecat cu untul, adaugam lapte, putin cate putin.

Amestecam constant pana ce laptele este absorbit complet de faina, apoi adaugam alta portie.

De fiecare data amestecam bine, pana cand faina devine o pasta consitenta si omogena, fara cocoloase. Dupa ce am terminat laptele, incorporam supa de pui, in acelasi mod.

Sosul alb devine din ce in ce mai subtire, fin si matasos. Nu trebuie sa fie mai gros decat o smantana subtire, pentru ca trebuie sa mai fiarba un pic si cu carnea, iar cand se raceste se va mai ingrosa.

Punem sare. Dupa gustul meu, eu mai adaug o lingurita rasa.

Nu mai pun nici un alt condiment la ciulama. Mi se pare perfecta asa. Cine doreste mai poate adauga si putin piper alb, sau putina nucsoara.

Adaugam carnea de pui si mai lasam sa fiarba impreuna 5 minute, amestecand usor.

Ati observat cred, ca nu am folosit samanta. Eu nu o folosesc la ciulama. Aici grasimea din smantana este inlocuita cu grasimea din supa de pui.

Asta este tot.

Serviti o bucata de carne la portie, acoperita din belsug cu sos alb, fin si gustos.

Presarati deasupra patrunjel verde tocat. Pentru cine este amator se pot adauga si cateva feliute subtiri de ardei iute rosu.

Cand vreti sa reincalziti o portie, o puneti intr-o craticioara, pe foc mic, cu 2 linguri de apa, si amestecati des, pana cand sosul revine la aceeasi consistenta.

Sa aveti pofta dragilor! Numai bine!