Nr portii: 8-10 | Pregatire: 60 min |
Ingrediente:
- Un pachet de 400 g de piscoturi cu cacao
- 200 g de ciocolata cu lapte si 300 g ciocolata amaruie cu 45% cacao
- 250 g unt cu 82% grasime
- 200 ml frisca lichida
- 2 galbenusuri
- 2 lingurite rase de cafea solubila
- 2 portii a cate 50 g rom
- Esenta de rom dupa gust
- 150 g zahar
- 350 g apa
- Un praf de sare
- Optional inca 200 g ciocolata amaruie cu 45% cacao si
- 20-30 g de ulei
Ne vom ocupa mai intai de crema. Pregatim o baie de aburi, si stiti deja regula, apa din oala nu trebuie sa atinga castronul de deasupra. Punem mai intai untul la topit. Adaugam si un praf de sare. Cand untul este aproape lichid, adaugam ciocolata. Amestecam.
Cand ciocolata e pe jumatate topita, adaugam si galbenul de ou, care este foarte important. Daca nu-l adaugati crema se va taia mai tarziu.
Acum amestecam continuu pana cand topul este topit si omogen.
Transferam intr-un castron, de preferat metalic, ca sa se raceasca crema mai repede. Adaugam restul de ingrediente:
- Frisca lichida
- O portie de 50 g de rom – daca nu folositi alcool il inlocuiti neaparat cu apa, nu-l scoateti de tot
- Esenta de rom, pe care o puneti dupa gustul vostru, eu am aici 5 g
- Si cafeaua solubila, care nu se simte in crema, dar o face mai delicioasa.
Amestecam energic pana cand toate ingredientele s-au incorporate bine. Veti obtine o compozitie foarte lichida, dar nu va speriati, se va intari perfect. Puneti-o la congelator ca sa se intareasca mai repede.
Purcedem sa facem siropul. Punem zaharul pe foc mare, impreuna cu vreo 30 g de apa. Asteptam pana ce toata apa se evapora iar zaharul se caramelizeaza frumos. Nu-l lasam sa se inchida la culoare prea tare, pt ca altfel va avea gust amar. Turnam apa buluc peste caramel, iar cand totul e dizolvat inchidem focul.
Turnam siropul intr-un vas doar suficient de mare incat sa ne incapa piscoturile in el. Peste el mai adaugam:
- Rom – daca nu-l folositi puneti apa.
- Esenta de rom dupa gust – eu am aici 7 g.
- Si inca putina cafea solubila – inca o data va spun, cafeaua nu se simte la gust doar subliniaza gustul ciocolatei. Amestecam totul.
Pregatim forma. Eu am folosit un chenar metalic de18X18X6 cm.
Insiropam piscoturile scurt, o secunda doua. Daca va place mai umed blatul le mai tineti o secunda in plus. Cladim primul strat de blat la baza formei. Unde este nevoie decupati piscoturile ca sa se potriveasca formei voastre.
Scoatem crema din congelator (ar trebui sa stea cam 20 de minute, timp in care sa mai amestecati o data in ea). Punem cam 280 g de crema per start si vom avea trei straturi de crema si trei de piscoturi. Nivelam bine si bagam la frigider de data asta 2-3 ore sau cat este nevoie ca sa se intareasca bine.
La sfarsit trebuie sa ne ramana o portie de 80-100 g de crema. O vom pune intr-un pos cu dui mic , stelat. Cu aceasta vom decora la sfarsit.
Dupa pauza de frigider scoatem tortul din forma. Daca vreti puteti sa decorati tortul direct din stadiul acesta sau sa-i aplicati o glazura de ciocolata.
Glazura se poate face sa fie un pic crocanta sau mai moale. Ca sa iasa putin crocanta la 200 g de ciocolata topita, adaugam 20 g de ulei de floarea soarelui. Daca vrem o glazura mai moale si mai subtire, adaugam cam 30 g de ulei, hai poate 35.
Contrar opiniei generale, ciocolata diluata cu ulei nu este gretoasa, cu conditia sa folositi un ulei proaspat, de calitate, dublu rafinat. Uleiul ranced sau de slaba calitate este foarte neplacut si se va simti automat in ciocolata. Gustati uleiul. Trebuie sa aiba gust… a nimic. Daca are gust neutru, il puteti folosi fara grija la glazura de ciocolata, si nu se va simti deloc.
Transferam tortul pe un gratar cu o farfurie dedesupt si turnam fix in mijlocul lui toata ciocolata cu ulei. Cu o paleta incurajam glazura sa o ia la vale, ca sa acopere si marginile, dar trebuie sa avem mare grija sa nu harjaim si stratul de crema. Puteti sa si inclinati usor tortul intr-o parte si-n alta ca sa ajutati glazura sa curga.
Punem in congelator 5-10 minute.
Imediat ce glazura e solida, cu crema pe care am pastrat-o in pos facem o margine simpatica. Incepem dintr-un colt si cu ajutorul posului formam o mica bucla sau un mic val. Facem val dupa val. Unde se termina unul, incepem altul, si tot asa pe toate marginile.
Puteti sa taiati acest tort si in cuburi si sa glazurati fiecare cub in parte cu ciocolata, apoi sa decorati cu crema fiecare bucata in parte. Se obtin astfel superbe prajituri amandine fara coacere.
Orice tort trebuie lasat sa stea peste noapte la frigider, asa este cel mai bun.
Dupa aceea, pofta buna!