Nr portii: 8-9 | Pregatire: 40 min | Coacere: 60-70 min |
Ingrediente:
- O ceapa potrivita (aprox. 100 g)
- Un ardei gras rosu si unul verde (aprox. 150 g)
- Un ardei iute mare (sau doi mai mici)
- 40 ml ulei de masline
- 2 conserve naut boabe Bonduelle Vapeur (de 310 g)
- 250 g cartofi fierti si curatati
- Doua lingurite cu varf de boia dulce
- O lingurita de piper negru macinat
- O lingurita de chimion
- O lingurita de sare
- 4 catei mari de usturoi
- Sucul de la o lamaie mica (aprox 60 ml)
- 50 ml apa
- O legatura mare de patrunjel (sau doua mai mici)
- Un pachet de 400 g foi de placinta, preferabil proaspete, nu congelate
- 150 g de unt gras (sau 110 g ulei + 40 g apa – pt varianta de post)
- Optional, 1 ou pentru uns
Mai intai pregatim legumele pentru umplutura. Tocam marunt ceapa, ardeiul gras si patrunjelul (cu tot cu cozi). Scoatem semintele si vinisoarele ardeiului iute si il tocam si pe el cat mai marunt.
Zdrobim cartofii fierti cu o furculita. Trebuie sa obtinem bucati mai mari si nu un piure.
Ingredientul principal in aceasta reteta este nautul. Eu folosesc doua conserve de naut boabe Bonduelle Vapeur, a cate 310 g fiecare. Ele sunt gatite la aburi si ambalate in vid. Contin doar naut, apa si sare. Varsam continutul intr-o sita sau o strecuratoare. Clatim cu apa rece. Transferam boabele intr-un mic blender electric si le procesam cateva secunde. Nu vrem sa transformam nautul intr-o pasta, il lasam bucati mai maricele, ca sa avem si putina textura. Putem sa pasam si cu furculita, daca nu avem blender.
Punem o tigaie mai incapatoare pe foc mediu, asteptam sa se incinga, apoi turnam uleiul de masline. Adaugam ceapa si dam focul mai mic. O lasam cateva minute, pana devine moale si sticloasa. Putem pune si cateva linguri de apa ca sa nu se caleasca ci mai degraba sa fiarba inabusit.
Adaugam ardeiul gras cubulete. Il gatim si pe el 2 minute, apoi punem ardeiul iute, usturoiul dat prin presa, nautul zdrobit si cartofii. Gatim inca 2 minute, amestecand continuu, apoi stingem focul.
Adaugam condimentele: doua lingurite cu varf de boia dulce, o lingurita de piper negru macinat, o lingurita de chimion (a nu se confunda cu chimenul, pentru ca sunt doua lucruri foarte diferite) si o lingurita de sare. Omogenizam.
Dupa cum ati obserat, am adaugat destul de multe condimente in mancarea noastra. Ele sunt cheia reusitei atunci cand gatim cu legume, asa ca va sfatuiesc sa nu reduceti cantitatea lor si sa nu omiteti nici unul dintre ele. Ba chiar din contra, mai suplimentati cantitatile daca este nevoie, deoarece gustul se va estompa in combinatie cu foile de placinta.
Adaugam si sucul de la o lamaie mica, dar nu tot odata, ci treptat. Gustam si ajustam aciditatea in functie de preferinta personala.
Adaugam si patrunjel verde tocat, din belsug.
Ultimul ingredient este apa. Umplutura nu trebuie sa fie prea uscata, ci mai degraba moale. Eu am adaugat cam 50 ml, dar poate fi nevoie de ceva mai mult sau mai putin in functie de umiditatea pe care a avut-o ingredientele utilizate de fiecare. Dam deoparte.
Preincalzim cuptorul la 170 de grade Celsius. Pentru cuptorul electric alegem un program care da caldura de jos, plus ventilator.
Topim untul gras. Pregatim o tava rotunda cu diametrul de 27 cm, pe care o gresam cu putin unt topit.
Desfacem foile de placinta si le pastram pe masa sub un prosop putin umed. Asta inseamna ca il introducem in apa, dar apoi il stoarcem cat se poate de bine.
Luam cate o foaie, si pensulam toata suprafata (si pe fata si pe spate), unt topit. Untul trebuie sa fie bine amestecat ca sa folosim ambele faze (atat cea grasa cat si cea apoasa). Foile au nevoie si de apa pentru a se hidrata. Astfel devin putin mai pliabile si nu raman crude la copt.
Acoperim cu inca o foaie pe care o tratam in acelasi mod.
Punem un rand de umplutura in margine, pe latura cea mai lunga. Cantitatea de umplutura este in jur de 100-120 g. Rulam. Incolacim fitilul obtinut in forma de melc. Il transferam in mijlocul tavii pregatite mai devreme.
Umplem toate foile de placinte, doua cate doua pana terminam umplutura.
Asezam rulourile in tava, in jurul primului melc deja facut, obtinand astfel un melc din ce in ce mai mare. Daca a mai ramas unt il punem pe deasupra placintei.
Total optional, placinta se poate unge cu ou batut, pentru o fata mai luciosa si mai aurie. In special daca dorim o varianta de post, omitem aceast pas.
Se da la cuptorul preincalzit, timp de aproximativ 1 h – 1 h si 10 minute. Este necesar un timp mai indelungat de gatire, altfel foile de placinta pot ramane crude in interior.
Daca suprafata se rumeneste prea tare in acest rastimp, se poate acoperi cu o bucata de folie de aluminiu.
Dupa coacere se lasa putin la racit, apoi se serveste. Placinta cu legume este crocanta la exterior, moale la interior, si foarte gustoasa.
Pofta buna!