Gogosi inelus ca la targ – fara drojdie, fara dospire

Nr portii: 30Pregatire:  30 minPauza:  20 min 

Ingrediente:

  • 700 g faina
  • Inca putina faina extra in caz de nevoie
  • 70 g zahar – din care o parte sa fie zahar vanilat
  • 7 g sare
  • 10 g bicarbonat de sodiu
  • 300 g iaurt intre 2 – 5% grasime
  • 3 oua marimea M
  • 500 ml lapte la temperatura camerei (poate fi 1.5% sau 3.5% grasime)
  • Ulei pentru prajit

Pentru aceasta reteta, aveti nevoie de o ustensila pentru aluat de gogosi, special facuta sa lase un gol in mijloc. Functioneaza pe acelasi principiu ca si masinile profesionale de gogosi doar ca e manuala. Se gaseste online. Daca nu o aveti  puteti lucra si cu lingurita.

 

Pregatiti 700 g de faina. Poate fi tip 650, 480 sau trei nule. Toate merg. Adaugati in ea zaharul, sarea si bicarbonatul, apoi omogenizati.

Pregatiti un alt vas  pentru ingredientele lichide. Puneti in el iaurtul, ouale si laptele. Amestecati.

Turnati toate lichidele peste faina. Cu o lingura de lemn, amestecati, pana ce toata faina este incorporata. Nu trebuie sa insistati foarte mult.

Daca nu aveti ustensila speciala pentru gogosi, si le veti face cu lingurita, atunci consistenta trebuie sa fie moale (vedeti video). Aluatul trebuie sa curga usor din lingura. Ajustati cu lapte sau faina daca e nevoie.

Daca aveti dispenserul, consitenta trebuie sa fie mai ferma, altfel gogosile nu isi vor pastra forma de inel cand le formati in uleiul incins. Aluatul trebuie sa curga mai greu din lingura. Adaugati faina pana consistenta devine ca in videoclip.

Aluatul trebuie lasat putin sa se odihneasca 20 minute,  la temperatura camerei, ca faina sa se hidrateze bine cu lichidele din compozitie.

Pentru a praji gogosile cel mai mult va va ajuta un vas intins. Trebuie sa puneti suficient ulei ca gogosile sa pluteasca in el.  Daca stau pe fundul vasului in timpul gatirii, se ard.

Dupa ce timpul de odihna a trecut, puneti uleiul la incins cu focul mic – mai precis, pentru cei care au un mijloc de control al temperaturii, 170 de grade. Este foarte important  ca uleiul sa nu fie incins tare. Gogosile nu doar ca vor iesi crude la mijloc, dar nici nu vor creste.

Ungeti ustensila de gogosi pe interior cu putin ulei, apoi umpleti-o. Plasati ustensila foarte, foarte aproape de suprafata uleiului, apasati pistonul ca sa lasati aluatul sa iasa, si cand a iesit o cantitate suficienta, eliberati pistonul, dar fara sa miscati ustensila din loc. Aluatul trebuie sa se desprinda usor, fara graba. Altfel gogoasa nu mai iese rotunda, se deformeaza. 

Bulele pe care le vedeti la suprafata gogosilor, sunt dovada ca bicarbonatul isi face treaba. El reactioneaza cu aciditatea din iaurt si astfel se stinge, producand afanarea. Cand bulele nu apar, inseamna ca ceva e in neregula.

Gogosile trebuie sa stea la prajit in total cam 6 minute, ca sa va asigurati ca sunt bine gatite. Daca nu 6 minute, oricum, minim 5. 

Daca nu aveti ustensila, veti forma gogosile utilizand doua lingurite. Nu folositi linguri pentru ca bilele mari de aluat nu se prajesc bine.  Puneti cantitati mici de aluat,  oricum va creste foarte mult. Se prajesc la fel ca inelusele.

Pofta buna!