Mult mai bune ca la patiserie. Cornuri pufoase, moi si aromate facute in casa.

Nr portii: 10Pregatire:  60 minDospire:  150 minCoacere:  20 min

Ingrediente:

  • 450 g faina 000 de calitate, plus inca putin pentru framantat daca este nevoie
  • 60 g zahar
  • 30 g zahar vanilat (4 pliculete) – daca nu aveti inlocuiti cu zahar normal
  • 5-6 g de sare
  • 250 ml lapte cu 3.5 % grasime
  • 30 g de drojdie proaspata sau 14 g de drojdie uscata
  • O lingura esenta de portocala
  • 3 galbenusuri
  • 50 g unt gras topit
  • 200 g umplutura. Eu am ales fructe din dulceata, anume caise si prune; dar puteti folosi marmelada sau un gem consistent
  • Un ou pentru uns
  • 2-3 linguri de lapte
  • Si cateva seminte de susan pentru décor

In bolul cu faina adaugam zaharul, zaharul vanilat, sarea, apoi amestecam.

Incalzim laptele. Verificam sa fie doar caldut si nu fierbinte, pentru ca vom adauga in el drojdia, si nu vrem sa omoram celule vii din ea. Deasemeni nu uitati sa verificati ca drojdia sa fie in termenul de valabilitate. Nu voi obosi niciodata sa va spun: drojdia oparita si drojdia expirata sunt cele mai comune motive pentru care aluaturile dospite nu cresc.

Tot in recipientul cu lapte amestecam si esenta de portocale.

Adaugam lichidele peste faina, apoi punem si galbenusurile. Amestecam cu o lingura de lemn pana cand aluatul prinde forma, apoi rasturnam pe masa.

In acest moment avem  o coca destul de moale, asa ca mai adaugam putina faina si framantam. Aluatul trebuie sa fie lucrabil, dar inca putin moale si lipicios. Asadar nu exageram cu faina. Eu spre exemplu am folosit 20 de grame.

Apoi continuam framantarea ajutandu-ne de unt topit. Adaugam cate putin si lucram aluatul pana cand este complet absorbit. Apoi mai adaugam o portie mica, si tot asa pana il terminam aproape pe tot.

Va recomand sa framantati minim 15 minute dupa ceas, daca puteti chiar 20. Trebuie sa legam bine glutenul din faina, ca sa  nu crape cornurile la suprafata si isi mentina forma frumoasa pe care le-o dam.

Ungem un bol incapator  cu untul ramas, asezam aluatul, apoi gresam si suprafata lui ca sa nu usuce. Acoperim bine cu folie de plastic si lasam sa dospeasca la loc cald pana cand isi tripleaza volumul. Pentru ca acesta este un aluat bogat in lactate, zahar si oua, precum cel de cozonac, va fi nevoie de un timp mai indelungat de dospire. La mine a durat aproximativ doua ore.

Pregatim o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt. A mea are dimensiunile de 40X 30 cm.

Apoi il desumflam si il impartim in doua bucati.  Lucram cu una din ele, iar pe cealalta o punem inapoi in bol, intodeauna acoperita.

Indindem aluatul cu sucitorul, intr-o forma patratoasa, de o grosime uniforma.

Urmarim sa obtinem un patrat cu latura de 30 de cm; asta dupa indepartarea marginilor, care de obicei sunt mai groase. Acestea le vom reframanta.

Impartim patratul in doua. Doar insemnam linia, nu o taiem. Apoi pentru fiecare jumatate, marcam diagonala. Am obtinut patru triunghiuri lungi, pentru 4 cornuri. Eu am masurat cu rigla, pentru ca vreau sa imi iasa copturile cat de cat egale, dar voi puteti face la ochi, nu e nici o problema.

Taiem cate un triunghi odata, nu pe toate dintr-un foc, pentru ca acesta este un aluat elastic si cat timp stau pe masa bucatile de aluat se vor micsora. Intodeauna tinem acoperit aluatul care sta.

La baza triungiului, adaugam umplutura, apoi pliem colturile inauntru,  si rulam. Varful triunghiului incercati sa-l prindeti dedesupt, ca sa nu se desfaca la copt.

Trebuie sa vorbesc un pic si de umplutura aceasta pe care o folosesc. Dragilor fructele intregi din dulceata sunt minunate pentru umplut cornurile, pentru ca nu veti surpriza sa curga din produs. Daca ati facut deja dulceata de caise intregi dupa reteta de pe canal, sau dulceata de prune intregi, nu ezitati sa le folositi. Chiar si dulceata de mere cu nuca poate fi folosita aici, dar eu nu am mai avut. Tot ce trebuie sa faceti este sa le scoateti din sirop si sa le lasati la uscat  pe un gratar cu o zi inainte. Daca nu aveti asa ceva folositi marmelada de fructe, gemuri cat mai vascoase , sau crema de ciocolata tot asa mai consistenta. Dulceata si gemurile subtiri vor curge la copt.

Asezati cornurile formate pe tava, si le pastrati  acoperite cu folie de plastic, ca sa nu se usuce suprafata.

Toate marginile indepartate, se reframanta si de acolo veti mai scoate inca doua cornuri.

Lasati la dospit inca 25-30 minute la loc cald.

Intre timp preincalzim cuptorul la 170 grade Celsius. Pentru cuptorul electric eu am ales un progam care nu da caldura de sus, si am pornit ventilatorul.

Batem un ou cu o lingura – doua de lapte si poleim toate cornurile.

Daca doriti, puteti presara si cateva seminte de susan pentru decor.

Dati la cuptor pentru aproximativ 20 minute. Se verifica cu scobitoarea introdusa in centru, la fel ca la cozonac.

Cornurile sunt foarte moi, super pufoase, iar de miros nici nu va mai povestesc . Dupa racire se pot pastra intr-un recipient etans pana a doua zi, ca sa nu-si piarda din umiditate si moliciune. Asta in caz ca va ramane ceva, bineinteles!

Dragilor asta a fost pentru astazi. Nu uitati ca aveti disponibila pe canal si reteta de rulouri pufoase si fragede, dintr-un aluat cu untura si smantana, aruncati un ochi si acolo s-ar putea sa va placa!

V-am pupat, numai bine!