Cum se face cea mai buna dulceata de prune, cu fructe intregi

Nr borc.: 3 Pregatire:  15 min Fierbere:  35 min Pauza: 48 h

Ingrediente:

  • 1,1 kg de prune coapte, dar tari
  • 850 g zahar
  • 80 ml suc de lamaie daca aveti prune dulci sau 50-60 ml daca aveti prune mai acrisoare
  • 150 ml coniac sau 150 ml apa
  • Optional un baton de scortisoara sau o pastaie de vanilie, daca aveti

Pentru a obtine o dulceata cu fructe cat mai intregi, mai intai trebuie sa scoatem samburii  fara sa taiem prunele in doua.

Cu un betisor de lemn, impingem samburele de la codita fructului spre varf. Sunt unele prune care au pulpa bine atasata de sambure, ceea ce face acest procedeu foarte dificil. Nu am intalnit des o astfel de situatie, dar daca vi se intampla, va trebui sa taiati prunele in doua si sa faceti o dulceata din jumatati. Bucatile de fructe nu raman insa perfect intregi.

Ar trebuie sa obtinem 1 kg de prune fara samburi. Ideal este sa le asezam intr-o cratita cat mai intinsa, unde sa nu stea aglomerate, si sa se striveasca intre ele. Deasupra adaugam:

  • zaharul (care nu poate fi diminuat, daca vrem sa pastram fructele intregi),
  • coniacul, al carui alcool se va evapora in totalitate, va ramane in urma doar o aroma deosebita
  • si sucul de lamaie, care se poate diminua daca aveti prune mai acre.

Punem pe foc si aducem la fierbere. Coniacul se poate inlocui cu apa, dar nu se poate omite in totalitate. Avem nevoie de lichid pentru a forma un sirop impreuna cu zaharul. Nu putem lasa fructele cu zahar ca sa isi lase singure sirop, deoarece prunele sunt  intregi, iar zaharul nu ajunge la pulpa ca sa extraga sucul. In acest moment se mai poate adauga o pastaie de vanilie despicata in doua pe lungime, daca aveti, sau un baton de scortisoara daca va place.

Din momentul in care da in clocot fierbem 10 minute. Amestecam cu grija, cu o paleta de silicon, ca sa nu strivim fructele. Focul trebuie sa fie mediu. Un clocot prea violet loveste prunele unele de altele si le poate deteriora.

Dupa ce s-au scurs cele 10 minute, acoperiti cratita cu un prosop si lasati-o la temperatura camerei timp de 24 h.

Asa arata fructele a doua zi. Punem pe foc si fierbem din nou timp de 10 minute, tot cu focul mediu. Acoperim si mai lasam inca o data la temperatura camerei 24 h.

Asa arata fructele a treia zi. Fructele sunt mai tari si siropul mai gros. Fierbem din nou 10 minute, ati ghicit, cu focul mediu. Dupa 10 minute luam o proba de sirop pe o farfurie.  Lasam 1 minut sa se raceasca, apoi trasam o linie pe mijlocul siropului. Daca cele doua parti de sirop se unesc mai lasam  2 minute si repetam. Urmarim ca cele doua parti de sirop sa nu se mai uneasca. Nu fierbeti mai mult de atat.

Luam de pe foc si imediat ambalam in borcanele mici. Dulceata fierbinte va steriliza borcanele, asa ca nu o lasati sa se raceasca. Veti obtine 3 borcane si jumatate. Infiletati capacele, intoarceti cu susul in jos, acoperiti cu un prosop gros, apoi lasati-le sa se raceasca la temperatura camerei foarte lent.

Siropul din dulceata are o culoare frumoasa, nu e nici prea gros nici prea subtire iar fructele sunt perfect intregi, tari si confiate, si cu o aroma grozava de la coniac.

Chiar sper sa incercati si voi dragilor. Nu uitati ca aveti disponibila pe canal si reteta de dulceata de gutui, cu bucati mari de fruct si reteta de dulceata de mere cu nuca noua. Numai bine!