Sa fie fraged si suculent, asta vrem! Piept de pui la cuptor (fraged si suculent), cu cartofi

Nr portii: 1Pregatire:  15 minPauza:  12 hCoacere:  30 min

Ingrediente:

  • O jumatate de piept de pui intre 200 si 250 g
  • 300 ml apa rece
  • Sare
  • O lingurita cu varf de boia dulce
  • 2 cartofi medii curatati
  • Piper proaspat rasnit
  • Putin unt pentru tava – 10-20 g
  • O jumatate de rosie
  • Cateva crengute de cimbru proaspat, daca aveti

Ca sa iasa cel mai fraged si gustos piept de pui, cu o zi inainte facem asa: strangem pieptul de partile laterale, astfel incat sa ridicam mijlocul, si cu ajutorul unui cutit facem cateva crestaturi adanci pe latime.

Intr-un castronel, adaugam 300 ml apa rece si 9 g cantarite de sare. Amestecam. Obtinem o saramura cu o concentratie aproximativa de 3%. Se pot adauga in ea diferite condimente dupa placul fiecaruia. Eu voi mai pune insa doar o lingurita de boia dulce, menirea ei fiind sa dea o culoare putin rosiatica pieptului. 

Acoperim si punem la frigider pentru minim 12 h. Pieptul in saramura se poate pastra astfel pana la 3 zile (daca nu aveti timp sa-l gatiti mai repede). Cu cat sta mai mult cu atat va fi mai fraged.

Cand dorim sa preparam reteta, preincalzim cuptorul la 220 grade Celsius. Pentru cuptorul electric caldura sus si jos. Ventilatorul nu este necesar.

Taiem cartofii felii subtiri, ca sa se gateasca in acelasi timp cu pieptul de pui. Daca le taiati groase vor ramane crude.

Alegem un vas pentru cuptor in functie de cate portii gatim. Il ungem generos cu unt. Asezam cartofii in strat subtire, astfel incat sa acopere baza vasului. Ii presaram cu sare, piper, si putin cimbru proaspat – daca avem, sau daca ne place.

Peste cartofi asezam pieptul, si umplem crestaturile cu bucatele mici de rosii, sau alta leguma cu un procent mare de apa. Facem asta tot pentru a preveni uscarea carnii. In acest scop se pot folosi si ingredient grase, precum bucatele de slanina, bacon sau cascaval, dar parca legumele sunt mai potrivite.

Dam la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 30 minute. Acesta este timpul necesar pentru o portie, dar el poate diferi in functie de cuptor, daca gatiti mai multe portii odata, sau daca aveti bucati mai mici sau mai mari de carne. Dar o sa va spun cum verificati cand e gata.

La mijlocul timpului de coacere il scoatem din cuptor. Ar trebui sa-l stropim cu propriul lui sos lasat in tava, dar acesta este absorbit de cartofi. Asa ca il stropim rapid cu doua linguri de apa calda, sau daca avem cu putina supa de pui. (Atentie, daca adaugati lichide reci, vasele ceramice se pot sparge!). Puneti inapoi in cuptor pentru restul timpului de gatire.

Ca sa verificati ca este intr-adevar gatit, intoarceti pieptul invers si  crestati cu un cutitas in partea cea mai groasa a carnii. Daca sucurile care ies sunt clare, si nu au o tenta rozalie, atunci este gata. Puteti taia mai mult si verifica direct culoarea carnii daca tot sunteti nesiguri. 

 Pieptul de pui iese fraged si suculent iar carnea este condimentata cu sare pana la interior, nu  doar la suprafata. Si cartofii gatiti in sucul lasat carne si in untul cu care am uns tava, sunt foarte gustosi.

Sa aveti pofta dragilor, numai bine!