Nr portii: 3 | Pregatire: 30-40 min | Asteptare: 2 h |
Ingrediente:
- O vanata mare de aprox 800 g
- O ceapa rosie foarte mica (aprox 40 g)
- O lamaie mica (aprox 70-80 g)
- O rosie mica (aprox 100 g)
- 2 catei mari de usturoi
- Putin ardei gras verde (30-40 g)
- Ulei de masline (4-6 linguri)
- Patrunjel verde (1/2 legatura)
- Sare si piper
Punem o tabla sau o tigaie speciala de copt legumele, pe cel mai iute ochi de la aragaz. Coacem vanata, intorcand-o pe toate partile, pana exteriorul se carbonizeaza.
O luam de pe foc, si apoi ii scoatem o portiune de coaja de deasupra. (Nu lasam vanata sa se abureasca prea mult in propria coaja, pentru ca pulpa va capata o culoare inchisa). Prin fereastra tocmai facuta, scoatem pulpa patlagelei, utilizand o lingura si o furculita, si o punem direct intr-o sita la scurs. Pulpa de vanata nu se spala si nu se utilieaza alte metale in contact cu ea, cu exceptia inoxului (care nu reactioneaza cu alimentele in nici un fel).
Vanata trebuie sa stea la scurs cel putin doua ore, deoarece are foarte mult lichid in compozitie. Altfel salata noastra va fi prea apoasa.
Dupa ce vanata s-a scurs, taiem cubulete un sfert de ardei gras verde si o ceapa rosie foarte mica. Intodeauna ceapa care se foloseste cruda in salate se pune intr-o sita / strecuratoare, si se spala bine sub jet de apa rece. Asta indeparteaza anumiti compusi chimici care au iesit la iveala dupa ce am taiat-o, compusi care pot da salatei un gust metalic neplacut, dupa o zi. Deasemeni daca aveti arsuri la stomac atunci cand mancati ceapa cruda, spalarea ei va rezolva problema.
Scoatem miezul si semintele de la o rosie, apoi o taiem si pe ea cubulete. Mai tocam putin patrunjel, apoi tocam putin si vinetele scurse. Le punem intr-un castron, impreuna cu restul de legume (puteti pastra cateva cubulete din legume pentru garnisire). Amestecam.
Mai adaugam usturoiul dat prin presa, sare si piper dupa gust – eu am adaugat cam un sfert de lingurita din fiecare – cat si sucul de la o lamaie mica. Acesta din urma este foarte, foarte importanta, pentru un gust echilibrat.
Ultimul ingredient, dar nu cel din urma, putin ulei de masline, cam 2-3 linguri. Este suficient pentru ca vom mai pune si pe deasupra la servire. Amestecam din nou.
Transferam salata intr-un platou pentru servire, garnisim cu cateva cubulete de rosii, patrunjel verde, ceapa, si inca o lingura doua de ulei de masline.
Acest tip de salata este inspirat dintr-o varianta a celebrei baba ganoush, si va asigur ca este pe gustul oricui. Chiar sper sa o incercati si sa-mi spuneti parerea voastra la comentarii.
Pofta buna.