Peste mic prajit cu 2-3 linguri de grasime ( hamsii, sprot, baby hering, obleti, alt peste mic)

Nr portii: 2Pregatire:  20 minPrajire:  12 min 

Ingrediente:

  • Peste marunt dupa preferinta (Hamsii, sprot, baby hering)
  • Malai
  • Sare
  • Ulei

Mai intai se spala pestele, ceea ce va ajuta foarte mult si decongelarea lui, daca l-ati cumparat in varianta congelata. Pestele foarte mic se pregateste intreg, nu se curata. Maruntailele lui nefiind dezvoltate, nu sunt amare, si in plus daca se curata nu mai ramane nimic din el.

Pestele mai maricel se curata obligatoriu. Se rupe capul, apoi i se scot maruntaiele, foarte usor, trecand un singur deget prin burta lui asa cum v-am aratat in videoclip.

Dupa ce se spala, se sareaza, se amesteca si se lasa sa stea cu sare, cca o ora.

Il tavalim prin malai. Daca vrem sa se prinda mai mult malai de peste, il masam inainte cu foarte putin ulei. Eu folosesc intodeauna malai, pentru crusta crocanta, dar se poate folosi si faina sau un amestec da faina si malai.

De obicei pestele foarte marunt, care nu se curata de maruntaie, il pregatesc clasic, prajit in baie de ulei, cu focul mediu, aproximativ 3 minute. Nu il las sa se maroneasca prea tare. Dupa ce il scurg de excesul de grasime pe servetele de hartie, il servesc ca si gustare cu o maioneza bine usturoiata sau mujdei de usturoi simplu, langa o bautura rece.Dar se poate face si altfel,  cu mult mai putin ulei.

 Pentru aceasta metoda, cea mai buna este  o  tigaie cu margini mai joase si cu invelis antiaderent, precum cea de clatite. Punem 1-2 linguri de ulei in tigaie. 

Aranjam pestisorii eviscerati si tavaliti prin malai, circular, in tigaie, unul langa altul, pana completam cercul. In mijlocul tigaii se formeaza un mic gol, pe care deasemeni il umplem cu cativa pestisori.

Punem tigaia pe foc potrivit, sau mic spre mediu in functie de aragazul fiecaruia. Prajim cu rabdare pana se rumenesc frumos pe o parte. Apoi scuturam tigaia pentru a desprinde pestisorii de ea, punem un platou mare deasupra si rasturnam.

Reintoarcem tigaia pe foc, mai adaugam o lingura de ulei si lasam pestisorii de pe platou sa alunece inapoi in tigaie pentru a rumeni si partea cealalta.

Aceasta minunata metoda de prajire nu este inventata de mine, este modul traditional in care turcii pregatesc acest fel de mancare si ii spun “hamsi tava”.

Serviti cu lamaie, mujdei, mamaliga, sau cu orice va place sa savuratii pestisorii. 

Pofta buna!