Nr portii: 6 | Pregatire: 30 min | Coacere: 40 min |
Ingrediente:
- 6 oua marimea M
- 160 gr faina 000
- 40 g amidon
- 200 gr zahar
- 4 plicuri de zahar vanilat (32 g) – daca nu folositi inlocuiti cu zahar normal
- O lingurita plina de otet sau o lingura de zeama de lamaie
- 5 g praf de copt
- 7 g cacao
- 100 g unt gras topit sau 80 g ulei
- 40 ml apa
- Putin unt si faina pentru forma
- Optional – Coaja rasa de la o portocala netratata
Mai intai preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
Pregatim o forma dreptunghiulara de 25X11 cm. Ungem cu un strat de unt si tapetam cu faina. Dam deoparte.
Punem praful de copt in faina si il omogenizam. Praful de copt nu e obligatoriu. Afanarea se face in principal prin mixarea albusurilor, dar este o plasa de siguranta. Eu prefer sa-l folosesc. Amestecam in faina si amidonul; acesta da o textura foarte delicata si moale, astfel incat checul se va topi in gura. Daca nu aveti se poate inlocui tot cu faina, dar vi-l recomand.
Separam albusurile de galbenusuri. Avem grija sa nu scapam galbenus in albus, pentru ca nu va mai spuma.
Albusurile le punem intr-un castron mare, incapator si cu gura cat mai larga si galbenusurile intr-un vas mai mic.
In albusuri adaugam o lingurita de otet sau o lingura de zeama de lamaie. Acidul nu se va simti la gust, dar va face spuma mai stabila, astfel ca la incorporarea fainii se va desumfla mai putin.
Mixam. Daca vreti albusuri care se infoiaza cat mai bine, folositi oua cat mai proaspete. Nu conteza daca sunt reci sau la temperatura camerei. Eu am incercat ambele variante de multe ori si va asigur ca nu este nici o diferenta.
Dupa ce isi maresc considerabil volumul, punem o parte din zahar, la ochi. Punem in acest zahar si pe cel vanilat.
Nu trebuie sa fim precisi. Punem cate putin si mixam pana ce se dizolva. La sfarsit trebuie sa ne mai ramana cam o treime din zahar.
Urmatorul secret este ca vom spuma galbenusurile la fel ca pe albusuri; dar, ca ele sa poata incorpora suficient aer cat sa merite tevatura, trebuie neaparat sa le adaugam 40 ml de apa. Peste ele mai adaugam, coaja rasa de portocala si restul de zahar. Incepem sa mixam. Va dura un pic mai mult decat la albusuri.
Trebuie sa obtinem o spuma consistenta care sa formeze panglici in castron. Turnam untul topit si mai amestecam cu mixerul doar 10 secunde, nu mai mult.
Adaugam galbenusurile peste albusuri dar nu le amestecam. Folosind o strecuratoare, cernem si un strat de faina deasupra, apoi incepem sa amestecam.
Asta e partea cea mai importanta din toata reteta. Daca ne grabim putem distruge toata afanarea pentru care am muncit pana acum. Trebuie sa ne miscam usor, prin invaluire. Nu asteptati sa incorporati complet toata faina care ati adaugat-o in prima faza. Puneti alta sarja si le incorporati pe amandoua simultan si tot asa. Trebuie sa cautati orice ocazie sa economisiti miscari pentru ca la fiecare miscare scoateti aer. Desi amestecarea se face lent nu trebuie sa dureze mai mult de 5 minute.
Din compozitie sustragem un sfert pana la o treime intr-un alt vas. Deasupra vom cerne cacaoa si o vom incorpora.
Punem in foma de copt, alternand straturile.
Dam la cuptor la 180 grade Celsius pentru 40 min sau pana cand scobitoarea introdusa in centru iese curata.
Dupa ce se raceste il putem taia si servi.
Pofta buna.